"AKP'ye yakın iş adamlarına servet akacak"

"AKP'ye yakın iş adamlarına servet akacak"
CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Erdoğan Toprak, hükümetin Doğu ve Güneydoğu’daki yatırım destek programını eleştirirken, "AKP’ye yakın iş adamlarına servet aktarılacak" iddiasında bulundu.

Toprak yaptığı açıklamada, Moody’s’in not indirimine tepki gösteren hükümetin önce ülke ekonomisini getirdiği noktanın hesabını vermesi gerektiğini savundu. Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Bakanların not indiriminin siyasi olduğunu, kendileri için “kıymeti harbiyesinin” olmadığını söylediklerini ifade eden Toprak, “16 Mayıs 2013’te aynı Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu Baa3 seviyesine yükselttiğinde, Moody’s’e övgüler düzen, yatırım yapılabilir notuyla, AKP’nin ekonomik başarısının tescillendiğini ilan eden kendileriydi. O zaman, 2013’teki not artırımı da siyasi miydi? Dış güçlerin telkinleriyle mi yapıldı? O tarihte AKP hükümeti, bu notu almak için dış güçlere, üst akıllara, Moodys’e hangi vaatlerde bulunmuştu?” dedi.

“EKONOMİ HIZLA KÖTÜYE GİDİYOR”

Küresel yatırımcıların, dış sermayedarların, bir ülkenin ekonomisine bakarken dikkate aldıkları temel unsurlardan birisinin, küresel piyasaların işleyişi gereği bu notlar olduğunu belirten Toprak, şöyle devam etti:

“Moody’s son olarak 14 büyük bankamızın da notunu düşürdü. Bunlar hamasetle, suni düşmanlar yaratmakla çözülecek konular değil. Ülke ekonomisi hızla kötüye gidiyor. Yapılması gereken, reyting kuruluşlarıyla kavga etmek yerine, ekonomiyi güçlendirecek, üretimi, yatırımı, istihdamı, ihracatı artıracak, Türkiye’nin ihtiyacı olan kalkınma ve sanayileşme programlarını süratle uygulamaya koymak, ekonomiye olan güveni tesis etmektir. İşsizliğin yüzde 10,2’ye yükseldiği, özel sektör ve bankaların döviz borçlarının 200 milyar doları aştığı, büyüme hızının 9 ayda 5,7’den, 3,1’e gerilediği, TÜİK verileriyle, 2015’te en yüksek gelire sahip yüzde 20’lik dilimin toplam gelirden aldığı pay artarken, kalan yüzde 80’in gelirinin azaldığı bir ekonomik tablonun sorumlusu, 14 yıldır ülkeyi ve ekonomiyi yöneten AKP hükümetleridir.”

“DEVLET BİRİLERİNİ, MİLLETİN PARASIYLA BEDAVADAN YATIRIMCI YAPACAK”

Hükümetin Doğu ve Güneydoğu’daki yatırım destek programına işaret eden Toprak, “Madem devlet anahtar teslim fabrika yapıp birilerine verecekti, 14 yıldır devletin-milletin varlıklarını, fabrikalarını, et kombinalarını, demir-çelik, çimento fabrikalarını, rafinerilerini, petrokimya tesislerini, telekomünikasyon tesislerini ne diye satıp savdınız? Şimdi devlet birilerini, milletin parasıyla, bedavadan yatırımcı, fabrikatör yapacak. AKP’ye yakın işadamlarına servet aktarılacak” dedi.

Toprak, gelir ve kurumlar vergisi, KDV, gümrük vergisi istisnaları, bedava arsa, ucuz enerji, kredi faizlerinin hazinece üstlenilmesi, 10 yıl süreyle çalışanların SGK primini devletin üstlenmesi gibi yatırımcı çekmeye çalışan hükümetin, tüm maliyeti devletin, hazine ve maliyenin sırtına yıkarken, topluma ait kaynakları birilerine transfer ederek, toplumun geniş kesimini yoksulluğa mahkum edeceğini ifade etti. Toprak, “Bir yandan vergi istisnalarıyla teşvikler verilirken, diğer yandan kaynak için akaryakıtta özel tüketim vergisi artırılıyor. Sonra da bunu ekonomik reform diye pazarlıyorlar” dedi.