Yakalandığında bayılan Apo şimdi devletle pazarlık ediyor!..

Bilgi Abdullah Öcalan’ın yakalanması sırasında MİT Müsteşarı olan Şenkal Atasagun’dan...
Apo’yu Kenya’dan getiren organizasyonu yapan MİT’in o zamanki müsteşarı Teröristbaşının yakalanışı konusunda ilginç anlar yaşandığını söylüyor.. Aslında operasyon başlı başına film gibi!.. Abdullah Öcalan’ın Türkiye ’ye getirilişinin öyküsüne kısaca bakalım:
“İşadamı pasaportlu altı kişilik operasyon ekibi, Apo’yu almaya giderken kendi aralarında “Bizler, muz tüccarıyız. Muz cumhuriyetinden, Türkiye’ye muz ithal etmeye geldik” diye şakalaşıyorlardı!..
Öcalan, 9 Ekim 1998 Cuma günü, yaklaşık 20 yıldan beri yaşadığı Suriye’den sınırdışı edilmiş; Atina, Moskova, Roma, St. Petersburg, Minsk ve Korfu Adası arasında dolaşırken 1999 yılının Şubat başında izini kaybettirmişti. Bu gelişmeler yaşanırken, Türkiye tüm siyasî, güvenlik ve diplomasi birimleriyle alarma geçmiş; ABD, İsrail ve pek çok Avrupa ülkesi gizli servisleri de terör örgütü yöneticisini izlemeye almıştı.

***


Cumhurbaşkanı Demirel’in 4 Şubat 1999 tarihli randevu defterinde, saat 17.30’da MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun’un ziyareti görünüyordu. Atasagun, Köşk’te, PKK liderine ilişkin takip hakkında son bilgileri veriyor, Öcalan’ın bir Afrika ülkesinde olabileceğini Cumhurbaşkanı’na arz ediyordu. MİT’in, Amerikalılarla bu konudaki işbirliği, bilgi alışverişi şeklinde devam etmekteydi. Onlar da Öcalan’ın peşindeydi. Demirel, Atasagun’a teşekkür ediyor, Köşk’ten ayrılan MİT Müsteşarı, Yenimahalle’deki çalışma ofisine dönüyordu. Aynı günün gecesi, CIA’nın Türkiye’deki İstasyon Şefi, MİT Müsteşarı’nı ziyaret ederek, “Başkan’dan izin çıktı. İsterseniz, Öcalan’ı size teslim edebiliriz” diyordu.

***


Şenkal Atasagun,Öcalan’ın getirilişini baştan sona kendilerinin organize ederek operasyonu hayata geçirdiklerini anlatıyor: “Uçağa bininceye dek Hollanda’ya gittiğini sanıyordu. İçeri girdi. Durum kendisine söylendiğinde korkudan bayıldı.”
Şenkal Atasagun, Suriye’den ayrılışından itibaren çok iyi izlediklerini anlatarak, Rusya’nın Öcalan’ı kabul etmemesinin kendilerini sevindirdiğini aktarıyor. Atasagun, Öcalan’ın İtalya’dan Yunanistan’a geçtiğinde hemen devreye girdiklerini söylüyor. Öcalan’ı getirirken her şeyi MİT’in tek başına planladığına dikkat çekerek, şunları anlatıyor: “4 Şubat günüydü. Biz Yunanistan’dan gittiği yeri tespit ettik ve oradan getirebileceğimize kanaat getirdik. Ama üçlü hareket gerekiyordu. Biz hazırlıklarımızı yaptık. Öteki iki ülkeyi sormayın. Bunu başarabileceğimiz kanısında birleştiğimiz an başbakana çıktım. Durumu anlattım. ’Bu beni aşar.’ dedi, beraber cumhurbaşkanına gittik. Cumhurbaşkanı hemen Genelkurmay Başkanı’nı devreye soktu. Köşk’te toplandık. Hepsinin ortak sorusu, ‘Yapabilir misiniz?’ idi. Ben durumu anlattım.”
Şenkal Atasagun, Öcalan’ı getirmek için uçak gönderdiklerini anlatıyor: “Kenya’da uçağa bininceye dek Hollanda’ya gittiğini sanıyordu. Uçağa ilk girişteki arkadaş sarışındı, ona yabancı dilde selam verdi. Her şey bittikten sonra durum kendisine söylendiğinde korkudan bayıldı.” 
Türkiye hava sahasına girince hemen Başbakan Bülent Ecevit’e konuyu aktardıklarını belirten Atasagun, “Başbakan’dan ricamız şu oldu: ‘Ordu 15 yıldır terörle mücadele ediyor. Bunda onların payı göz ardı edilemez’. Bunu birlikte başardığımızı açıklamalarını rica ettik. O da kırmadı. O da basın toplantısında benim de olmamı rica etti. Tabiî benim için büyük bir onurdu.” O gün bayılan Apo, şimdi devletle pazarlık ediyor...

Yazarın Diğer Yazıları