Kerkük'te neler oluyor?

Kerkük'te neler oluyor?
Kerkük'te, sözde Kürdistan paçavrasının resmi dairelere asılmasını kararlaştıran meclis oylamasından sonra Kerkük'deki Türk halkı karara tepki için ayaklandı.

Oylamanın ardından meclis içerisine ve valilik binasında Irak bayrağının yanına IKBY paçavrası asıldı.

VALİLİK BİNASINA GİRMEYE ÇALIŞAN GÖSTERİCİLER YARALANDI

Türkmenler, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) paçavrasının tek taraflı onayla kentteki kamu binalarına asılması kararına tepki amacıyla gösteri düzenledi. Bu sırada bir valilik görevlisi, aracıyla il binasına girmeye çalışırken iki göstericiyi yaraladı. 

Kentteki Türkmen Sivil Toplum Örgütleri tarafından düzenlenen gösteriye katılan binlerce Kerküklü, ellerinde Türkmen bayraklarıyla valilik binası önüne yürüdüler. Tek taraflı olarak alınan kararı reddeden Türkmenler attıkları sloganlarda Kerkük valisinin istifasını istedi.

“KERKÜK TÜRKMENDİR TÜRKMEN KALACAK”

Gösterici Türmenler,"Kerkük Türkmen'dir Türkmen kalacak" şeklinde sloganlar attı.

Kentteki gösterilerden hemen sonra Irak Türkmen Cephesi Başkanı ve Milletvekili Erşet Salihi ve kentteki tüm Türkmen Siyasi parti temsilcileri ile ortaklaşa düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türkmen haklarını elde etmek ve tek taraflı kararla Kerkük'teki kurum ve kuruluş binalarının üzerinde IKYB paçavrasının asılmasına karşı federal mahkemeye başvuracaklarını belirten Salihi, 'Tüm etnik ve mezhep gruplarının yaşadığı Kerkük kentinde tek taraflı kararla IKYB paçavrasının asılmasını federal mahkemeye şikayetimizi belirteceğiz. Kentte IKYB paçavrasının yanında biz de paçavrasımızı dikeceğiz. Federal mahkeme bir tek bizim değil onların da paçavrasını kabul etmemeli. O zaman her iki taraf bayraklarını indirmeli' dedi.

TOPLUMLAR ARASI AYRIŞMA BİTMELİ

Irak Türkmen Cephesi Başkanı ve Kerkük milletvekili Erşet Salihi, Kerkük'te bayrak krizi yaratan vali Necmettin Kerim'in başlattığı toplumlar arası ayrışmanın da bitirmesi gerektiğini belirtti.

Salihi,'Kerkük kentinin her yönüyle bir Türkmen kenti olduğunu hiç kimse inkar edemez. Ne yazık ki kentin geleceğine ilişkin atılan adımlar emri vaki şeklindedir.' 'dedi.

'YASAL OLMAYAN KARARLAR ALINIYOR'

Kerkük'te IKYB paçavrasının kurum ve kuruluş binalarının üzerine asılması kararı tek taraflı olduğunu belirten Salihi,'Alınan karar Kerkük valisinin tek taraflı bir kararıdır. Buna karar ne yazık ki il meclisindeki tek Kürt üyeler tarafından onaylanmıştır. Anayasanın 21. maddesine göre hiç bir il tek başına ve Irak bayrağının dışında bir bayrak asma hakkı yoktur.' ifadesini kullandı.

'KÜRTLERİN BAYRAĞI VARSA TÜRKMENLERİN DE BAYRAĞI VAR'

Türkmenlere ait Türkmen bayrağı da artık kendi bölgelerinde asılması gerektiğini belirten Salihi,'Irak genelinde bir Irak milli bayrağı ve Kürt bölgelerinde IKYB paçavrası asılıyorsa o zaman Türkmenlerin yaşadıkları bölgelerde de Türkmen bayrağının asılması gerekiyor. Bugün Türkmen sivil toplum örgütleri tarafından düzenlenen barış mitinginin daha katılımcı ve kalabalık mitingin Türkmen siyasi partiler tarafından yapılmasını planlıyoruz.' dedi.

