15 Temmuz'un sırrı, bu emirde!

Yurt çapında devam etmekte olan 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili davalarda bir konu dikkatimi çekiyor.

279 kişinin yargılandığı İzmir'deki davada, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli oramiral Bülent Bostanoğlu tanık olarak dinlenildi.

Foça Deniz Üssünden seyre çıkan gemilerle ilgili olarak Bostanoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Eski tuğamiral Yaşar Çamur tarafından gemilerin seyre çıkarılması bilgim dışındadır. Darbeye destek anlamında olduğunu değerlendiriyorum. Yaşar Çamur'un darbeden, önceden haberi olduğunu düşünüyorum. Toplanma çağrı planı, Çamur'un kendisi ve komodor için 'dolu silah' istemesi normal değildir. Yüzde 24 yakıt seviyesiyle çıkmak geminin bekası için uygun değildir. Donanma Komutanlığından izin alması gerekir. İzin yok. Cep telefonlarının kapatılmasının istenmesinin sebebi personelin gelişmelerden haberdar olmasını engellemek olduğunu düşünüyorum."

Tutuklu sanık Yaşar Çamur ise o gece gizli hiçbir şey yapmadığını savunarak, "Darbeci olsaydım seyre kalkarken telefonları toplatırdım. Daha sonra toplattım." dedi.

***

Ankara'da 486 kişinin yargılandığı Akıncı üssü davasında Sanık Emin Albayrak da savunmasında, darbe girişiminden önce kursiyer teğmen olarak Akıncı Üssü 143. Filo'da görev yaptığını beyan etti ve 15 Temmuz günü saat 17.00'de, filoya çağırıldığını, filo komutanı Mustafa Azimetli tarafından kursiyerlerin cep telefonlarının toplandığını anlattı.

Şırnak'taki FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin 428 sanıklı dava Adana'da görülürken tutuksuz sanık uzman çavuş H.Y.  savunmasında, 15 Temmuz günü akşam saat 22.00 sıralarında "görev var" denilerek aniden hazırlanmaları yönünde emir verildiğini söyledi.

Sanık H.Y, 15 dakika içerisinde herkesin tam teçhizat hazırlanmasının istenildiğini aktararak şöyle devam etti:

"Bize 3 günlük kumanyanızı ve çelik yeleğinizi yanınıza alın emri verildi. Helikopter pistinde telefonlarımız toplandı. Daha önceki operasyonlarda telefonlarımızı yanımıza alıyorduk. Daha sonra yola çıktık. Biz Cudi'ye operasyon olacağını düşünmüştük."

Tutuksuz uzman çavuş H.A. da 15 Temmuz tarihinde Çakırsöğüt Jandarma Komando Tugayında görevli olduğunu ve o gece içtima alanında cep telefonlarının toplandığını anlattı.

***

Ve 15 Temmuz'da Genelkurmay Başkanlığı'ndaki eylemlerle ilgili 221 sanıklı davada da Genelkurmay Başkanlığı Er ve Erbaş Gazinosu'nda bulunan askerlerin cep telefonlarına, darbeci askerlerce el konulduğu ortaya çıktı. Mahkemede izlenen görüntülerde, karargâh binası içindeki er ve erbaş gazinosunda televizyon izleyen, bilardo ve masa tenisi oynayan askerler, silâhlı darbeci askerlerce bir araya toplanıyor. Darbeciler, sıraya dizdikleri askerlerden cep telefonlarını yere bırakmalarını istiyor.

Darbeciler, daha sonra telefonlarına ve birtakım malzemelerine el koydukları askerleri koğuşlarına gönderiyor.

Yine FETÖ'cü askerlerin, 15 Temmuz gecesi saat 21.41'de Genelkurmay Başkanlığı Araç Sevk Amirliği'ne girdiği anlar ve burada görevli personelin cep telefonlarını almaları fotoğraflardan anlaşılıyor.

***

Darbecilerin cep telefonları ile ilgili bu kararı, Akıncı üssü davasında da yargılanan eski tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş'in Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı Marmaris'ten almak için neden İzmir'de dört saat bekletildiklerinin araştırılması gerektiği yönündeki sözlerine de bir cevap teşkil ediyor aslında…

Sönmezateş, "Bütün dünya Cumhurbaşkanının İstanbul'da olduğunu bilirken biz dört saat sonra Marmaris'e gittik. Akıl alır gibi değil." demişti.

İşin sırrı, özellikle Ankara ve İzmir'deki pilotların cep telefonlarının toplanmasıyla ilgili emirleri kimlerin verdiğinde düğümleniyor. Emrin asıl sahibi tespit edilirse, darbe girişiminin nasıl ve kim tarafından kontrol edildiği de ortaya çıkar!

Yazarın Diğer Yazıları