Ünlü gayrimenkul devi iflasın eşiğinde 'Yüzlerce vatandaş soluğu mahkemede aldı'

Ünlü gayrimenkul devi iflasın eşiğinde 'Yüzlerce vatandaş soluğu mahkemede aldı'
Türkiye'de birçok ilde faaliyet gösteren ve yüzlerce vatandaşı mağdur ettiği öne sürülen CNP Mimarlık firması iflasın eşiğinde.

Eylül 2020’de Antalya’da kurulan CNP Mimarlık firması geçtiğimiz Eylül ayında konkordato ilan etmişti. Antalya 3. Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından yayınlanan karara göre CNP Mimarlık firmasının konkordato kararı 23 Ocak 2024 tarihinden itibaren 2 ay süreyle uzatıldı.

Kayseri kökenli İsmail Canpolat ile Mahmut Özhan tarafından 500 bin lira sermaye ile kurulan şirket, mimarlık, plan, proje çizimi, tadilat, inşaat ve iskan ruhsat işlemleri, inşaat taahhüt ve müteahhitlik işleri, resmi ve özel inşaat, motorlu taşıt ticareti ile ithalat ve ihracatı, gıda maddelerinin üretimi, toptan ve perakende alım satımı, dağıtım ile ithalat ve ihracatı, otel-motel-tatil yeri-kamping-kafeterya-turistik tesis-otopark-çay bahçesi almak satmak veya kiralamak gibi birçok alanda faaliyet gösteriyordu.

YÜZLERCE MAĞDUR VAR!

Alınan bilgiye göre şirket, birçok şehirden 3 ila 6 aylık çekler karşılığı satın aldığı lüks marka araçları Kayseri ve çevre illerde satarken, çekleri geri ödemedi. Ayrıca şirket Antalya’nın Muratpaşa, Alanya, Serik, Aksu ilçelerinde yürüttüğü projelerden birçok vatandaşa ev veya daire sattı ama bu projeleri de tamamlamadı.

Vatandaşlar çeklerin karşılıksız çıkması ve projelerin tamamlanması üzerine soluğu mahkemede almış, şirket yetkilileri de mahkemeye başvurarak konkordato talebinde bulunmuştu.

Mağdurlar şirketin piyasa karşılıksız çek vererek 300’den fazla kişiyi toplam 1 buçuk milyar lira zarara uğrattığını öne sürüyor.

KONKONDATO NEDİR?

Konkordato, bir borçlunun iflas durumuna düşmemek için alacaklıları ile anlaşarak bir düzenleme yapma sürecini ifade eder. Bu süreç, borçlu şirketin mali durumunun düzeltilmesi ve iflasa sürüklenmeden faaliyetlerine devam edebilmesi amacıyla başvurulan bir hukuki ve mali bir düzenleme şeklidir. Konkordato süreci, mahkeme denetiminde gerçekleştirilir.

Konkordato sürecinde borçlu, mahkemeden belirli bir süre içinde ödeme planını hazırlama ve alacaklılarına teklif sunma hakkına sahiptir. Alacaklılar da bu teklifi değerlendirir ve mahkemeye onay için başvuruda bulunurlar. Mahkeme, alacaklıların çoğunluğunun onayı ve uygun gördüğü şartları değerlendirerek konkordato talebini kabul edebilir veya reddedebilir.

Konkordato, borçlu şirketin iflas etmesini engelleyerek hem borçluyu hem de alacaklıları korumayı amaçlar. Ancak bu süreç, mahkeme tarafından titiz bir şekilde denetlenir ve şeffaf bir şekilde yürütülmesi gereken bir süreçtir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.