AYM'den tutuklu eşler hakkında flaş karar

AYM'den tutuklu eşler hakkında flaş karar
Anayasa Mahkemesi, farklı cezaevlerinden tutuklu bulunan eşlerin birbirleriyle telefon görüşmelerinin sınırlandırılmasını hak ihlali olarak kabul etti. Mahkeme, Anayasa’nın 20’nci maddesinde güvence altına alınan aile hayatına saygı hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle başvurucuya 18 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

CANAN İSPİR / KAMU SON HABER

Anayasa Mahkemesi farklı cezaevlerinde tutuklu bulunan eşlerin birbirleriyle iletişim kuramamalarını “aile hayatına saygı hakkının ihlali” olarak kabul etti. Eşlerden birinin 2019 yılında başvuruyu değerlendiren mahkeme, hak ihlali nedeniyle başvurucuya 18 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

“TELEFON HAKKIM SAKLANIYOR”

Çorum L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda tutuklu bulunan A.B., 2019 yılında Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuruda eşinin de Artvin T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda tutuklu olduğunu kaydetti. Farklı ceza İnfaz kurumlarında bulunmaları nedeniyle haftalık olarak yaptıkları telefonla görüşme hakkının eşinin kendisini araması halinde her ikisinin de görüşme hakkı olarak sayıldığını ve bu nedenle aynı hafta çocuğuyla telefon görüşmesi yapamadığını belirtti.

20 BİN TL TAZMİNAT İSTEDİ

Bu durumun hukuki dayanaktan yoksun olduğunu, aile hayatına saygı hakkı ile haberleşme hürriyetinin ihlal edildiğini öne süren A.B., önce bağlı bulunduğu kuruma, ardından sırasıyla Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, Çorum İnfaz Hakimliği ve Çorum 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yaptığı başvuruların reddedildiğini ifade etti. A.B., Anayasanın 20’nci maddesinde güvence altına alınan ‘aile hayatına saygı hakkı’nın ihlal edildiğine bu nedenle 20 bin TL manevi tazminat ödenmesini talep etti.

“DEVLET ASGARİ DÜZEYDEi İLETİŞİMİ HER KOŞULDA SAĞLAMALI"

AYM’nin kararında “Devletin tutuklu ya da hükümlünün aile hayatını sürdürmesini sağlamaya yeterli olacak şekilde yakın derecedeki aile bireyleriyle asgari düzeyde bir iletişim ve temas kurması her durumda sağlanmalıdır. Böylesi bir yükümlülüğün yerine getirilmesi ve tedbirler alınması, aile hayatına saygı hakkı kapsamında devletten beklenen asgari bir gerekliliktir. Birtakım teknik ya da fiziki olanakların bulunmaması, tutuklu ya da hükümlünün ailesiyle asgari şekilde iletişim ve temas kuramamasına gerekçe olarak gösterilemez.” İlkesine vurgu yapılarak; A.B.’nin daha önceki başvurularının idari ve yargısal mercilerin verdiği yanıtların makul bir gereklilik ortaya koymadığı kaydedildi.

“AİLE HAYATINA SAYGI HAKKI İHLALİ”

Anayasa Mahkemesi, A.B.’nin başvurudan sonra 28 Ağustos 2019 tarihinde tahliye edildiği, Anayasa’nın 20’nci maddesinde güvence altına alınan “aile hayatına saygı hakkı”nın ihlal edildiği, giderilemeyecek olan manevi zararları karşılığında kendisine 18 bin TL tazminat ödenmesine oy birliği ile karar verdi. Ödemenin Hazine ve Maliye Bakanlığı’na başvurudan itibaren 4 ay içinde başvurucuya yapılması, gecikmesi halinde bu tarihten itibaren faiz uygulanması da karar eklendi.

UYGULAMADA DEĞİŞİKLİĞE GİDİLDİ

Kararda ayrıca A.B.’nin yaptığı başvurudan sonraki süreçte Danıştay 10’uncu Dairesi’nin 26 Şubat 2020 tarihindeki kararıyla yürütmesinin durdurulduğu ve bunun üzerine Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlük tarafından 22 Haziran 2020 tarihli yeni görüş yazısında "Birbirleri ile telefon görüşme hakkına sahip hükümlü ve tutukluların farklı ceza infaz kurumlarında barındırılmaları halinde kurumlar arasında gerekli koordinenin sağlanarak görüşme yaptırılması, görüşmenin arayan hükümlü veya tutuklunun haftalık telefonla görüşme hakkından düşülmesi, aranan hükümlü veya tutuklunun telefonla görüşme hakkının baki kalmasının uygun olacağı" ifadeleriyle mevcut uygulamada değişikliği gidildiği de belirtildi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.