Ulus-ulusal-ulusalcı ulusalcılık

Ulus, Moğolca diyorlar ama daha çok Türkçe görünüyor millet anlamında. Profesör Güler bunun üst kimlik olduğunu ve alt kimlik olarak toplumu meydana getiren kavimleri bir arada toplayarak birleştirdiğini anlatmıştı. Kıyamet koptu.
Ulusal, ulusa mensup olan demek, ulus nitelikliği taşıyan demek.
Ulusalcı bu nitelikleri taşıyan politik görüşe sahip olan demek.
Ulusalcılık, bu politik görüş doğrultusunda hal ve tavrını düzenleyen algısını değiştiren veya muhafaza eden insanların eylemi, davranışı demek.
Siz benim sözlük çalışması yaptığımı zannedeceksiniz. Ben şu son günlerde etrafında kıyamet koparılan kavramlardan birine açıklık getirmek istiyorum. Biri Türk, Türkçü, Türkçülük biri de bu ulusun çeşitli varyantları.

 

***

 

  Eskiden Türkçe öğretmenlerimiz, çocukların zorlanacağı, metinde geçen bir kelimeyi cümle içinde kullanmalarını söylerlerdi. Biz de ulus üzerinde çalışıyorsak aynı yöntemi kullanalım.
Mesela:
 Ulus, CHP’nin eskiden çıkardığı bir gazetenin adıdır.
Ulus, Ankara’da bir meydanın adıdır.
Ulus, Türk ulusu dendiği zaman, Türk adı altında toplanan çeşitli mezhep ve kavimlerin birleşkesidir.
Şimdi ulusala gelelim:
 Ulusal, bir televizyon kanalının adıdır. Bazılarının kızdığı, Türk’ü hatırlatan her kelimeden gıcık kapanların sevmediği bir kelimedir.
Ulusalcı, anti emperyalist görüşleri benimseyen ve bu yolda çaba harcayan insanların oluşturduğu bir milli cephenin mensuplarıdır.
Bu ulusalcıda, bazı CHP milletvekillerinin partilerinden ayrılıp ulusal mücadele vereceği ne zaman söylendi gene kıyamet koptu. Doğrusunu isterseniz ben bu işi hoş buldum. Düşünsenize CHP’nin acar milletvekilleri toplanıp bir grup kurmuşlar ve Türkiye’nin düğümlerini çözecek işler yapıyorlar. Kanun geçerken etkili oluyorlar, iktidarın yapacağı yanlışlara izin vermiyorlar. Anti emperyalist mücadelenin en hasını yapıyorlar... Neyse, bu bir kurguydu biz romancılar malzememizi hayattan toplarken, kurgu da yaparız.
Ulusalcılık, ulusalcılıktan kimse ölmemiş. Ortaokul çocukları Türkçe dersinde yabancı kelimeleri kullanırken  “iyidir” derler. Mesela okula gitmek iyidir gibi. Biz de şimdi laf olsun diye ’Ulusalcılık iyidir’ desek gene kıyamet kopar. Çünkü ulusalcılığı sevmeyenler onu faşistlik  “ırkçılıkla”  eşdeğer tutuyorlar.
Tekrar söylüyorum siz bakmayın sözlükçülüğüme işte, biraz eğlenceli bir yazı yazmak istedim.

Yazarın Diğer Yazıları