Engel tanımayan sporculardan turizme destek

Engel tanımayan sporculardan turizme destek

Turizm, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın stratejik sektör olarak ilan ettiği ve Türkiye’nin bacasız sanayisi olarak nitelendirdiği bir alan. Türk turizm sektörü, 2023 yılında 60 milyon turist ve 56 milyar dolar gelir, 2028 yılında ise 82,3 milyon turist ve 100 milyar dolar gelir elde etmeyi hedefliyor. Bu hedeflere ulaşmak için Kalkınma Planı doğrultusunda turizmin çeşitli alanlarında çalışmalar yapılıyor.

Bu çalışmalardan biri de spor turizmi. Spor turizmi, küresel spor organizasyonlarının ülkeye getirdiği faydalar açısından çok önemli. Bu organizasyonlar, ülkenin tanıtımını, prestijini ve ekonomisini geliştiriyor, yeni iş alanları yaratıyor ve spora olan ilgiyi artırıyor.

Bu bağlamda, bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü. Bu vesileyle, ‘‘engel tanımayan’’ sporcularımızı anmak ve onlara teşekkür etmek istiyorum. Onlar, dünyanın dört bir yanında Türkiye’yi başarıyla temsil ediyor, bizleri gururlandırıyor, Türk bayrağını göndere çekiyor. Engel tanımayan sporcularımız, 22 yaz ve 6 kış sporunda mücadele ediyor. 2021 yılında Tokyo Paralimpik Oyunları’na 87, 2023 yılında Rotterdam Avrupa Para Şampiyonaları’na 88 milli sporcumuz katıldı. 2024 Paris Paralimpik Oyunları için kota savaşı sürüyor ve şu ana kadar 35 sporcumuzun katılımı kesinleşti. Altı ay daha devam edecek olan bu savaşta, bu sayının daha da artacağına inanıyorum.

2020 Tokyo Paralimpik Oyunları’nda 87 sporcumuz madalya koleksiyonlarını artırdı ve tarihi bir başarıya imza attı. Türkiye, bu oyunlarda en iyi olimpiyat performansını gösterdi. Türkiye’de engelli sporcularımızın haklarını savunan pek çok kurum var. Bunlardan en önemli ve aktif olanları Türkiye Bedensel Engelliler Federasyonu ve Türkiye Milli Paralimpik Komitesi.

Türkiye Bedensel Engelliler Federasyonu Başkanı Alpaslan Erkoç, kendisi de bir engelli olarak bu alanda çok çalıştığını söyledi. Kendisiyle 3 yıl önce tanışmıştım. Türkiye’de Avrupa düzeyinde birçok etkinlik düzenlemişti. Özellikle tekerlekli sandalye basketbolu alanında, dünyanın dört bir yanından gelen sporcularımızı ağırlamıştı. Alpaslan Bey, engelli sporculara gönül vermiş, hem onların yurt dışında ülkemizi tanıtmalarına hem de yurt dışından birçok sporcunun ülkemize gelmesine büyük katkı sağlamış biri. Hem ülkemizin engelli sporcular için uygun konaklama olanakları sunduğunu hem de tanıtım çalışmalarında önemli bir değer yarattığını belirtti. Çalışmalarına hız kesmeden devam edecek. Türkiye’ye dünya çapında etkinlikler getirerek, ülke turizmine ‘‘engel desteği’’ vereceğini ifade etti.

Türkiye Milli Paralimpik Komitesi Başkanı Murat Aksu, 2036 Paralimpik Oyunlarını İstanbul’da yapmayı hedeflediklerini aktardı. Aksu, yerel yönetimlerle iş birliği içinde, İstanbul’u engelsiz bir yaşam kenti haline getirmek için yoğun görüşmeler yaptığını ve koordineli çalışmalar yürüttüğünü anlattı. Ülkemizin paralimpik tüm branşlarda tercih edilen bir yer olması için dünya ve Avrupa düzeyinde birçok paralimpik yarışmaya ev sahipliği yapmak için de çaba harcadığını söyledi. Sadece İstanbul değil, farklı şehirlerdeki yerel yönetimlerle de bu konuda yakın ilişkiler kurduğunu belirtti. 2025 Avrupa Paralimpik, 2027 Avrupa Paralimpik yüzme, atletizm branşlarında da 2024-2025 yıllarında ülkemizde gerçekleştirilmesi için gerekli görüşmeleri yaptıklarını paylaştı.

