KOBİ’lere 100 milyon liralık destek programı

KOBİ’lere 100 milyon liralık destek programı
Başbakan Ahmet Davutoğlu, KOBİ’lere kurumsallaşma ve markalaşma için 100 milyon liralık bir destek programı hazırladıklarını açıkladı. Geçtiğimiz günlerde sektörlere yönelik teşvik ve destek paketlerini açıklayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, 3. KOBİ ve Girişimcilik Ödül Töreni’nde bu kez KOBİ’ler için müjde verdi.

Ahmet Davutoğlu, 3 işletmenin bir araya gelerek oluşturacağı teknoloji işbirliklerine, 300 bin lira geri ödemesiz, 1 milyon 200 bin lira da geri ödemeli olmak üzere 1,5 milyon lira destek verileceğini bildirdi. KOSGEB Girişimcilik 2014 Ödül Töreni’ne katılan Başbakan, finale kalan 40 girişimciyi tebrik etti, katıldıkları toplantılara “hediyelerle” geldiklerini ve bu alışkanlığın yerleştiğini hatırlatarak, KOBİ’ler için de 5 önemli müjdeleri olacağını söyledi.

Marka olun
KOBİ’lerin ürün bazında, uluslararası arenaya açılmalarını sağlayabilmek için bugün ilk defa kurumsallaşma ve markalaşma destek programını başlattıklarını bildiren Başbakan Ahmet Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu o kadar önemli ki. KOBİ’ler tek tek başarılı olabilir, ama, kurumsallaşamazlarsa bir müddet sonra KOBİ’lerin küçük ölçekten, orta ölçeğe ve daha  büyük ölçeklere yürümesi zorlaşır. Markalaşma ise bizim yeni ikinci hamle döneminde en çok önem verdiğimiz hususlardan birisi ve sektörel dönüşüm programlarında özellikle bir madde olarak gündeme getirdiğimiz bir husus. Bu çerçevede bu destek programına, bana getirilen teklifte ufak bir değişiklik yaptık, 50 milyon lira bütçeli bu programla, işletme başına 150 bin lira destek vereceğiz.” Bunun yetmeyeceğini ifade eden Ahmet Davutoğlu, 50 milyon lira bütçeyi 100 milyon liraya çıkartma talimatını da verdi. Ahmet Davutoğlu, “Dolayısıyla, 100 milyon lira bütçeli programla, işletme başına 150 bin lira destek sağlayacağız. Sadece kurumsallaşma ve markalaşma için” dedi. İkinci olarak “işbirliği ve güç birliğinin” önemine işaret eden Ahmet Davutoğlu, KOBİ’lerin bir araya gelerek, yeni bir güç oluşturmalarını sağlayacak “İşbirliği ve Güç Birliği Destek Programı” nda yeniliğe gittiklerini aktardı. Başbakan, “Buna göre 3 işletmenin bir araya gelerek oluşturacakları teknoloji işbirliklerine, 300 bin lira geri ödemesiz, 1 milyon 200 bin lira da geri ödemeli olmak üzere, 1,5 milyon lira destek vereceğiz” diye konuştu. “Girişimcilik Destek Programı” nda kadın ve engelli girişimciler için destek üst limitini yüzde 10 daha fazla uyguladıklarını hatırlatan Başbakan Ahmet Davutoğlu, bu uygulamadan bundan sonra birinci derecen şehit ve gazi yakınlarının da yararlanacağını bildirdi. Şimdiye kadar kadın ve engelli girişimciler için destek üst limitinin yüzde 10 olduğunu hatırlatan Başbakan, bunu yüzde 20’ye çıkartacaklarını da vurguladı.