Yazın bu hastalıklara dikkat!

Yazın bu hastalıklara dikkat!
Kış mevsimi hastalık mevsimidir. Yaz ile birlikte hastalıklar da gider, kanısındaysanız büyük bir yanılgı içinde olduğunuzu söylemek zorundayız.

Zira yaz mevsimi ile birlikte birçok sıcak mevsim enfeksiyonları da kapımızı çalmaya başlıyor. Yaz mevsimi yeni hastalıkları beraberinde getirirken bize düşen ise bu hastalıklara karşı gereken önlemleri almak oluyor.

Avrasya Hastanesi İç Hastalıkları biriminden Uzm. Dr. Ali Vardar ile yaz hastalıklarına dair her şeyi sizler için konuştuk. Yaz mevsimiyle birlikte ortaya çıkan ve ciddi sorunlara yol açan hastalıkların mutlaka önleminin alınması gerektiğini vurgulayan Uzm. Dr. Ali Vardar “Yaz mevsiminde en sık rastladığımız hastalıklar enfeksiyona bağlı ortaya çıkıyor. Bunun sebebi de ortak kullanım alanlarının enfeksiyona yol açan bakteri ve virüslerin vazgeçilmez mekanı olması” diyerek sıcak mevsim enfeksiyonlarını ve dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı.

Yaz mevsiminde bu hastalıklara dikkat!

- Sindirim Sistemi Enfeksiyonları: Bildiğiniz gibi insanlar yaz aylarında sıcaklar nedeniyle kışa göre daha fazla su tüketiyor ve yazın mikroplu suların içilmesi ya da bu sularla yıkanmış sebzelerin meyvelerin tüketilmesi ihtimali çok fazla. E Coli, Cryptosporidium, Giardia, Salmonella ve Shigella yaz aylarında en çok karşılaşılan mikroorganizmalar, sıcaklığın da etkisiyle hızla yayılıyor ve sindirim sistemini etkiliyor. Bulantı, kusma ve ishale yol açıyorlar. Hijyene dikkat edilmeden hazırlanan süt ve süt ürünleri, mayonez, pişirilip uygun koşullarda saklanmayan et ve deniz ürünleri de yaz aylarında sindirim sorunlarına neden olabiliyor. Korunmakiçin yiyecek ve içeceklerin hazırlanmasından sunulması ve saklanmasına tüm aşamalarda hijyene çok dikkat edilmeli. Eller sık sık yıkanmalı, açık sular içilmemeli, riskli yiyecek tüketimi en aza indirilmeli.

- Göz Enfeksiyonları: Göz enfeksiyonları kendilerini kızarıklık, çapaklanma ve sulanmayla belli ediyorlar. Görmede bulanıklık da ortaya çıkıyor. Bazı durumlarda ateş gibi, kızarıklık gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına benzer belirtiler de görülebiliyor. Yaz aylarında, güneş de gözlerde probleme neden olabiliyor. Çünkü güneş ışınlarının korneada enfeksiyonlarının yanı sıra göz içi merceği ve retinada da tahribatlarına yol açabiliyor. Göz söz konusu olduğunda bunu da hatırlatmak da fayda var. Göz enfeksiyonlarından korunmada, tüm diğer enfeksiyonlardan olduğu gibi havuz seçimine dikkat önem taşıyor. Ayrıca su geçirmeyen yüzücü gözlüğü de kullanmak gerekiyor.

- İdrar Yolu İnfeksiyonları: Yüzme havuzlarda ve kirli denizler özellikle kadınlarda sık idrar yolu enfeksiyonlarına da neden olabiliyor. İdrar yaparken yanma, sızlama, sık sık idrara çıkma, kaçırma, kasık ağrısı gibi bulgularla sistit ve ilerlemiş tablolarda ateş, bulantı, kusma yan ağrısı ile komplike idrar yolu infeksiyonları bu grupta yer alıyor. Boşaltım sisteminde anatomik anomaliler, böbrek taşı, idrar sondası varlığı, şeker hastalığı, hamilelik, yaşlılık gibi faktörler bu infeksiyonlara yatkınlığı artırırken kadınlarda daha sık gözlemleniyor.

-Kulak Enfeksiyonları: Yaz mevsiminde kulak enfeksiyonları, özellikle havuz seven kişilerde sıklıkla görülüyor. Dış kulak iltihabı en çok rastlanan problemlerin başında geliyor. Dış kulak yolunun normalden fazla ıslaklık ve neme maruz kalması bunun en önemli nedeni. Ayrıca temiz olmayan havuz ve deniz suyu enfeksiyonları yol açabiliyor. Kulak yolu ıslak olduğu için cildin koruyucu bariyeri de özelliğini kaybetmiş oluyor. Kirli sularda bulunan bakteriler, kulak yoluna girerek kolayca enfeksiyona neden oluyorlar. Bu sorunlar tedavi edilmedikleri takdirde işitme kaybına kadar varan sorunlara yol açılıyorlar. Havuz ya da denizden çıktıktan sonra baş gösteren enfeksiyonun en önemli belirtisi. Belirti hissedildikten sonra hemen uzmana baş vurmak gerekiyor.