Dolar, geri teper mi?

Türkiye'ye yönelik ekonomik saldırı, dünya piyasalarını da etkilemeye başladı. Türkiye ile ekonomik ilişkileri bulunan Asya ve Avrupa ülkelerinin ekonomilerinde de sıkıntılar baş gösterdi.

Bu kaos içinde en stratejik yaklaşımı Rusya Başbakan Birinci Yardımcısı ve Maliye Bakanı Anton Siluanov gösterdi. Siluanov, "Petrol ticaretinde yerel paralara geçme ihtimalini değerlendiriyoruz. ABD'nin yaptırımları Amerikalılara geri tepecek." dedi.

Siluanov, "ABD varlıklarına yatırımlarımızı önemli oranda azalttık ve azaltmaya devam edeceğiz. Dolar yerine de Avro ve Çin Yuanı gibi para birimlerinin kullanımını artıracağız. ABD doları uluslararası ticarette tehlikeli bir enstrüman haline geldi." diye konuştu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de "ABD'nin Dolar'ın kullanılmasına yönelik kısıtlayıcı adımlarını stratejik bir hata olarak görüyoruz." demişti.

***

Dolar, ABD tarafından silah olarak kullanılıyorsa, tersine de kullanılabilir. Öyle ya birkaç güçlü ekonomisi olan ülke Dolar kullanmaktan vazgeçtiğini açıklasa Dolar da düşer, Trump da!

Gerçi Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov, "Uluslararası ticarette milli para birimlerinin kullanılmasıyla ilgili uzun süredir çalışmalar yürütüyoruz. Rusya, Türkiye ile de milli para birimleriyle ticaret yapmak istiyor. Bu konu üzerinde titizlikle çalışılması gerekiyor" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Türkiye'nin Çin, Rusya, İran, Ukrayna gibi ülkelerle ticaretin milli para birimleri üzerinden yapılmasının plânlandığını bildirmişti.

Yani hâlâ konu üzerinde çalışma aşamasındalar. Eyleme geçildiği an, Dolar'ın tahtı sarsılır.

***

Türkiye tek başına bu işin altından kalkamaz ama Trump, Çin, Rusya ve İran'a da ekonomik yaptırım uyguluyor. Tabii, Çin'in ABD bankalarında trilyon Dolar'lık alacakları var. Doların düşmesi, Çin'in alacaklarının da düşürür. Bu sebeple karşı operasyona girişemez ama Türkiye'ye yönelik yaptırımlar, Almanya ve İtalya'yı da etkiledi.

İtalya Dışişleri Bakanı Enzo Moavero, Türkiye'nin Akdeniz bölgesinde finansal denge açısından önemli rol oynadığını söyledi ve Türk lirasındaki düşüşle ilgili olarak dayanışmaya ihtiyaç olduğunu belirtti.

Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier, Trump yönetiminin Türkiye ve Çin'e karşı aldığı ek gümrük vergisi kararlarını eleştirerek ABD'nin giriştiği ticaret savaşının dünya ticareti için ciddi sonuçları olacağına dikkat çekti.

Ekim ayında Türkiye'ye gideceğini belirten Altmaier, bu ziyareti sırasında Türkiye'de faaliyet gösteren yedi binden fazla Alman şirketinin çıkarlarını temsil edeceğini belirtti. Altmaier, NATO üyesi olan ve 80 milyonluk nüfusa sahip bir Türkiye ile ekonomik ilişkileri ilerletmek istediklerini ifade ederek, "Türkiye, Avrupa'da güvenlik ve güvenilirlik anlamına geliyor. Göçle ilgili konularda Ankara ile çok iyi bir şekilde çalışıyoruz" diye konuştu.

***

Yıllardır belirttiğimiz gibi bütün insanlık, Dolar basma yetkisini elinde bulunduran Federal Reserv'in sahibi olan petrol, ilaç ve silâh şirketlerinin kurduğu sistemden rahatsızdır. Ve devletler, Dolar kullanmaktan tamamen vazgeçmese de rezervlerinin bir kısmını Avro'ya çevirmektedir. Şu anda fiilen iki rezerv para vardır. Yarın ne olacağını, küresel ekonomide oyuncu durumunda olan ülkeler arasındaki mücadele belirleyecektir.

ABD ekonomisine hâkim olan Federal Reserv sahipleri, 2008'de yeni bir oyun kurarak, kendi krizini kendisi yaratarak, rakip ülkelerin ekonomilerini çökertmeye çalıştı ve Amerikan ekonomisini düze çıkardı. Şimdi ise diğer ekonomileri tamamen çökertmeye çalışıyorlar ki Federal Rezerv düzeni sona ermesin.

Tabii böyle bir mücadelede, artık en küçük bir hata yapma lüksü yoktur.

Yazarın Diğer Yazıları