Herkesin evinde bulunuyor 'Yıllarca kimse farkına varmadı 'İçlerinde servet yatıyor

Herkesin evinde bulunuyor 'Yıllarca kimse farkına varmadı 'İçlerinde servet yatıyor
Yıllardır herkesin evinde bulunan ancak kimsenin farkına bile varamadığı aletlerin içinde meğer servet yatıyormuş.

Populer Science Türkçe'de yer alan habere göre, Bilim insanları, elektronik atıklardan altın geri kazanımı için son derece etkili bir yöntem geliştirdi ve bu yöntemle, her bir dolarlık harcamaya karşılık 50 dolar değerinde altın elde edilebileceğini ortaya koyuyorlar.

Bu çalışmada, araştırmacılar protein süngerlerini kullanarak elektronik atıklardan değerli metali geri kazanmak için bir yöntem geliştirdiler.

gorsel-7-e1629821519271.jpgBu yöntemde, peynir yapım sürecinin yan ürünü olan protein süngerleri kullanarak altın elde edilmesi amaçlanmıştır. Araştırmacılar, asidik koşullarda yüksek sıcaklıklarda protein süngerlerinin doğasını değiştirerek bir bulamaç oluşturdular ve bunu kurutarak sünger elde ettiler.

Daha sonra, bu süngerleri bir asit banyosunda metal parçalarını çözerek altın iyonlarını çekmek için kullanıldı.

elektronik-atik-alan-firmalar.jpgDiğer metal iyonları süngere yapışırken, altın iyonları bunu daha verimli bir şekilde yapıldı.

Ardından, süngeri ısıtarak altın iyonlarını pullara dönüştürdüler ve bu pulları eriterek altın parçaları elde ettiler. Bu yöntem kullanılarak, 20 bilgisayar anakartından yaklaşık 450 miligramlık altın parçası elde edilebildi.

50 KAT DAHA DÜŞÜK

Çalışmada, enerji maliyetleri ve kaynak malzemesi tedarik maliyetlerinin, geri kazanılabilecek altının değerinden 50 kat daha düşük olduğu belirlendi.

Bu yöntemde, gıda endüstrisi yan ürünleri gibi sürdürülebilir kaynaklar kullanılarak altın elde edilmesi, daha çevreci bir yaklaşımı temsil ediyor.

ekran-goruntusu-2024-03-07-084722.png Araştırmacılar, bu yöntemin elektronik atıklardan altın geri kazanımı için çok umut verici olduğunu ve sürdürülebilirliği açısından önemli bir adım olduğunu belirtildi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.