YPG çekildi mi?..

Reuters, dün, "YPG Münbiç'ten tamamen çekildi" diye bir haber  geçti... Maşallah, tüm haber siteleri koca koca televizyon ve gazetelerin internet siteleri ördek gibi suya atladı. Neyse ki, Dışişleri kaynakları yarım da olsa bir açıklama yaparak, "YPG'nin Münbiç'ten tamamen çekildiği haberleri abartılı, süreç devam ediyor" dedi. Çok doğru, asrın tiyatro süreci devam ediyor. Biz, cambaza bak oyununu seyrederken ...

Aslında ne oldu?.. Değişen hiçbir şey yok!.. Münbiç meclisinin PKK/YPG ağırlıklı bir yapısı var. Suriye için yeni anayasa hazırlanıyor. Irak ve Suriye'nin yeni idari bölünmesi için (siz bunu bir yerlerden hatırlarsınız-aht-) sınırlarına son şekli verilecek. Bize, kıyıda köşede devriye attırılırken (!) Münbiç'te en basit kararları bile YPG alıyor. Dün, Avrupa'dan da katılımlarla, ABD'nin PKK/YPG'ye isim değiştirerek yeni format attığı terör örgütü SDG'nin Rakka'ya bağlı Tabka yerleşkesinde hemen barajın yanı başında toplantısı vardı. SDG'nin 3'üncü konferansı... Tam kadro... Münbiç'teki YPG kadrolarının neredeyse tamamı bu toplantıya katıldı... Suriye için yapılacak anayasayı görüşeceklerdi. YPG'liler de cümbür cemaat bu toplantıya gidince çaktılar bize inceden haberi... Nasıl olsa ne versen yeniyor!..

NATO zirvesinden çıkan nihai kararları akılcı okumak lazım. Suriye 3'e bölünecek. Yakında, işi bitmeyen, ABD/İngiliz anahtarı terör örgütü IŞİD'i tekrar sahnelerde görürseniz şaşırmayın. Geçtiğimiz günlerde, IŞİD, Deyrizor'un güneyindeki bazı gaz yataklarını işgal etti. Esad güçleri buralara girmeye kalkınca koalisyon güçleri onları vurdu ama IŞİD'e izin verdi!..

Yıllardır, sizlere bu köşeden anlatmaya çalışıp da başaramadığımız, ek gösterge, kek kadar hassasiyet göstermediğiniz gerçeklere "neler oluyor neler?.. Maydanozlu köfteler!" demeden devam edeceğim. Geçtiğimiz hafta sonundan bu yana bölgedeki istihbarat kaynaklarımızdan Ankara'ya raporlar yağıyor. İstihbarat notları içinde o kaynakların kullandıkları zaman ibareleri sizleri yanıltmasın. Oralara takılmayın. Ben de biraz bekletildi çünkü o notlar. Başlıklar halinde devam edelim;

"İRAN;

Kandil'in İran tarafında İran KDP'si ve Zağros Kartalları şiddetli şekilde İran güçlerine saldırmakta ve ağır kayıplar verdiriyor.

Bugün itibarı ile bu güçler Kürt yerleşimlerine (Şino ve Havreman hariç) rahatça girip çıkmaktadır. Dün gece de 4 İran askerini öldürdüler.

Ayrıca, ABD Afganistan'da esir alınan Taliban militanlarından kamera önünde, İran'dan yardım aldıklarına yönelik itiraflar almaya başlamış.

Önümüzdeki günlerde ABD dünya kamuoyunda İran'ı zora sokmaya devam edecek.

....

ABD, Horasan denilen bölgede yaşayan Kürt nüfusu silahlandırmış ve hazırlamış, bir iç savaş olasılığında bunlarda devreye alınacakmış. Bu bağlamda İran'ın Suriye ve Irak'tan çekilmesi şart. Savunmaya geçecek.

SURİYE;

 4-5 gün önce Kürt coğrafyasından bir grup diplomat ABD'ye gitti.

Dün bir ABD'li diplomat, kendisi Kürtler ve Orta Doğu konusunda uzman bir kişi ABD özel kuvvetlerine Kürtler konusunda danışman olarak atandı; hem Kürt hem de Sünnistan bölgesinin Fransız mandası olmasını ısrarla savunan biri ve kendini Kürtlere çok yakın hissediyor. Bu şahsın faaliyetleri kesinlikle Türkiye'nin aleyhine olacaktır.

Bugün itibarıyla Türkiye'nin kontrolünde bulunan bölgede konuşlu bazı ÖSO grupları arasında 'Türkiye bizi sattı bize eskisi kadar kıymet vermiyor' gibi şeyler konuşulmaya başlandı. Bunlar içinde sadakatsiz ve nankör olanlar buna çare olarak Türk askerine karşı provokatif eylemler yapmayı ve bunu başka güçlerin üzerine atarak tekrar kıymet kazanma gibi bir çılgınlık yapabilirler. Çok dikkatli olmak lazım.

...

YPG, Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna geçmesinden endişeli. ABD'li askerler YPG'ye devamlı moral veriyor karargahlarında söylemleri, Türkiye'nin ekonomisi çok kötü operasyon yapamaz diye...

Önümüzdeki bir kaç gün içinde ABD'nin Deyrizor üssünde bulunan uzun, kısa menzili füzeler ve hava savunma sistemleri bu konuda eğitimlerini tamamlayan YPG'lilere teslim edilecek.

...

Seçimden hemen sonra Kamışlı'da, Türkiye'de faaliyet gösteren sol terör  örgütleri, PKK ile yaptıkları toplantıda, PKK hakimiyetinin olmadığı özellikle Akdeniz, Ege, Karadeniz gibi yerlerde eylem için destek istemiş. PKK, olumlu cevap vermiştir.

IRAK;

Bugün itibarı ile Irak güçleri, Musul'un ve Kerkük'ün güneyinden çekilmeye başladı aynı zamanda IŞİD paralel bölgeye güç yığmaya başladı. Tahminen yakın zamanda IŞİD, Musul ve Kerkük'e saldıracak. Peşmerge, bunları tekrar oralardan çıkaracak ve bu sefer tamamen buralara yerleşecek.

Bir kaç gündür, McGurk bölgede planlamada. Bu arada Kandil'de 500 kişilik PKK grubu mevcut. Bu grubun amacı, İran peşmergesini bu alandan uzak tutmak bunda da başarılılar. Bu PKK grubunun içinde yönetici kadrosu yok.

Süleymaniye'de Kosret Resul ve Necmettin Kerim'e yakın birlikler son derece güçlendirilmiş. Güçleri, Talabani ailesinin üzerine çıkmıştır. Çok yakında bu güçlerin Talabani güçlerini bastırıp oradaki İran'a yakın tüm güçlerin çıkartılması beklenmektedir. Bu güçler, her ne kadar YNK'ye bağlı olsalar da Barzani'den uzak değillerdir. YNK, son zamanlarda Türkiye ilişkilerini güçlendirip, Celal Talabani dönemindeki gibi PKK ve Türkiye arasında arabuluculuk yapma amacındadır. Bu hamlelerinde PKK'dan habersiz değildirler."

İran, Irak ve Suriye'de kaynatılan kazanlar birbirinden bağımsız mı?.. Türkiye'yi hiç mi alakadar etmiyor?.. O zaman sarayda kapı aramaya devam edin!..

Yazarın Diğer Yazıları