'Mahkeme kararının ardından SGK geri adım attı' Milyonlarca kişi erken emekli olacak

'Mahkeme kararının ardından SGK geri adım attı' Milyonlarca kişi erken emekli olacak
Yargıtay’ın kararı üzerine emeklilikte yeni düzenlemeye imza atan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 5 milyon kişinin erken emekli olmasının önünü açtı.

5 milyon memurun erken emekli olmasının sağlayacak düzenlemenin ayrıntıları belli oldu. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yayımlanan genelgeye göre hizmet borçlanmaları ile sigorta başlangıç tarihinin öne çekilmesinin imkanı sağlandı.

Sabah’ın haberine göre, Ekim 2008'den sonra ilk defa memur olup bu tarihten önceki SSK, Bağ-Kur, özel sandık kapsamındaki sigortası olanların sigortalılık başlangıç tarihinden önceki sürelerine yönelik askerlik, öğrencilik, yurtdışı hizmet borçlanmaları geçerli sayılıyor. Borçlandıkları süre emeklilik hesabında dikkate alınacak, sigorta başlangıçları öne çekilecek. Destek primi emeklilik sonrası kamuda çalışmaya devam eden memurun aylığından kesiliyor. Bu primlerin emekliliğe bir etkisi bulunmuyor.

SİGORTA BALANGIÇ TARİHİNİ ÖNE ÇEKMEK İÇİN NE YAPILABİLİR?

Sosyal Güvenlik Kurumu, memur statüsünde çalışanlara yönelik 19 Ekim 2023 tarihli genelgeyle hizmet borçlanmaları ile sigorta başlangıç tarihinin öne çekilmesi imkanı sağladı. Yargıtay kararı üzerine yapılan bu düzenlemeye hizmet borçlanması yapan memurların borçlandıkları süre, emeklilik hesaplanırken sayılabilecek. Böylece daha erken emekli olma imkanı doğacak. Ekim 2008 sonrası ilk defa memur statüsünde sigortalı olunmasına karşın bu tarihten öncesinde SSK, Bağ-Kur, özel sandık kapsamında sigortası olanların başlangıç tarihinden önceki sürelerine yönelik yapacakları askerlik, öğrencilik, yurtdışı gibi hizmet borçlanmaları geçerli sayılacak. Bu süreler emeklilikte dikkate alınacak, sigorta başlangıcı borçlanılan süre kadar önce çekilecek.

YARGITAY KARARI BÜTÜN MEMURLARI KAPSIYOR MU?

Yargıtay kararı ile Ekim 2008 sonrası memur olarak çalışıp öncesinde sigortalılığı olanlara borçlanma imkanı getirildi. Buna göre ilk sigorta giriş tarihleri Ekim 2008 sonrası olan memurları kapsamayacak.

MEMURLARIN EMEKLİ AYLIĞI KESİLİYOR MU?

Cumhurbaşkanlığına seçilenler, Bakanlar Kurulu üyeliğine atananlar, yasama organı üyeleri, yaş haddini aşmamış kaydıyla eğitim kurumlarında ücretli çalışanlar, vakıf üniversitelerinde görev alanlar, askeri öğrenci eğitimlerine katılan emekli subay, astsubaylar aylıkları kesilmeden kamu idarelerinde görev alabiliyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.