14 yıl önce 3 kişi öldürülmüştü... Kumpasın gizli tanığı artık sanık. Bir kumpasçı daha yargılanacak

14 yıl önce 3 kişi öldürülmüştü... Kumpasın gizli tanığı artık sanık. Bir kumpasçı daha yargılanacak
Malatya'da 17 Nisan 2007 tarihinde Zirve Yayınevi'nde 3 kişinin öldürülmesi ile ilgili kumpas davasında bir kumpasçı daha yargılanacak. Davanın hazırlanan iddianamesinde kumpasın gizli tanığı olan “Deniz Uygar” kod adlı İlker Çınar da hakim karşısına çıkacak.

O dönem Uzman Onbaşı ve misyoner papaz olan İlker Çınar, iddianamede yer alan ifadesinde kumpası itiraf ederek, davada kullanılan ifadelerini kendisinin okuyarak imzalamadığını ifade etti.

İddianamedeki ifadelerinde Çınar, “Zirve Yayınevi cinayetine ilişkin vermiş olduğum tüm ifadeler benim ifadelerimi alan FETÖ’cü, polis, savcıların bana zorla cebir, tehdit ile imzalattıkları ve onlar tarafından yazılan kısımlardır. Bu esiri olduğum FETÖ benim ve diğerlerinin HTS''lerini kullanarak uyumlu ifadeler hazırladılar ve bana cebir, tehdit ve işkence ile imzalattılar” dedi.   

Savcılık, “Örgüte bilerek isteyerek yardım etme, iftira nedeniyle mağdurun gözaltına alınmasına veya tutuklanmasına neden olma, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçları nedeniyle sanıkların ayrı ayrı cezalandırılmalarını talep etti.

ZİRVE YAYINEVİ KUMPASI

Malatya''da 8 Nisan 2007 tarihinde Zirve Yayınevi''nde çalışan Alman Tilman Ekkehart Geske, Necati Aydın ve Uğur Yüksel öldürüldü. Cinayet günü zanlılar Salih Gürler, Cuma Özdemir, Hamit Çeker, Abuzer Yıldırım ve Emre Günaydın yakalanarak tutuklandı.

Orgeneral Hurşit Tolon da 1 Temmuz 2008 tarihinde gözaltına alınıp tutuklandı. 7 ay Kandıra ve Silivri Cezaevi''nde tutuklu kaldıktan sonra 12. Ağır Ceza Mahkemesi nöbetçi hakimi Nejat Ede tarafından delil yetersizliği nedeniyle serbest bırakıldı.

Zirve Yayınevi Cinayeti Mart 2011 tarihinde Ergenekon soruşturması kapsamına alındı. 17 Mart 2011''de dönemin Malatya Jandarma Alay Komutanı olan emekli Albay Mehmet Ülger''in de aralarında bulunduğu 20 kişi gözaltına alındı. Ülger hazırlanan ek iddianame ile dava dosyasına sokularak tutuklandı.

Hurşit Tolon 8 Ocak 2012 tarihinde Ergenekon''dan tutuklandı. 

Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi, Org. Hurşit Tolon''un da aralarında olduğu dört kişi için 10 Ocak 2013 tarihinde tutuklama kararı verdi. Tolon, 1.5 yıl cezaevinde kaldı.

9 yıl 5 ay 10 gün süren yargılama sürecinin ardından 28 Eylül 2016 tarihinde verilen kararda 2. ek iddianameyi hazırlayan savcıların meslekten ihraç edildiği, yargılamada yer alan hakimlerin meslekten ihraç edildiği, FETÖ''den tutuklandıkları, "gizli tanık" İlker Çınar''ın suç uydurduğunu, yalancı şahitlik yaptığı, mahkemeye sunduğu belgelerin sahte olduğunun belirlendiği ifade edildi. Mahkeme heyeti, davaya sonradan dahil edilen 8 asker ve 2 sivil hakkında tüm suçlamalardan beraat kararı verdi.

Malatya’da 13 yıl önce işlenen işlenen Zirve Yayınevi Cinayeti kapsamında tutuklanan dönemin İl Jandarma Alay Komutanı Emekli Albay Mehmet Ülger, hakkındaki tüm suçlamalardan beraat etmişti. Ülger, mahkeme çıkışı yaptığı açıklamasında “FETÖ’cü savcılar tarafından hiçbir delil toplanmadan kurgu ifadelerle açılan hukuk garabeti bu dava beraat ile sonuçlanmıştır” ifadelerini kullanmıştı.