CHIP'te yer alan habere göre, Afrika'da ortaya çıkanAfrika tepeli faresi(Lophiomys imhausi) görenleri şaşkına çeviriyor. Bu fareler,kimyasal savunma aracı olarak bitki zehrini toplayan bilinen tek memeli olarak da biliniyor. Postu birkaç miligramı bir insanı anında öldürecek kadar güçlü bir zehir içeriyor.

ZEHİRLİ BİR SİLAH HALİNE DÖNÜŞÜYOR

Makale henüz yeni olsa da, Doğu Afrika'da yaşayanlar farelerin "silahlı" ve tehlikeli olduğundan uzun süredir şüpheleniliyordu. 2011'de, tepeli sıçanların alışılmadık özellikleri üzerine yapılan ilk araştırma,yüksek toksik kardenolitlerbakımından zengin olduğu için insanlar tarafından avlanmak için kullanılan zehirli ok ağacından (Acokanthera schimperi) toksin topladıklarını ileri sürmüştü. Tehdit edildiklerinde, bu fareler sırtlarındaki tüyleri dikiyor ve yalayarak bunları zehirli bir silah haline getirdikleri düşünülüyordu. Bu erken araştırma, bir bireydeki davranışı doğruladı, ancak davranışın tepeli sıçanlar arasında ne kadar yaygın olduğu belirsizliğini korudu.

25 FARE İNCELENDİ

Araştırma çerçevesinde 25 fare inceleme altına alındı ve 1.000 saat boyunca davranışları gözlendi. Bilim insanları bu gözlemler sonunda farelerin Acokanthera toksini topladıkları ve çok karmaşık bir sosyal hayata sahip olduklarını ortaya çıkardı.