Amirallere Montrö iddianamesi. 103 emekli amirale ceza istendi

Amirallere Montrö iddianamesi. 103 emekli amirale ceza istendi
Montrö Bildirisine imza atan emekli amiraller için açılan soruşturmada iddianame tamamlandı ve 103 emekli amirale TCK 316. maddeden ceza istendi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 4 Nisan''da, 103 emekli amirallerin yayımladığı "Montrö Bildirisi"ne ilişkin soruşturma başlattığını duyurmuştu.

Soruşturma kapsamında, 5 Nisan''da Ergun Mengi, Atilla Kezek, Alaettin Sevim, Ramazan Cem Gürdeniz, Nadir Hakan Eraydın, Bülent Olcay, Kadir Sağdıç, Türker Ertürk, Turgay Erdağ ve Ali Sadi Ünsal gözaltına alınmış, Engin Baykal, Cemil Şükrü Bozoğlu, Mustafa Özbey ve Atilla Kıyat''a ise emniyete gelmeleri için tebligat yapılmıştı.

Soruşturma kapsamında amiraller savcılıkta ifade vermişti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 103 emekli amiral hakkındaki soruşturmasını tamamladı.

Amirallere yönelik hazırlanan iddianamede, "anayasal düzene karşı suç için anlaşmak" suçlamasıyla ceza istendi. İddianame Ankara Ağır Ceza Mahkemesi''ne gönderildi. Ağır ceza mahkemesine gönderilen dosya kabul edildiği takdirde imza atan isimler hakim karşısına çıkacak ve 3 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası ile yargılanacak.

BAŞSAVCILIK AÇIKLAMA YAPTI

Başsavcılıktan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımız Terör Suçları Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen ve kamuoyunda ''Amiraller Bildirisi'' olarak bilinen soruşturma tamamlanmış olup düzenlenen iddianame Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmiştir. İddianame ile 103 şüphelinin 5237 Türk Ceza Kanununun 316/1. Maddesi kapsamında ''Devletin Güvenliğine veya Anayasal Düzene Karşı Suç İşlemek için Anlaşma'' suçundan cezalandırılmaları talep edilmiştir. Haklarında gözaltı tedbiri uygulananlarla birlikte bir kısım şüphelinin tüm dijital materyalleri incelenmiş, suça konu yazışmalar dijital inceleme raporlarıyla tespit edilerek iddianameye eklenmiştir."

TARTIŞMA NEYDİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan''ın Montrö Boğazlar Antlaşması''nı iptal etme yetkisi tartışmaları üzerine ve ''Montrö bildirisi'' adıyla 103 emekli amiral metin yayınlamıştı.

Bildiride "Montrö Sözleşmesinin tartışma konusu yapılmasına, masaya gelmesine neden olabilecek her türlü söylem ve eylemden kaçınılması gerektiği kanaatindeyiz" ifadeleri yer almıştı.

İlgili Haberler