'KERKÜK BİR ORTADOĞU KENTİDİR'

Kerkük kentinin bir tek Irak için değil Ortadoğu için büyük önem arz ettiğini belirten Salihi,'Kerkük bir tek Irak için değil tüm Ortadoğu için bir barış kentidir. Kerkük'ün geleceği ile ancak bölge istikrar bulur. IŞİD projesi Suriye'de istenilen başarıyı kazanmadı. Musul'dan sonra bu kez Kerkük'te sorunlar yaratılarak Irak'ın bölünmesine doğru bir plan var. Kerkük bir tek Irak'ın değil tüm bölgenin sorunudur.' dedi.

'TÜRKİYE BİZİM CAN GÜVENLİĞİMİZDİR'

Türkmenler olarak Türkiye'yi kendileri için can güvenliği olarak gördüklerini belirten Salihi,'Bölgedeki ülkeler arasında en güvendiğimiz ülke Türkiye’dir. Bir zamanlar Türkiye bölgedeki olup bitenlere daha ciddi müdahale etmesi gerekiyordu. Ciddi müdahale olmadığından dolayı Kürt siyasi partileri şimdiki konuma geldiler. Buna rağmen Türkiye hala bizim için en güvenilir limandır. Türkiye’nin Türkmenlerin yanında durması önemlidir.' dedi.

Kerkük hususunda bölge ülkelerden de tutum beklediklerini ifade eden Salihi,'İran, Suudi Arabistan, Ürdün Krallığı ve başta Amerika olmak üzere tutum ve tepkilerini bekliyoruz Kerkük ile ilgili' ifadelerini kullandı.

'TÜRKMENLER DİRENİŞE GİDEBİLİR'

Valinin tek taraflı kararı Türkmenleri direnişe yönlendirebileceğini belirten Salihi,'Türkmenler hiç bir zaman silah ve şiddete başvurmadılar. Bu seferde umarım bu söz konusu olmaz ama Türkmenler mutlaka yasal anlamda direnişe geçebilir.' dedi.

'Biz şimdi Kerkük'ü Kürtler tarafından işgal edilen bir bölge olarak görmekteyiz. İşgal altındaki bölgelerdeki halk her türlü hakkını savunmak zorundadır. Kerkük valisinin aldığı kararla dilin, paçavrasın ve iraden elinden alındığında bir direniş hareketi ortaya çıkacaktır.'

“TÜRKMENLER REDDEDİYOR”

Bir tek Irak Türkmen Cephesi değil tüm Türkmen siyasi partileri bu olayı ret ettiklerini belirten Salihi,' Basın toplantısında göründüğü gibi Irak Türkmen Cephesi'nin yanında tüm Türkmen siyasi partileri de aynı tutumu sergiledi. Bağdat'taki Şii Türkmen siyasi partileri de aynı tutum ortaya koymuştur.

Beyoğlu, 'Kerkük il meclisi tarafından alınan tek taraflı karar kesinlikle yanlıştır ve yasal değildir. Kerkük'te yıllardır yaşanan kardeşliği kötü etkileyecektir. Türkmenler olarak hiç bir zaman bunu kabul etmeyeceğiz. Bir tek siyasi partinin Kerkük'ü egemenliği altına girmesi kabul edilemez ve bir başka tarafın paçavrası asılırsa mutlaka bizim de paçavrasımız onun yanında asılması lazım.' dedi.

Kerkük kent merkezindeki Valilik binasına 100 metre yakınlarında yapılan röportaj sırasında çok sayıda IKYB taraftarı ellerinde silahlarla tur atarak gövde gösterisi yaptı.

İlgili Haberler