Devlet emekliye o parayı iade edecek 'Kimleri kapsıyor?'

Devlet emekliye o parayı iade edecek 'Kimleri kapsıyor?'
Milyonlarca emekliyi ilgilendiren karar! Devlet emekliye o parayı iade edecek. Tüm şartlar belli oldu.

Milyonlarca emekliyi ilgilendiren karar! Emlak vergisi muafiyet şartlarının detayları belli oldu. Bazı emekliler emlak vergisinden muaf olacak. Peki emlak vergisi ödemeyecek emeklilerin şartları neler? Vergiden muaf olmasına rağmen ödeme yapanlar parasını nasıl iade alabilecek?

VERGİDEN MUAF OLACAKLAR

ekran-goruntusu-2023-10-03-083045.jpg

Ev sahiplerinin belediyelere ödediği Emlak Vergisi iki taksit olacak şekilde ödenir. Emlak vergisi ödeme tarihleri için ilk taksit mart ile mayıs arası, ikinci taksit ödemesi ise kasım ayında olur. Konut sahipleri, rayiç bedelin binde 1'i oranında, işyeri sahipleri ise binde 2'si oranında vergi öder. Ancak bazı şartları taşıyan vatandaşlar Emlak Vergisi ödeme gibi bir zorunluluğu bulunmamaktadır.

KRİTİK EMEKLİ DETAYI

0x0-emeklilerin-zam-hesabi-1536524922753.jpg

Yeni Asır’da Faruk Erdem, ‘Emekliye vergi avantajı’ başlıklı köşe yazısında, emlak vergisinden kimlerin muaf olduğuna dair detaylı bilgi verdi. Merak edilen tüm soruları yanıtlayan Erdem, emekliler için de kritik detayları paylaştı. Emlak vergisini hangi emeklilerin ödemeyeceğini ve şartlarını açıkladı.

KİMLER VERGİDEN MUAF?

0x0-son-dakika-maaslara-zam-yasasi-meclise-geliyor-emeklinin-memurun-gozu-3-temmuzda-1687837721695.jpg

Emlak Vergisi muafiyetinden, geliri olmayan ev hanımları, işsizler ve SGK’dan aldıkları maaş haricinde başka bir geliri olmayan emekliler yararlanacak. Ayrıca engelliler, gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri de emlak vergisi ödemeyecek. Çalışan emekliler muafiyetten yararlanamayacakken, brüt 200 metrekareyi aşmayan tek evden de vergi alınmayacak. Evde oturulsa da ya da kiraya verilse de muafiyet hakkı kaybolmuyor.

GERİYE DÖNÜK PARALAR ÖDENECEK

2023-emekli-promosyon-kampanyalari-navo.jpg

Vergiden muaf olanların belediyeye dilekçeyle müracaat etmeleri gerekiyor aksi takdirde vergi ödemesi çıkar. Vergiden muaf olmasına rağmen emlak vergisini ödeyen vatandaşlar ise geriye dönük 5 yıl içinde fazla ödenen vergileri geri alabilir.

Arsası olan ve iş yeri olan emekliler, emlak vergisi muafiyetinden yararlanamayacak. Hem kendisinin hem eşinin evi olan emekli de vergi ödemez. Bu haktan yararlanacak emeklinin üzerinde sadece bir konut bulunması gerekir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.