Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yavuz Selim DEMİRAĞ

Yavuz Selim DEMİRAĞ

İYİ Parti kongresi...

Kurultaylar siyasi partilerin güç ve vizyon gösterisidir. O partinin siyasi, sosyal, kültürel durumunun sergisi sayılır. Dışarıdan bakıldığında görsel gösteri ön plana çıksa da kongre öncesi ve sonrası içeride ciddi sancılar yaşanır. Meslek hayatım boyunca başkentte Özal'ın suikasta uğradığı ANAP kongresi dahil 50'ye yakın kurultay izledim. Beklentileri, hayal kırıklıklarını, kulisleri, muhalefet cephesini, gece yarılarına kadar süren liste savaşlarını yansıtmaya gayret ettim.

***

Her kongre sancılıdır... İYİ Parti resmi olarak kurulana kadar 2 yıldan fazla sancılı mücadele günleri yaşadı. İmzalar toplandı. Delegenin çoğunluğu sağlanıp kongreler toplayıp, tüzükler değiştirildi. İYİ hareketinin bu imza kampanyaları tüm siyasi partilere, vakıf, dernek ve hatta site-apartman yönetimlerine örnek olmuştu. Türkiye için şanstı. Umut olmuştu ki "Demokrasi gömleği" hükümet erki ile bol sayılarak, hukuk ve anayasanın ilkeleri hiçe sayılarak yok sayıldı. 15 Temmuz bahanesi, OHAL şartları ile bireysel iradesi resmen gasp edildi. İYİ'ler için 40 yıllık parti içi mücadele hakkı ortadan kaldırılınca yeni bir parti kurmaktan başka çare kalmadı. Daha kurulmadan troller ve yandaşlar Meral Akşener ve arkadaşlarının parti kurmalarına izin verilmeyeceğini, Akşener'in kısa sürede tutuklanarak hapsedileceğini üflediler. Gözdağı vermek için Sayın Akşener'e yakın isimler ile aralarında Yeniçağ yazarlarının da bulunduğu 40-50 kişi için gözaltı kararı çıkarıldı. Bir kaçı bir müddet tutuklandı. Ancak kamuoyu bu operasyona anında çok sert tepki gösterince sonraki dalgalar durduruldu. Partinin kurucu üyeleri için yoğun baskı yapıldı. Kurulamaz denilen parti kuruldu ve seçmenden karşılık buldu. Sadece genel merkez binası için değil il ve ilçe teşkilatları için yer bulma mücadelesi ayrı hikaye... Devletin istihbarat birimleri işi gücü bırakıp İYİ'lerin peşine düştü. Bir toz zerresi bulup fırtına koparmak için senaryo üzerine senaryo hazırladılar ama avuçlarını yaladılar. Bu arada İYİ Parti'nin seçimlere sokulmayacağını iddia ettiler. Parti programında, tüzükte bir şeyler aradılar. Yalanları yüzlerine vuruldu. Türkiye genelinde il ve ilçe teşkilatlanması tamamlandı. Delege merkezden dayatılan liste ile değil yerel faktörün kararı ile belirlendi.

***

İYİ Parti'nin kurultayı yarın Ankara'da... Tarih ilginç 1 Nisan... 1 Nisan şakası bekleniyor. Ancak bu tarihin belirlenmesinde özel bir durum yok. Spor salonu o gün müsait olduğu için zorunlu tercih... Türkiye'nin dört bir yanından delegeler geliyor. Merkez Yürütme Kurulu, Disiplin Kurulu için seçim yapılacak. Akşener'in liderliğindeki hareketin kuruluşundan önce beklenti kadar zorluklar da çok yüksekti... Bu partinin OHAL şartlarında kurulduğunu, tehdit ve şantajlara rağmen iyi bir vizyona sahip olduğunu vurgulamalıyız. İYİ Parti'nin ilk günler estirdiği rüzgarın dindiği, yükselişin gerilediğine dair iddialar ise boş. Her şey medyanın yansıttığı gibi değil. Bir kaç televizyon kanalı dışında İYİ'lere her yer kapalı... Bir kaç gazete dışında haberler sansürlü. Ancak sosyal medyada kısa sürede çok ciddi mesafe aldığının altını çizmeliyiz. Türkiye'de barajın yüzde 10'dan 51'e çıktığı gerçeği kimileri tarafından farklı yansıtılabilir. R.T.Erdoğan karşısında tek alternatifin Akşener olduğu gerçeği göz ardı edilmemeli.

***

Gelelim İYİ Gençliğe... İYİ Parti'nin Gençlik Kolları GİK yapısı Türkiye'de eğitim seviyesi en yüksek pırıl pırıl gençlerden oluşuyor. Meral Hanım'ın en çok güvendiği kadro da bu gençlerden oluşuyor. Önümüzdeki günlerin milletvekili-bakanları, İYİ'lerin iktidarının yöneticileri olacak gençlerin yarınki kurultaya damga vuracağını tahmin ediyorum.

Uzun süredir heyecanla bir kurultay takip edemedim. İYİ Parti'nin kurultayında o salonda olacağım. Kulisleri, içeriyi, dışarıyı ve ilginç portreleri bu sütundan yansıtmaya gayret edeceğim. İYİ'leri sevip, hoş görmekle beraber eksikleri, fazlalıkları da kaleme alacağız elbette... Sonuçta dost acı söyler. Her şeye rağmen umutluyuz.

Yazarın Diğer Yazıları