EYT’li halde emekli olamayanlar bunları yapın

EYT’li halde emekli olamayanlar bunları yapın
EYT emeklilik başvurusu bulunan 1 milyon 900 bin vatandaş emekli maaşı aldı. SGK Uzmanı Özgür Erdursun, EYT'li olduğu halde emekli olamayanlar için yapılması gerekenleri tek tek sıraladı.

Ümit GÜLÇİÇEK / KAMU SON HABER

EYT düzenlemesinin yasalaşmasının ardından 3 Mart’ta emeklilik başvuruları başladı. EYT emeklilik başvurusu bulunan 1 milyon 900 bin kişiye emekli maaşı bağlandı. Erdursun, emekli maaşı bağlanmayan yüzbinlerce EYT'linin izleyeceği adımları tek tek sıraladı.


Özgür Erdursun sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu. Erdursun, paylaşımında, EYT’li olup halen emekli olmayanlar için şu hususlara dikkat edilmesini gerektiğini söyledi:

08.09.1999 tarihine kadar sigorta başlangıcı olup, sigortalılık süresi ya da prim gün sayısını tamamlamayan milyonlarca EYT'li var.

Son 2520 gün içinde prim gün sayısı Bağ-Kur'da fazla olanlar, Bağ-Kur'da kadınlar 7200, erkekler 9000 günü tamamlamalı, bu durumda olanlar Bağ-kur'da gün sayısının erkeklerde 7200, kadınlarda 5400 güne düşmesini bekliyor.
Son 2520 gün içinde 1260 günden daha fazla hangi statüden priminiz varsa o statüden emekli olacaksınız.

SSK'dan emekli olmak daha avantajlı.
Ortağı olduğu şirkette sigortalı olanlar 2019/9 sayılı Genelgeye dikkat etmeli.
Bağ-Kur'da gün sayısını tamamla süresi 3 yıl 6 aydan daha uzun sürecek olanların SSK'ya geçmesi daha uygun olur.
Kendi adına işyeri olanlar ya da şirket ortağı olup SSK'dan emekli olmak için başka bir işyerinde kendisini sigortalı olarak gösterenler çok dikkatli olmalı çünkü bir kişi bir işyerinde gerçekten çalışmıyorsa ve kendisini sigortalı gösteriyorsa bunun adı sahte sigortalılıktır ileride emekliliğiniz iptal olabilir.


İşyerinizi ya da ortaklığınızı devredip Bağ-Kur'u sonlandırıp sigortalı çalışmanız başka bir işyerinde kendinizi sigortalı göstermeden kaynaklanan emeklilik iptali riskini ortadan kaldırır.
Geçmiş dönemde Bağ-Kur süreleriniz varsa ve ödeme yapmadığınız için bu süreler silinmiş ise bu süreleri ihya (canlandırma) yapmanın fayda analizini yapmanız gerekir.

erdursun2.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.