"Yeni Osmanlı"yı NATO mu kuracak?

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Brüksel'deki NATO toplantısı öncesinde NATO'nun, IŞİD'e karşı uluslararası koalisyona üyeliğinin oylanacağını ve NATO karargâhında bir terör istihbarat biriminin kurulacağını açıkladı.

Stoltenberg, NATO'nun "muharip olmayan" operasyonlarla terörle mücadeleye katkıda bulunacağını, bu çerçevede "yerel güçlerin eğitimi" ile halihazırda IŞİD ile mücadelede kullanılan erken uyarı sisteminin kapsamının genişletileceğini ifade etti.

*** 

BBC muhabiri Jonathan Marcus ise "İttifakı nasıl bir gelecek bekliyor?" konusunu sorguladığı yazısında "Washington yönetimi, NATO'nun IŞİD'le mücadele için oluşturulan koalisyonla ittifak olarak katılmasını istiyor. İttifakın Avrupalı üyelerinde bu rolün nereye uzanabileceğine dair bazı kaygılar mevcut. Türkiye'deki yönetimin otoriterleşmesi ve Rusya ile başlattığı yakınlaşma süreci de önümüzdeki dönemde ittifakın güney kanadıyla ilgili yeni sorunlar ortaya çıkarma potansiyeli taşıyor" tespitlerinde bulundu.

Marcus, "Çatışma bölgelerinde etkin bir ulus inşası süreci başlatma kapasitesi, isteği ve arzusuyla ilgili cevap bekleyen çok sayıda soru bulunuyor" ifadesini kullandı. ABD'nin, YPG'ye silâh yardımının ilk hedefi çatışma bölgesinde uydu bir devlet kurmak zaten.

***

Hani Yeni Osmanlı kuruluyordu? Türkiye, AKP sözcüleri veya destekçileri tarafından yıllardır, "Türkiye, Osmanlı topraklarına bir şekilde hâkim olacaktır, ancak bu millî kimlikle, milliyetçilikle mümkün değildir, bu sebeple, rejim, milletin ve devletin adı hatta bayrak bile değişebilir, Türklük Anayasa'dan çıkarılmalıdır" laflarıyla bu sonuç için mi oyalandı! Yeni Osmanlı'yı NATO mu kuracak?

Oysa 10 yıl önce belirttiğimiz gibi "Büyük Ortadoğu Projesi" haritasını, "Yeni Osmanlı coğrafyası" diye gösteriyorlardı. Aslında o harita, "Büyük İsrail" haritasıdır. Türk halkının, AKP'yi desteklemeye devam etmesi için Büyük İsrail projesini "Yeni Osmanlıcılık" olarak benimsemesi gerekiyordu.

Kalp krizinden vefat eden Yenişafak yazarı Akif Emre de "Ismarlama Osmanlı haritası" başlıklı yazısında "Daha düne kadar Türkiye'yi parça parça gösteren haritalar yayımlayan Amerikalılar, bugün 'Yeni Osmanlı haritası' diye büyük imparatorluk haritalarını niçin gündeme getirsin?" dedikten sonra AKP tabanı hakkındaki gerçeği şöyle ifade etmişti:

"Özellikle muhafazakâr ve İslâmcı geçmişiyle bilinen kesimin bu sahte gerçekliğe ram olma riski çok yüksek!"

***

Fakat işin garibi NATO'yu önce Irak sonra Suriye sınırına davet eden Tayyip Erdoğan idi!

Erdoğan, 2010 yılında, Toronto'daki konuşmasında NATO'yu Kandil bölgesinin kontrolü için göreve çağırmıştı.

Erdoğan, sonraki aylarda da NATO'nun, Suriye sınırına asker gönderilmesini isteyebileceğini söylemişti. Erdoğan, Türkiye-Suriye sınırını, mayın temizlemek bahanesiyle bir İsrail şirketine de devretmek istemiş ama başaramamıştı. Fakat bu arada Malatya-Kürecik'te ABD tarafından füze kalkanı kurulmuştu.

Erdoğan, NATO'yu Kandil'e çağırınca MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "PKK ile mücadele, NATO düzeyine taşındığında, NATO ülkelerinin müdahil hale gelmesine imkân tanınacaktır" demişti.

Irak'ın kuzeyine NATO'yu yerleştirme fikrini ilk defa 2006'da ABD'nin eski BM Daimi Temsilcisi Richard Holbrooke ortaya atmıştı. Holbrooke, Türkiye'nin Kuzey Irak'ı işgal etmesini önlemenin en iyi yolunun bölgeye NATO gücü konuşlandırmak olduğunu söylemişti.

***

Kısacası bu tür talepler, Türkiye'nin talepleri değildir. Turgut Özal, 1991 yılında Amerikan talebi olduğunu gizleyerek Çekiç Güç'ü Türkiye topraklarına davet etmişti. Türkiye'nin güneyden kuşatılması bu kararla başlatılmıştı.

ABD, yerel güçleri eğitip silâhlandırarak "yeni ulus inşası süreci"ni çoktan başlattı. "IŞİD'e kaç, PYD'ye tut" diyen de ABD'dir. Şimdi sıkışınca yine NATO'yu kullanmak istiyor!

Yazarın Diğer Yazıları