CHP'de bir bayrak rüzgâr bekliyor!

Eski dostlar devamlı "durum tespitleriniz doğru da ne yapmak lâzım?" diye soruyor. Bu sorunun cevabını vermek normal zamanda gazetecinin işi değildir ama Türkiye, cumhuriyet tarihinin en olağanüstü dönemini yaşıyor. Üstelik daha neler olup bittiği konusunda bir mutabakat bile yok. Türkiye, dönüştürülüyor, başkalaşım geçiriyor ve bu süreç böyle devam ederse, Türk vatanı olmaktan çıkarılacak.

Peki Türkiye buraya nasıl geldi? Türkiye'de önce ekonomi, ardından medya ve nihayet siyaset büyük ölçüde yabancı kontrolüne girdi. Türkiye şu anda hâlâ Türkiye olarak duruyorsa, bunu sağlayan, her partinin veya grubun içinde bulunan ama kontrol edilemeyen uyanık kesimden ziyade, halkın, durumun bu kadar vahim olduğunu görmemesi ve tarihten gelen bir özgüvene sahip olmasıdır.

***

Türkiye Cumhuriyeti devletini, başta Atatürk olmak üzere, milletin evladı olan Türk subayı ve askeri ile birlikte Cumhuriyet Halk Fıkrası etrafında birleşen siviller kurmuştur.

O gün cumhuriyetin karşısında olan zihniyet bugün iktidardadır ama bunun karşısında durabilecek, cumhuriyeti demokrasiyi, hukuk devletini ve bu sayede milleti ayakta tutan güçler, FETÖ operasyonları ile etkisizleştirilmiştir. FETÖ, sadece silahlı kuvvetlerde değil, yargıda, emniyette, üniversitelerde, eğitimde ve iş dünyasında da değil ve sadece iktidar partisinde de değil, muhalefette de örgütlenmiştir! FETÖ demek, ABD istihbaratı demektir. Dolayısıyla ana muhalefet de bu yüzden Türkiye'nin iktidar eliyle başkalaştırılmasına radikal bir tepki koymayan, anlaşmalı veya aynı merkezden yönetilen bir çizgide yürümektedir.

Kısacası, halkın umudu olması gereken CHP, esas olarak bu sebeple bütün seçimleri kaybetmektedir. Her seçimde aynı türküyü biraz değiştirerek söyleyip belli bir kitlenin oyunu alıyorlar ama Cumhurbaşkanlığı sistemi denilen yeni sistemde artık Meclis'in pek bir önemi kalmadı. İktidar olmak için Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmak gerekir. Bunu kim veya hangi siyasi hareket yapabilir? Akıl için yol birdir, bunu yapabilecek olan güç, cumhuriyeti kuran iradenin bugünkü temsilcileridir. Fakat 24 Haziran gecesi oylarının sahipsiz kaldığını ve o iradenin CHP yönetiminde ve Cumhurbaşkanı adayında bile bulunmadığını gören seçmen, bugün oy vermeye bile gitmemeyi düşünmektedir!

***

CHP kadroları bu yok olma sürecini görmüyor mu? Görenler var elbette. Taban, mevcut yönetimden umudunu kesmiş durumda. Parti kadrolarında ise ciddi bir arayış içine girenler var. Bir dip dalgası gelişiyor.

İktidarın darmadağın ettiği millî birlik düşüncesini yeniden halkın siyasi vicdanı haline getirebilecek, ülkesini sırtında taşıyacak kadar yürekli, dirayetli, kararlı ve bağımsızlığa düşkün, tecrübeye dayanan ama genç bir lider ve yönetim kadrosu etrafında böyle bir girişimin başarıya ulaşması Türkiye'nin de emperyalist boyunduruktan kurtuluşunu sağlayabilir.

Zira Türkiye'nin kurtuluşu için önce CHP'yi dışarıdan kontrol edilen bir parti olmaktan çıkarmak, yeniden Atatürk rayına oturtmak gerekiyor!

***

CHP'de şu anda, bu vizyonla hareket eden ve iddiayla hazırlanan bir "fikir grubu" var. Bu gruba Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz öncülük ediyor ama bunu bir liderlik mücadelesi olarak görmüyorlar. "Türkiye'nin toparlanması için önce CHP'nin toparlanması gerekir" diyorlar.

Kısacası, Arif Nihat Asya'nın "bir bayrak rüzgâr bekliyor" dediği gibi bu hareket, umulan etkiyi oluşturabilirse, CHP, Türkiye için çıkış yolu haline gelebilir.

Bilen biliyor ki bu ülkede, "şehitler tepesi boş değil!"

CHP de boş olmamalı değil mi?

Yazarın Diğer Yazıları