YSK'nın geçmiş eylemleri

Yaşar Usluer'in birikimi müthiştir. Bir başka önemli özelliği ise gözlemleridir. Son olarak çıktığı Trakya turundan aktardıkları ilginç. Özellikle Edirne, Kırklareli, Tekirdağ ile bunların bazı ilçelerindeki müşahadeleri önemli; "Kiminle görüşsem bu sefer Akşener'e oy vereceğiz dedi. Eğer bir seçim kazası olmazsa Akşener/İYİ Parti Türkiye'ye iyi gelecek".

Benim de bir tespitim olacak. Meral Bacı'nın Niğde ve Nevşehir mitinglerine dikkatinizi çekerim. Olağanüstü kalabalıklar vardı. Yeniçağ dışındakiler bunları yayınlamaktan korktular. Başta da yeni sahip değiştirenler. Anlayın durumu.

Sorun nerede?

Yaşar Usluer'in endişeleri YSK'dan. Erdoğan ve Bahçeli'nin Akşener'i seçime sokmama hayallerini Kılıçdaroğlu suya düşürse de, tehlike henüz geçmiş sayılmaz.

Bu arada CHP, İYİ Parti, SP ve DP ittifakı vatandaş iradesindeki kaçağı önleyecek. TBMM'de, son yılların en önemli oluşumuna, birliğe tanık olacağımız kesin. Anlayacağınız gibi Semih Yalçın-Bahçeli ortaklığının "geometrik formülü" böylece geri tepen silaha dönüşüyor.

Usluer'in geçmişten YSK örneklerine gelince epey madde var. Biz yine de sığdırabildiklerimizi buraya alacağız:

Dönüşler

* Erdoğan 2002 seçimlerinde siyasi yasaklı olduğu için milletvekili adayı olamadı. Seçimlerden sonra Baykal/CHP'nin desteğiyle siyasi yasağı kalktı. İstikbalinin Baykal'a borçlu olduğunu, normalde iptali mümkün olmayan Siirt seçimlerinin bu yüzden nasıl yenilendiğini unutup, Kılıçdaroğlu'nun İYİ Parti'ye 15 milletvekili vermesine saldırması ahlaki değildir.

* YSK'nın kararları kesin olmasına rağmen, verdiği karardan dönmesi az değil. Mesela 2002 seçimlerinde DEHAP'ın seçimlere katılamayacağı itirazını yapan Çiller/DYP değil Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu idi. YSK reddetti. Kanadoğlu bu defa DEHAP yöneticileri hakkında 'Sahte evrakla örgütlenmesini tamamlamış gibi göstererek, 3 Kasım 2002 seçimlerine gireceği iddiasıyla 16 Ekim 2002'de suç duyurusunda bulundu. Bunu inceleyen Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı 23 Ocak 2003'te eski DEHAP Başkanı Mehmet Abbasoğlu ve 27 yönetici/kurucu üye hakkında resmi belgede sahtecilik iddiasıyla dava açtı. Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi 26 Haziran 2003'te Mehmet Abbasoğlu, Nurettin Sönmez, Ayhan Demir ve Veysel Aydın'ı sahtecilik gerekçesiyle 1 yıl 11 ay 11'er gün hapse mahkûm etti. Ayrıca DEHAP'ın örgütlenme şartını yerine getirmeden seçime girdiği ve bu şekilde yüzde 6.2 oy aldığını, seçim sonuçlarını etkilediğini belirtti. DEHAP'lılar kararı Yargıtay'a götürdüler. 6. Ceza Dairesi kararı inceleyip 11 Eylül 2003'te onadı. Bununu üzerine DYP, MHP, Genç Parti ve bazı vatandaşlar 3 Kasım seçimleri şaibelidir, iptal edilmelidir diye YSK'ya başvurdu. YSK 4 Ekim 2003'te 6.5 saat süren toplantıdan sonra bunu oy çokluğuyla reddetti. Eğer kabul etseydi, DYP yüzde 9.54'le baraja takılmayıp 66 milletvekili çıkaracaktı. AKP'den 44, CHP'den ise 22 milletvekili düşecekti.

Pek çok çelişki

* Hatırlayınız, 1999 seçimlerinden sonra Merve Kavakçı'nın Meclis'e başörtülü gelmesi epey gürültü çıkarmıştı. Bakanlar Kurulu vatandaşlıktan atmıştı. YSK, 17 Mayıs 1999'da 'seçilme yeterliliği kaybının seçimden sonra oluştuğu gerekçesiyle Merve Safa Kavakçı'nın milletvekilliğinin düşürülme yetkisinin Anayasanın 84. maddesine göre TBMM'de olduğuna oy birliği ile karar verdi'. Oysa iki ay önce Bahattin Şeker hakkında böyle bir karar almamıştı. Üstelik Şeker iki dönem milletvekilliği yapmıştı.

Yeni vakalar

* 16 Nisan Referandumunda 'mühürsüz oy pusulası ve zarflar, Ak Parti'li YSK temsilcisinin itirazı üzerine geçerli sayılmadı mı?'

* Bu durumda yarın seçim listeleri kesinleştiğinde TAY-DER'in şikayetini kabul edip İYİ Parti'nin kapatılması davası açılırsa ne olacak?

* 24 Haziran seçimlerine 10 partinin girebileceği açıklandı. HÜDA-PAR itiraz edip katılma hakları olduğunu iddia etti. Bunun üzerine YSK karar değiştirip, katılabileceklerini açıkladı.

Dikkat

CHP'nin ödünç verdiği 15 milletvekili İYİ Parti'de kalıp aday olsalar bile seçildikten sonra CHP'ye dönerler. İYİ Parti 15 milletvekili eksik kalacak. Şimdiden dönseler öküz altında buzağı aranır. 'İYİ Parti Grubu düştüğü için Cumhurbaşkanı adayı gösteremez' diye anında itiraz ederler. Bu yüzden Akşener'in 100 bin imza toplaması düşüncesi doğrudur.

Ancak YSK, İYİ Parti'nin seçimlere katılabileceğini grup kurduğu için verdi. 19 Aralık 2017'de olağan kongresini, 1 Nisan 2018'de olağanüstü kongresini yapan İYİ Parti, CHP'liler döndükten sonra seçimlere katılamaz diye itiraz edenlerin başvurusu 1 Nisan'ı baz alıp kabul edilirse ne olacak?'

Yazarın Diğer Yazıları