Zamana oynayan sakatlanmalar!

Son haftalarda skor lehinde olan takım oyuncularının yerden kalkmadığını, haklı olarak söyleyen başkanların serzeniş ve beyanlarını görüyoruz. Burada hakemler kadar teknik adamların da kusurları var. Futbolculara verilen talimatlar böyle. Bir de bu yetkiyi hakemlerin elinden alan futbolcuların kuralı delmelerine müsaade edep İFAB var... Bir oyuncu hafif sakatlanmışsa top oyun dışı oluncaya kadar oyunu devam ettiren kim? Hakem. Hakem, futbolcunun sakatlığı ciddi ise oyunu durdurur ve dışarıya çıkarılmasını sağlar. Kurala göre sakatlanan futbolcu içeride tedavi edilemez. Ancak bu uygulama futbolcu hafif sakatlansa bile sadece bizde değil bütün dünyada var. Rakip takım topu taca atıp oyunu durduruyor. Yapmazsa da tepki alıyor. Hakem nerede, kural nerede! Yıllardır bu böyle. İFAB ise bu kararsızlığı seyrediyor. Futbolun seyir zevkini bozan bu kuralsız uygulamanın değişmesi gerekiyor. Bir başka sıkıntı da maçın her iki devre sonunda yapılan kayıp zaman ilaveleri. Hakemler yetkilerinin dışında ekleme yapıyor, bu doğru değil. Kayıp zaman için en az 5 dakika oynatılır tabiri geçerliliği aşağıdaki şartlarda değişir. Bu süre içerisinde oyuncu değişikliği yapılmışsa, sakatlık olmuşsa zaman geçirilmesinden dolayı kart görmüşse, VAR devreye girmişse ek zaman uzayabilir. Aksi durumda maç 5 dakikada bitirilir. (Örneğin Beşiktaş-Adana Demirspor maçında verilen 5 dakikalık ek süre 7''ye çıktı ve kritik gol geldi). Bunların hiçbiri yapılmamışsa hakem kendiliğinden süre uzatamaz. 

 

 

Altay-Beşiktaş

Fırat Aydınus

Penaltı beklentilerine devam kararları doğru. Verdiği penaltı ihlal dışarıda olduğu için VAR''dan serbest vuruşa dönüştü. Kart gösterme düşüncesi, verilmeyen kartları getirdi.

 

Adana Demir-Gaziantep FK

Sarper Barış Saka

Oynatma isteği güzel de verilmeyen penaltı ve kartlar vardı. Birinci golde kale vuruşunda ceza alanı ihlalinde gol iptal edilmeliydi. Balotelli''nin attığı 2 golde yardımcının ofsayt kararları doğru ve verilen penaltı tartışmasızdı.

 

DG Sivasspor-F. Karagümrük

Alper Ulusoy

F. Karagümrük''te Kerim Firei''ye yapılan hareket penaltılıktı verilmedi. Pesic''e yapılan harekette devam kararı doğruydu.

 

FT Antalya- ÖK Y. Malatya

Mert Güzenge

Antalya''dan Veysel Sarı ile Malatya''dan Tetteh''in uzun süren sürtüşmeleri oynanmayan alandaydı. Hakem görmedi ancak 2 yardımcı ve 4. hakem yardımcı olmadı. Malatya''dan Adem''in penaltı beklentisine devam kararı doğru, rakibin attığı top oyunda olsaydı penaltı olurdu ancak sarı kart atlandı.

 

GZT Giresun-Y. Kayseri

Atilla Karaoğlan

Verdiği kartlar doğruydu iyi bir yönetim gösterdi.

 

M. Başakşehir-Ç. Rizespor

Arda Kardeşler

M. Başakşehir''in net kazandığı maçı iyi yönetti.

 

A. Hatay-Fenerbahçe

Abdulkadir Bitigen

 

1. Fenerbahçe golünde olmayan ofsayta bakıldı ve geçerli sayıldı. Fenerbahçeli Kim''in yatarak vurduğu topta topu kafa değil kolla gönderdi. Pozisyon penaltılıktı. Hakemin görmesi zordu, VAR devreye girmeliydi. Hepsi atladı. Valencia''nın aldığı top rakipten gelmişti ofsayt yoktu. Son dakika Hatay golü ofsayttı. Yönetimi iyiydi.

 

Galatasaray-Göztepe

Ali Şansalan

Göztepe''nin doğru olan golünde ofsayt incelemesine gerek yoktu. Muslera ceza alını dışında topa eliyle müdahale etti. Gol olmasa kırmızı kart görecekti. Ancak sarı kart gösterilmeliydi. Alparslan Öztürk''ün düşürülüşü penaltıydı. Hakem vermedi. VAR neden devreye girmedi anlaşılamadı.

 

Trabzonspor-A. Alanyaspor

Halis Özkahya

Verilen ve verilmeyen kartlarda hataları vardı. Trabzonsporlu Hüseyin''in 1. sarısı netti, 2. sarı ise yanlıştı. Sadece fauldü kırmızı hatalı çıktı.

 

 

Kasımpaşa-İH Konyaspor

Tugay Kaan Numanoğlu

Verilmeyen fauller ve kartlar vardı. Konyaspor''dan Ahmet Çalık''ın, Umut''a teması vardı ancak penaltı tartışılır. Konya''nın golü ofsayt nedeniyle iptal edildi.

 

Yazarın Diğer Yazıları