Amerika'nın köpeği olmak!

"Operasyon emri verildiği halde şehit veririm endişesiyle operasyon yapılmadığı dönemi de biliyoruz" diyen ama Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın, şehit yakınlarına hitaben, "En kıymetli varlıklarınız, gül bahçesine girercesine şehitlik mertebesine erdiler. İnanılmaz derecede vatan ve millet aşkıyla dolu olarak gözlerini kırpmadan her sabah şehit olabileceklerini düşünerek, kendilerine verilen görevi vatanları ve milletleri için yaptılar ve sarsılmadılar" diye cevap verdiği bir Millî Savunma Bakanı var!

Yani geçmişte şehit veririm endişesiyle operasyon yapılmıyordu da her şey AKP döneminde mi başladı? Ayrıca gerçek bir komutan kaybedeceği savaşa girmez! Kendi uygun gördüğü zaman ve zeminde savaşır.

Elbette terörle mücadelede devletin zirvesinden kaynaklanan önemli sıkıntılar olmuştur. Osman Pamukoğlu, bu sıkıntıları, kitaplarında yazdı. Fakat askerden şikâyet etmek, Millî Savunma Bakanı'nın görevleri arasında değildir. Fikri Işık, çözüm sürecinde valilere talimat vererek askere operasyon izni verdirmeyen AKP iktidarı eleştirilince partisini savundu ama "Millî Savunma Bakanı" olarak kaş yapayım derken göz çıkardı!

***

Millî Savunma Bakanı, devlet adamıdır ya, Fikri Işık da bu itibarla "Türkiye'nin savunmasını NATO yapmalı" diye özetlenebilecek bazı bilgiler verdi. Işık, "NATO'nun 18 Aralık'ta 'Türkiye'ye karşı güvence tedbirleri' başlığında bir paketi var. Hava polisliği gibi, Awacs uçaklarının uçması gibi, NATO deniz gücünün bizim Doğu Akdeniz limanlarına daha fazla gelmesi gibi Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu güvence tedbirlerini zaten 18 Aralık'ta NATO karara bağlamıştı. Bunların bir kısmı hayata geçti, diğer kısmının da hayata geçmesi için çalışmalar sürüyor" dedi.

Işık, NATO'nun Karadeniz'deki varlığının artırılmasına prensip olarak olumlu baktıklarını belirterek, "Sayın Cumhurbaşkanımız daha önce net olarak ifade etti. Biz Karadeniz'in bir Rus gölü olmasına müsaade etmeyeceğiz. Bu noktada Romanya Savunma Bakanı ile çok verimli bir görüşme gerçekleştirdik" diye de bilgi verdi.

"Amerikan savaş gemileri Romanya bayrağıyla Karadeniz'e çıkacak" deniliyordu. İddianın doğru olduğu anlaşılıyor. Rusya ile ilişkiler böyle mi düzelecek?

***

Suriye'nin kuzeyinde Amerikan desteğiyle kurulan PKK devleti ne olacak? Işık, bu konuda da Amerika'dan olumlu cevap bekliyor! Öyle ki ABD Savunma Bakanı Carter ile görüştü ve "PYD'nin, YPG'nin terör örgütü olduğunu, ABD'nin bunlarla iş birliği yapmasının yanlış olduğunu ve PKK'ya gösterilen tavır gibi PYD'ye de ve diğer terör örgütlerine de aynı tavrı göstermesi gerektiğini" ifade etti! 

Ama PYD ilerliyor. Üstelik Cahit Armağan Dilek, Türkiye'nin, halen IŞİD'in elinde olan 90 kilometrelik Cerablus bölgesinin PYD'ye bırakılmasına da razı olduğunu yazdı. IŞİD için Türkiye sınırında 15 kilometrelik bir şerit bırakılacakmış! Buna kim razı oldu? Bildiğimiz kadarıyla 18 Mayıs'ta Obama, Tayyip Erdoğan'ı aradı ve operasyon öyle başladı.

Öyleyse Fikri Işık'ın, Amerikalı muhatabına "Terör örgütü PYD'yi desteklemeyin" demesinin ne anlamı var?

Zaten operasyon için düğmeye basan, olur veren Türkiye değil mi? Üstelik operasyon, yeni Başbakan'ın görevlendirildiği gün başladı. O sırada Amerikalı askerler, Genelkurmay'daki görüşmelerini de tamamlamışlardı.

Türk askerini Suriye'nin kuzeyindeki PKK devletine müdahale ettirmeyen siyasi irade kim?

***

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum'un "Yeni anayasa çalışmalarında Atatürk ideolojisine atıfta bulunan maddeler çıkarılacak" dediği bir ortamda, biz neyin hesabını soruyoruz, değil mi? 

Atatürk ideolojisi terk edilirse, Türkiye Amerika'nın köpeği olur!

 

Yazarın Diğer Yazıları