Keçi Adası ve Misakımillî!

Tayyip Erdoğan, son günlerde herhalde, tarihçiler tarafından da bilgilendirildi ki Atatürk'ün terimleriyle konuşuyor. Bunu kendisi de "Irak'ın kadim şehirleri, geçmişte Kerkük, Musul bizimdi. Şimdi ben Misakımilli dedim diye rahatsız oldular. Niye rahatsız oluyorsunuz, ben tarih dersi veriyorum, anlayın. Bu işin tarihinde bu var. Gazi Mustafa Kemal'in de Misakımillîyi hedef olarak göstermesi yok mu, var. Niye rahatsız oluyorlar? Biz millîyiz, biz yerliyiz. Biz vatanseveriz. Biz millîyetperveriz, farkımız bu" diye ifade etti.

Her türlü milliyetçiliği ayaklarının altına aldığını söyleyen bir kişinin milleti "ümmet" anlamında kullanıyor olsa da millîyetperverlikten söz etmesi iyi bir başlangıç değil mi? 

***

Erdoğan yine "Millete afra tafra yapmaya gelmez. Afra tafra yaparsan bir seçimle gelinir, bir sonraki seçimle gönderir. Öyle duvara 'egemenlik kayıtsız şartsız milletindir' demekle egemenlik olmuyor. Millete tabi olmakla egemenlik milletin oluyor" diye konuştu.

Biliyorsunuz bir de Erdoğan için "milletin adamı" sloganı kullanılıyor. Peki bu "milletin adamı" sözü nereden geliyor?

***

Bakınız 1923 doğumlu Hıfzı Topuz, Sözcü gazetesinden Özlem Gürses'e, 8 Ocak 2016'da yayınlanan röportajda, Atatürk'ün "Amerika sistemini ülkemizde uygulamayı hiç aklıma getirmedim. Sistemsiz ve kanunsuz tarzda bir Reis-i Cumhurlukla Başbakanlığı birleştirmeyi asla düşünmedim" sözlerini hatırlatmıştı. 

Topuz, o röportajda şöyle demişti:

"Atatürk, 'Ben Meclis'e saygılıyım, Meclis karar verir, ben karar vermem. Meclis halkın temsilcisidir, benim millete güvenim var, onlar seçer' diyor. Atatürk bu. Diktatörlük lafı Atatürk muhaliflerinin her zaman ağzındadır. Ben o konuya da Atatürk'ün sözleriyle yanıt vereyim. 'Türkiye Millet Meclisi'nde bana ne kadar karşı koyan olursa olsun o Meclis, Büyük Türk Milleti'nin temsilcisi oldukça bana lâzımdır. Ben, milletimin adamıyım. Onun sağduyusu dışında hareket eden adam haline asla gelemem!'

Buyurun; 'Ben isteseydim derhal askeri bir diktatörlük kurar ve memleketi öyle yönetmeye kalkardım. Fakat istedim ki, o millet çağdaş bir devlet kursun ve ben onu yaptım. Ben diktatör değilim ve heveslisi de olmadım' diyor."

Tayyip Bey de bu sözleri asıl kaynağından okumuş ki millete tabi olmaktan söz ediyor. "Milletin adamıyım" diyor!

***

Bir hatırlatma daha yapayım. Kenan Evren ve arkadaşları da 12 Eylül 1980 darbesinden sonra, yeni anayasayı başkanlık sistemine göre düzenlemek istedi. O sırada etkili bir politikacı olan İsmail Arar, Atatürk'ün başkanlık sistemi ile ilgili sözlerini ve bunların belgelerini toparlayıp Evren'in önüne koydu. Evren, Atatürk'ün sözlerini okuyup, başkanlık sisteminden vazgeçti.

Tayyip Bey de Atatürk'ü okumuş ama işine yarayan bölümünü kullanıyor!

***

Bir konu daha var! Millî Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri Ümit Yalım diyor ki, "Erdoğan Misakımillî diyor ama kendi döneminde Yunan askerine teslim edilen 17 Türk adası ve bir Türk kayalığı, hem Misakımillî hem de Türkiye Cumhuriyeti'nin sınırları içindedir. 

Erdoğan'a suikast girişiminde bulunan darbeci askerlerden bazılarının Misakımillî sınırları içindeki Muğla Keçi Adası'na kaçtığı haberi üzerine adada, 27 Temmuz 2016'da arama başlatıldı.

Suikastçi askerleri, Yunan Apache helikopteri, Yunan firkateyni, Yunan komandoları ve Yunan polisleri aradı.

Erdoğan, Türk askerini ve Türk polisini, Misakımillî sınırları içindeki Keçi Adası'na gönderemedi."

Bu nasıl Misakımillî? Üstelik; sadece "Musul vilayeti" değil, Batı Trakya da Misakımillî sınırları içindedir!

Yazarın Diğer Yazıları