Yanlış düşünen kaptanlar

Sahalarda son haftalarda kaptanların her zamankinden daha fazla yanlış düşüncede hareket ettiklerini görüyorum. Lig yarışı kızıştıkça pozisyonlara itirazların şiddeti artıyor. Özellikle kaleci olan kaptanlar, kalelerini terk edip koşarak hakemin yanına gelip itiraz ediyorlar. Hakem sarı kart gösterdiğinde de "Ben kaptanım" yanlışı içinde oluyorlar. Uluslararası oyun kuralları, "Takım kaptanının özel bir statüsü ya da ayrıcalığı yoktur" der. Yani takım kaptanının diğer futbolculardan bir farkı yoktur. Sadece takımın genel davranışlarından bir dereceye kadar sorumludur. Hakemin takımdan biriyle muhatap olması içindir. Örneğin büyük liglerde olmaz ancak alt liglerde görülür. Hakemin ihraç ettiği bir oyuncu sahadan çıkmamakta direnirse, hakem müsabakayı hemen tatil etmez. Takım kaptanını çağırır. Ondan oyuncusunu çıkarması ister. Takım kaptanı da oyuncuyu çıkaramazsa, hakem ancak o zaman maçı tatil eder. Yani kaptanlar hakemin muhatabıdır. Hakemler, kaptanların ufak tefek masum itirazlarına hemen kart gösterme yanlısı olmamakla doğruyu yapıyorlar. Ama bizde bir yanlış anlama var. Kaptanlar her türlü itiraz eder düşüncesi yanlıştır. O yüzden son haftalarda kaleci kaptanlar epeyi sarı kart gördü. İtirazların dozajı bazen aşıyor. Hakemin elini kolunu tutmak sarı karttır. İteklemenin ise kırmızı kart olduğu akıldan çıkarılmamalı.

 

 

Kasımpaşa-Beşiktaş

Mete Kalkavan

Yağmur altında oynanan maçta kart standardını yakalayamadı. Josef''e çalınan faul değildi, aldatma yoluna giden Sakıb''a sarı kart verilmeliydi. Donk''un Can''ı yerden kaldırış şekli etik değildi. Kart gösterilmeliydi. Beşiktaş''ın golü, yardımcı hakem bayrak kaldırmamasına rağmen VAR''dan ofsayt nedeniyle iptal edildi.

 

Alanyaspor-Sivasspor

Yaşar Kemal Uğurlu

Penaltı beklentilerinde devam kararları doğru. Uğur Çiftçi''ye ikinci sarı karttan kırmızı göstermesi yanlıştı, harekette faul bile yoktu. Tetah''a aldatmadan sarı kart gösterilmeliydi.

 

 

Trabzonspor-Adana Demirspor

Fırat Aydınus

Ele kola gelen toplarda oyunu devam ettirmesi doğruydu. Balotelli''nin top toplayıcıya davranışına sarı kart göstermesi çok doğruydu. İyi bir yönetim gösterdi.

 

Galatasaray-Altay

Cüneyt Çakır

Galatasaraylı Halil''in attığı gol öncesi Altaylı Murat''a arkadan ayağına temasını tespit etmek hakem için zordu. Cüneyt Çakır, VAR''dan bu pozisyon için çağrılmazken, hakemin devam ettirdiği pozisyon için Altay lehine verilen penaltı nedeniyle VAR''a çağrıldı. Burada VAR''ın hakemi çağırması hataydı. Penaltı verilmemeliydi.

 

 

Kayserispor-Antalyaspor

Halil Umut Meler

Antalyaspor''dan Poli''nin topa elle müdahalesi VAR''dan doğru olarak penaltıya dönüştü. Kayserispor''dan Gavranoic daha önce rakibini dirsekle yaraladığı pozisyonda direkt kırmızı kart görmeliydi. Sonrasında ikinci sarıdan kırmızı gördü. Yine Kayseri''den Kolevitsios''un iki sarısı da doğruydu.

 

Hatayspor-Başakşehir

Erkan Özdamar

VAR müdahalesi ile Hatay aleyhine verilen 2 penaltıda da elle oynama vardı. VAR''ın müdahaleleleri doğruydu.

 

 

Giresunspor-Fatih Karagümrük

Arda Kardeşler

Penaltı beklentilerinde devam kararları doğru. Tunay''ın rakibine faulüne verilen penaltı kararı doğruydu.

 

Fenerbahçe-Çaykur Rizespor

Zorbay Küçük

El-kol-top buluşmalarında penaltı beklentilerinde devam kararları doğruydu. Verilmeyen faul ve kartlara rağmen genel yönetimi iyiydi. 3. goldeki avantaj uygulaması artısıydı.

 

Konyaspor-Malatyaspor

Alper Ulusoy

Verilmeyen faul ve sarı kartlar vardı. Penaltı beklentilerinde devam kararları doğruydu.

 

Göztepe-Gaziantep FK

Ümit Öztürk

Gaziantep''ten Ertuğrul''un Jahovic''i formasından çektiği pozisyona verdiği penaltı yerindeydi. Göztepe''den Nwobodo''ya verilen iki sarı karttan kırmızı kart doğruydu.

Yazarın Diğer Yazıları