Uçak sevdası

"Ekonomik kriz geliyor, kemer sıkmalıyız",

"Vatandaşlarımız artık Amerikan mallarını almamalı",

"iPhone'ları kırıyoruz",

"Devir tasarruf devri, tüm kurumlarımızda, bakanlıklarda tasarrufa gidilecek",

"Amerika'nın ürettiklerine mecbur değiliz, kendimiz üreteceğiz",

"Yerli telefonlar kullanmaya çalışalım, onların bir eksiği yok",

"ABD dolar üzerinden Türkiye'ye savaş açtı, ama bizi yıkamayacaklar..." dediler.

Ekonomideki sıkışmışlığı, iflasları, vatandaşın borçla borçlanmasını böyle açıkladılar.

Gün boyu yayınlar yaptılar. ABD menşeli ürünler yerine farklı ülke ve yerli mallar önerildi. İktidarın dışarıdan destekçisi MHP'li vekiller iPhone telefonlarını kırdı.

Takip eden günlerde CHP Milletvekili Gamze Taşçıer'den çarpıcı bir iddia geldi. Taşçıer, Cumhurbaşkanlığı uçak filosuna Amerikan yapımı lüks bir jetin dahil olduğunu ve bunun bizzat Erdoğan'a tahsis edileceğini söyledi. İki-üç basın kuruluşu dışında haberini yapan olmadı. Hükümete yakın medya organlarındaki bazı köşelerden fısıltı halinde "satın alma yok, hediye var" cevapları geldi.

Bu cevaplar gösteriyordu ki, Cumhurbaşkanlığı filosuna yeni bir uçak katılacaktı ve fiyatı da epey yüksekti. "Ön alma" çalışması devredeydi.

CHP'li vekil Taşçıer iddialarını gün gün sürdürdü. Partisinden net bir açıklama, destek gelmemesine rağmen tek başına sosyal medya ve birkaç yayın organı üzerinden açıklamalar yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan kendisine yakın gazetecilerle yaptığı seyahatin dönüşünde ilk kez bu konu hakkında konuştu. Erdoğan, "Katar bu uçağı satıyordu, hatta rakam bildiğim kadarıyla 500 civarındaydı. O esnada biz de ilgilendik. Katar Emiri, bundan haberdar olunca uçağı Türkiye'ye hibe etti; 'Ben Türkiye'den para almam; bunu Türkiye'ye hediye ediyorum, hibe ediyorum' dedi. O uçak benim şahsımın değil, Türkiye Cumhuriyeti Devletinindir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne verilecek böyle bir uçak, CHP'yi niye rahatsız ediyor? Ya da onların TV kanallarını niye rahatsız eder? Bunları anlamak mümkün değil. Ben bunlara hukuki davalar açtım. Bunlar mahkeme mahkeme sürünecekler. Hepsi, genel başkanları da öyle..." ifadelerini kullandı.

500 milyon dolarlık hediye!

Erdoğan'ın sözleri arasındaki "Bildiğim kadarıyla 500 civarındaydı" dediği uçağın değeri TL cinsinden değil. Tam 500 milyon dolardan bahsediliyor!

Bugünkü kurla hesaplarsak 3 milyar 250 milyon TL'ye tekabül ediyor!

Kırılan iPhone'ların tanesini 5 bin TL olarak hesaplarsak tam tamına 650 bin iPhone parası!

Katar'ın hibe etmesi bir yana, her yerde tasarruf yapılacak denilirken ve daha 3,5 yıl önce 300 milyon dolarlık lüks uçak alınmışken biz neden 500 milyon dolarlık uçak peşindeyiz!

Cumhurbaşkanı diyor ki "Bu uçak benim şahsımın değil, Türkiye Cumhuriyeti'nindir..."

Benzeri yorumlar Cumhurbaşkanlığı Sarayı için de yapılıyordu. "Bu milletin sarayıdır" denildi. Ancak basın mensuplarının özel olarak davet edildiği etkinliklere kurumumuzdan hiç kimse çağrılmadı. Basın mensubu olmamıza rağmen "Milletin Sarayı"na girmemiz mümkün değildi!

Gine Devlet Başkanı'na verilen 50 otobüs

Erdoğan, 2016 yılında Gine'ye gitmişti. Erdoğan, Gine Devlet Başkanı Alpha Conde ile ortaklaşa düzenlenen basın toplantısında "Gine'ye 50 otobüs hibe edeceğiz, nasıl kullanılacağını öğreten bir ekibimiz de gelecek ve yedek parçalarını da göndereceğiz" açıklaması yaptı.

Bu sözler üzerine Conde yerinden kalkarak, Erdoğan'a uzun uzun sarıldı.

Orada Gine Devlet Başkanı'nın 50 otobüs için neredeyse ağlayacak bir hâle gelmesi karşısında ister istemez, ülkedeki açlık ve sefaletin boyutları aklımıza geldi. Son derece zor durumda oldukları kesindi.

Bir an, Gine devletinin vatandaşı olarak başkanımın 50 otobüs karşısında bu hale girdiğini düşündüm... Empatisi bile halimize şükrettiriyordu.

Çok değil 2 yıl sonra ne yazık ki Türkiye de benzer bir konumda.

Katar'dan hediye edildiği iddia edilen tam 3 milyar 250 milyon TL'lik lüks uçağı konuşuyoruz.

Umarım dışarıdan Türkiye'ye bakıp haline şükredenler yoktur. Yoksa kırılganlığımız ve üzüntümüz daha da katlanacak.

Asıl sorulması gereken soruyu da sona bırakalım.

2014 yılında Erdoğan için özel alınan ve yaklaşık 300 milyon dolar (günümüz kuruyla yaklaşık 2 milyar TL) Airbus A330-200 tipi uçak neden yetersiz kalmıştır?

Yazarın Diğer Yazıları