Ali Babacan’ın yeni partisinde sistem krizi

Ali Babacan’ın yeni partisinde sistem krizi
Eski Bakan Ali Babacan’ın 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte çalışmalarını sürdürdüğü yeni partide sistem krizi çıktı. Parlamenter sisteme geçilmesini savunanlar ile başkanlık sisteminin kalmasını savunanlar arasında ciddi görüş ayrılıkları yaşanırken, parlamenter sistem yanlıları Babacan’a kazan kaldırdı.

Serkan TALAN / YENİÇAĞ

Eski Bakan Ali Babacan’ın 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün desteği ile sürdürdüğü yeni parti kurma hazırlıkları, sistem krizi ile karşı karşıya kaldı. Babacan’ın ekibindeki başkanlık sistemi ile devam edilmesini savunanlarla, parlamenter sisteme dönülmesinden yana olan isimler arasında ciddi görüş ayrılıkları bulunduğu belirtildi.

Ali Babacan’ın çalışma ekibinde yer alan bir ismin aktardığına göre, partinin hükümet sistemi noktasında nasıl bir çizgide olacağına dair tartışmalar sürüyor. Ancak henüz net bir anlaşmaya varılmış değil.

Diğer yandan yeni parti oluşumu içerisinde parlamenter sisteme dönülmesini isteyen isimlerin Babacan’a adeta kazan kaldırdığı öğrenildi. Başkanlık sisteminden vazgeçilerek Meclis yapısının güçlendirildiği bir sistemin kurulmasını isteyen isimler, Ali Babacan’a “Eğer başkanlık sisteminde ısrar ederseniz biz yokuz” mesajı verdi.

Parlamenter sisteme dönülmesine sıcak bakmayan isimlerin ise, mevcut sistemin antidemokratik yanlarını kabul ettiği, ancak sistemin ıslah edilerek başkanlık sistemi ile devam edilebileceği görüşünde oldukları belirtildi.