MHP kurultayı ve Amerikan koridoru!

Yeni Hükümet'in kurulduğu gün, Yargıtay 18'inci Hukuk Dairesi'nin, Ankara 12'nci Sulh Hukuk Mahkemesi kararını oybirliğiyle onaylanarak MHP kurultayının önündeki bütün engelleri ortadan kaldırmasında "zamanlama"ya dikkat çekmek istiyorum!

AKP kurultayının ve hükümetin kurulmasının beklenmiş olması, kararın önemini ortadan kaldırmaz ama 15 Mayıs'ta MHP'nin büyük bir tartışma içine çekilmiş olması bu "gecikme" yüzündendir.

MHP kurultayı, MHP'nin iç işi ise de Türkiye'nin geleceğini etkileyecek, iktidar-muhalefet dengesini tamamen değiştirecektir. Bu itibarla, MHP kurultayı, sadece Türkiye'nin de iç işi değil, uluslararası bir konudur!

Çünkü ABD, bugüne kadar, bölgedeki politikasını AKP iktidarı üzerinden icra etmiştir!

Tayyip Erdoğan'ın da Ahmet Davutoğlu'nu, dış politikada ipleri eline geçirmek istemesi yüzünden harcadığı artık kesinleşti.

Nitekim Erdoğan ve AKP çevresinden doğru haber alabilen Abdülkadir Selvi, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, iplerin koptuğu 29 Nisan MKYK'sından kısa bir süre önce bir ortamda Davutoğlu hakkında, 'Ben Suudi Arabistan'a gidiyorum. 15 gün sonra Suudi Arabistan'a gidiyor. Ben Amerika'dan dönüyorum 15 gün sonra Amerika'ya gitmeye kalkışıyor' demişti" diye yazdı.

--

Obama, 18 Mayıs'ta  Erdoğan'dan ne istedi?

Türkiye MHP kurultayının devlet gücüyle bir süre hukuk çiğnenerek engellenmesini ve AKP kurultayı ile başbakan değiştirilmesini tartışırken, bakın neler oldu.

Murat Yetkin'in yazısına göre "Amerikan Merkezi Kuvvetler komutanı orgeneral Joseph Votel'in Suriye'nin kuzeyinde PYD kontrolündeki bölgeye 20 Mayıs'ta gitmesinin öncesinde, Obama'nın Erdoğan'ı 18 Mayıs akşamı telefonla araması var. Sanki Obama'nın 19 Ekim 2014'de Erdoğan'ı araması ve ertesi gün Kobani'de IŞİD saldırısı altındaki PYD'ye havadan yardıma başlamasını andıran bir trafik… Votel, bu ziyaret ardından Ankara'da Genelkurmay İkinci Başkanı orgeneral Yaşar Güler ile görüştü.."

Ardından dün de Suriye'de IŞİD'in kalesi olarak bilinen Rakka'ya yönelik büyük operasyon başladı. Operasyona PKK'nın Suriye kolu PYD'nin silahlı kanadı YPG de katılıyor!

Bu arada NATO Müttefik Harekât Komutanı Orgeneral Curtis M. Scaparrotti'nin de bugün Ankara'da Genelkurmay Başkanlığı'nı ziyaret edeceği duyuruldu.

Burada "AKP kurultayının bitmesini ve yeni hükümetin göreve başlamasını mı bekliyorlardı?" sorusu akla geliyor!

---

"ABD ve YPG'nin önceliği Rakka değil!"

Konunun uzmanı, emekli subay ve gazi Abdullah Ağar dostum, Hakkâri'den geçtiği son değerlendirmesinde "ABD'nin birinci hedefi Rakka mı yoksa stratejik bir aldatma mı?" diye soruyor:

"YPG ve Demokratik Suriye Güçleri, 912 kilometrelik Türkiye-Suriye sınırının 820 kilometresini kontrol ediyor. Geriye kalan 90 kilometrelik alan için ise İŞİD ile muhalifler birbirini yiyor. Son çatışmaların sonucunda 90 kilometrelik hattın çok azı muhaliflerin elinde kaldı.

Sahadan haber veren kaynaklar, 'YPG'nin önceliğinin Rakka değil, Fırat'ın batısındaki Afrin ve ve Ayn el Arap arasındaki bölgenin yani Cerablus-Azez ve Minbic bölgesinin kurtarılması olduğunu' bildiriyor

Kuzey Suriye (Rojava) Özerk Yönetimi'nden bir kaynak ise; McGurk'un PYD ve YPG yetkilileriyle gerçekleştirdiği görüşmelerde, Türkiye'nin ikna edilebilmesi için karşılığında PKK'nın 'hendek savaşları'na son vereceğinin konuşulduğunu ileri sürüyor.

Türkiye'nin Suriye ve Irak'ta (Meselâ Musul operasyonunda) PKK ile silah arkadaşlığı yapacak bir formülün yeniden gündeme geldiği anlaşılıyor."

 

 

*

 

İpler AKP'de iken  koridoru kuracaklar!

Obama'nın Tayyip Erdoğan'dan 18 Mayıs'ta ne istediği, şimdi anlaşılmıyor mu?

MHP kurultayı da Türkiye'de ipler AKP'nin elindeyken, 912 kilometrelik Amerikan-İsrail koridoru bir an önce kurulsun diye geciktirilmiş olabilir mi?

Bu arada MHP yönetimi, yargıyı bu kadar meşgul etmişken, "2018'de yapılacak" dediği kurultayı kendisi yapmak gibi bir yola başvurdu ama artık yetki onlarda değil, "Çağrı Heyeti"ndedir! Bu iş çocuk oyuncağı değil!

Yazarın Diğer Yazıları