Turizm’de enflasyona karşı tedbir kararı

Turizm’de enflasyona karşı tedbir kararı

Turizm sektörü toparlanıyor

2023 yılında Türk turizm sektörü, ülkenin ekonomik gelişimi için çok önemli bir rol oynuyor. Ancak yerli turistler, ekonomik kriz, turizm fiyatlarının yükselmesi, deprem felaketi ve pandemi sonrası enflasyon gibi nedenlerle 2023 yılında zorluklarla karşılaştı. Türk turizm sektörü, enflasyona karşı önlem alarak erken rezervasyon uygulamasına geçti.

İç pazarda, yüksek enflasyonun artırdığı maliyetler nedeniyle istenen hızı yakalayamayan turizm, erken rezervasyon fırsatlarını tatilcilere sundu. Turizm, erken rezervasyon kampanyalarıyla enflasyona meydan okuyarak iç pazarda 2023 yılının zararlarını telafi etmeyi amaçlıyor.

Bunun yanı sıra, turizmi yıl boyunca canlı tutmak, turist sayısını 60-70 milyona çıkarmak için farklı turizm destinasyonlarına yönelindi. Turizm sektöründe ortaya çıkan bu canlılık, 2023 fiyatlarından faydalanmak isteyen tatilciler için yüzde 50’ye kadar indirim, 3 güne kadar iptal hakkı, 9 taksit imkanı gibi avantajlar sağlıyor. Erken rezervasyon dönemi, şu anda yaşadığımız enflasyonlu dönemde önemli bir fiyat fırsatı sunarak yeni dönem için bir rehber niteliği taşıyor.

Turizmde ucuz tatil arayışı 2023 yılına bakarsak; iç pazarda otel fiyatlarının yükselmesi, yerli turistlerin yurtdışı tatiline ilgi duymasına neden oldu. Hem başka ülkeler görmek hem de ucuz tatil yapmak isteyen yerli turistler, yurtdışını tercih etti. 2023 yılında yurtdışı seyahat tercihi yüzde 99 arttı. Antalya’da 5 gecelik otel fiyatına Mısır veya Yunanistan’da 5 günlük uçaklı tur alınabiliyordu. Bu da yerli turistlerin bu yönde tercih yapmasına sebep oldu. 2023 Temmuz ve Ağustos aylarında fiyat farkı büyüdü, yaz tatili yapmak isteyen yerli turistlerin, Mısır ve Yunanistan otellerine talebi yüzde 30 arttı. Ayrıca pandemiden sonra en yüksek yurtdışı talebi görüldü. Mısır, Türkiye ile rekabet etmek için fiyatlarını düşürdü.

Şu anda turizm sektöründen erken önlem olarak öncelikli açıklama ve tedbirler gelmeye başladı. Sektör temsilcilerinin açıklamalarına göre; yıl sonuna kadar yüzde 65’lik bir enflasyon bekleniyor. Erken rezervasyon döneminde yüzde 50’ye yakın indirimler var. Şimdiden tatil planı yapmak, tatilcilere büyük avantajlar getirecek. Turizmciler için de şimdiden alınan rezervasyonlar 2024 yazı için akıllıca bir davranış olacak. 2024 yaz döneminde maliyet artışlarının konaklama fiyatlarına yansıyacağını düşünürsek, erken rezervasyon fırsatlarından yararlanmak isteyenler, enflasyon maliyetlerinden kurtulmak için Aralık ayından itibaren erken rezervasyon fırsatlarından yararlanabilecek.

Yazarın Diğer Yazıları