Sosyal fobi (1)

Başkaları tarafından kendisinin veya yaptığı işlerin incelenip, eleştirilmesi ve küçük düşme korkusudur. Kişi bu korkudan kurtulmak için sosyal ortamlara girmekten kaçınır. Kişinin iş ve aile yaşamı bu durumdan etkilenir. Zamanla kişi izole olur, yalnız kalır. Bu defa ise yalnızlık onda “sevilmiyorum,aranmıyorum,istenmiyorum,hak etmiyorum” duygusunu doğurur. Böylelikle kendisini kötü hissetmeye başlar.
Sosyal fobi ya her durumda vardır yada özel durumlarda ortaya çıkar. Örneğin kalabalık ortamlara girememek genel bir durumdur.Yemek yerken, yazı yazarken,otururken, yürürken,telefonla konuşurken bana bakıyorlar korkusu özel bir durumdur.
Sosyal fobide sık görülen belirtiler:
* Çarpıntı
* Titreme
* Terleme
* Kaslarda gerginlik
* Midede rahatsızlık hissi
* Göğüste sıkıntı hissi
* Sıcak yada soğuk basması
* Başta ağırlık hissi-Baş ağrısı
Kişinin bu durumla birlikte korku ve heyecanı da çok yoğundur.Bu yoğunluk kişiyi tam bir sosyal yalnızlık içine sokabilir. Kişi korktuğu şeyi yapmamak için olmadık şeyler yapabilir. Örneğin bankadaki memurun soracağı sorulara cevap verirken yüzü kızaracak, dili tutulacak veya imza atarken eli titreyecek diye bankadaki parasını alamaz.
Kişi bu belirtileri benimser. Bu düşünce ve sıkıntılar iş yapmasını engellemesine rağmen tedaviyi nadir olarak ister. Bu durumun tedavisi yoktur düşüncesine kendini alıştırır. Ancak sevdiği kişileri kaybedeceğini anladığında tedaviyi isteyebilir.
Aşağıdaki durumları sosyal fobi olarak kabul edebiliriz:
* Topluluk önünde konuşmakdan korku.
* Bir işle uğraşırken seyredilmekten korkmak.
* Başkalarının önünde yiyip-içmekten korkmak.
* Otorite konumundaki kişilerle temas etmekten korkmak.
* Misafir kabuletmekten korkmak.
* Başkaları ile tartışmaktan korkmak.
* Toplulukta telefonla konuşmaktan korkmak.
* Tanımadığı kişilerin gözlerinin içine bakmaktan korkmak.
* İlgi odağı olmaktan korkmak.

Yazarın Diğer Yazıları