Üniversitelerdeki tayin ve nakil sorunu

Üniversitelerdeki personel; akademik ve idari personel olarak iki ana kategoride değerlendirilmektedir. İdari personel olarak nitelendirilen "Memurlar", 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun hükümlerine tabi olarak çalışmalarına karşılık  üniversitelerin kendilerine özgü yapısı sebebiyle diğer memurların yararlandığı bazı haklardan mahrum kalmaktadırlar. Bu mağduriyetlerin başında ise yer değiştirme ve tayin işlemleri gelmektedir.

Üniversitelerimiz birbirinden bağımsız kurumlar gibi değerlendirildiğinden bu kurumlarda görev yapmakta olan idari personelin sağlık durum, eş durumu vb özür durumlarına bağlı yer değişikliği işlemleri yapılamamaktadır. Yer değiştirme işlemleri sadece kurumlar arası nakil yoluyla gerçekleştirilmektedir. Ancak nakil işlemlerinde de personel öncelikle kendisine yer değişikliği talep edecek kurum aramak zorunda kalmaktadır. Bu kurumu bulduğu taktirde ise kendi üniversitesinden "muvafakat" alma mecburiyeti bulunmaktadır. Muvafakat işlemlerinin rektörlüklerin keyfi ve sınırsız takdirine bırakılması ise uygulamada mağduriyetlere yol açmaktadır. Boş kadro olmadığı gerekçesiyle muvafakat talepleri çoğu kez reddedilmekte ve bunlarlarla ilgili açılan davaların çoğu da yargıdan dönmektedir.

 

Üniversitelerde çalışan idari personelin, özür durumuna bağlı olarak dahi yer değiştirme yapmalarına imkan tanıyan somut kriterlerin bulunmaması aile bütünlüğünün parçalanmasına, sağlıklı yaşama hakkının ihlaline ve personelin çalışma performans ve kalitesinin düşmesine sebep olmaktadır.

 

Bu bağlamda; Türk Eğitim-Sen üniversitelerde idari personel olarak çalışan 657 sayılı Devlet Memurları Kanunnuna tabi Memurların yer değiştirme ve tayin işlemlerinin yapılacak yasal düzenlemeler ile somut kriterlere bağlanması açık kadro olması şartının aranmamaını da içerecek şekilde gerekli düzenlemelerin yapılması, böylelikle üniversiteler arası nakil taleplerinde muvafakat verilmemesi nedeniyle yaşanan mağduriyetlerin önlenmesi hususunda YÖK'e yazı yazdı.

 

Birçok mağduriyete neden olan bu sorun, ayrıca Türk Eğitim-Sen tarafından şu an görüşmeleri devam eden Toplu Sözleşme masasına da taşınmıştır. YÖK ve Bağlı Kuruluşlarda Çalışan Personelin Sorunları içinde 44. Madde olarak yer alan bu talep "Üniversitelerde görev yapan idari personellere, üniversiteler arasında nakil ve becayiş (Karşılıklı yer değiştirme) yapabilme hakkı tanınmalıdır" başlığını taşımaktadır.

Umut edilir ki, büyük mağduriyetlere sebep olan ve kangrene dönüşen üniversite idari personelinin tayin ve nakil sorunu bu sefer çözülmüş olur.

 

 

 

 

Yazarın Diğer Yazıları