BJK (Beşiktaş Jimnastik Kulübü), 2003 yılından beri Tekerlekli sandalye basketbol dalında hassas bir şekilde çalışmalarını yürütüyor. Kulübün Bedensel Engelliler Şube Menajeri Erdem Göksel, bedensel engelli spora ve sporcuya çok destek veren ve babacan bir tavır sergileyen kendine has bir profesyonel. Bize şunları söyledi; Türk turizmi hızla büyüyor. Fakat engelli turizmi Türkiye’de yeterli değil. Önce zihniyeti değiştirmemiz lazım. Yurt dışında engelli kişiler her alanda, her durumda ve her yerde birlikte tatil yapabiliyorlar. Ama maalesef ülkemizde bu anlayış empati eksikliği ile karşılaşıyor. Gelişmiş toplumlarda bir engelli, turizmden faydalanmak isterse özgür ve kapsamlı bir şekilde hizmet görebiliyor. Ama bizim ülkemize geldiğimizde yaşanan sorunlar yüzünden yurt dışından gelen engelli konukları ağırlayamıyoruz. Bir engelli, engelsiz kişilerle eşit şartlarda ve özgürlükte tatil yapabiliyorsa, bu eşitliktir. Bu eşitlik de engelsiz bir yaşam kültürü yaratır. Avrupa veya diğer dünya ülkeleri engelliler için grup turları organize ediyorlar. Ama bizim ülkemize gelmiyorlar. Sadece yaşlı gruplarını görürüz. Ayrıca biz engelliler için de grup halinde yurt dışına seyahat eden, etkinlikler düzenleyen Türk turizm şirketleri de yok. Ülke olarak engelli turizmine hizmet edecek seviyede olmadığımızı, eksik olduğumuzu bir engelli kişi olarak belirtebilirim.

Tekerlekli Sandalye Basketbol Milli Takım Oyuncusu Ahmet Efetürk, ülkemizi birçok kez İtalya, Japonya, İspanya, Hollanda gibi pek çok ülkede temsil etmiş, genç olmasına rağmen azimli ve hırslı yapısıyla 2016 Avrupa Gençler şampiyonluğu, 2017 Dünya Gençler ikinciliği, 2019 Süper Lig ikinciliği, 2021 Süper Lig şampiyonluğu, 2019 Avrupa üçüncülüğü, 2022-2023 Süper Lig ikinciliği, kulüp düzeyinde 3 Avrupa üçüncülüğü gibi birçok başarıya imza atmış milli oyuncu. Ahmet, gittiği her ülkede engelli insanların yaşam koşullarının ve bakış açılarının daha iyi olduğunu, elde edilen başarılarda müthiş bir milli gurur duyduğunu, hatta gözyaşlarına boğulduğunu, büyük bir onur hissettiğini söylüyor.

Türk sporu gerçekten dev adımlar atıyor. Spor tesisleri, yapılan yatırımlar, ortaya çıkan birçok eser var. Bunun sonucu olarak; başarı ve madalya geliyor. Avrupa ve dünyanın en modern tesislerine sahibiz. Türkiye bugün birçok uluslararası şampiyonaya ev sahipliği yapabilecek durumda. 2028 için güncellenen turizm hedefi 82,3 milyon turist ve 100 milyar dolar. Bu hedefe ulaşmak için spor turizminde “engeller yok” diyebilmenin inancını taşıyorum.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü ve Farkındalık Günü vesilesiyle tüm engelleri sevgi ve empati ile aşmanızı diliyorum. İyi pazarlar.

Yazarın Diğer Yazıları