“Atanan 1236 hakim ve savcının 113'ünün AKP ile bağı var”

“Atanan 1236 hakim ve savcının 113'ünün AKP ile bağı var”
İYİ Parti Milletvekili Lütfü Türkkan, devlet kurumlarına yapılan atamaları eleştirdi ve yargının baskı altına alındığını söyledi. Türkkan, “Sarayda kurayla atanan bin 236 hâkim ve savcıdan 113'ünün bir şekilde AKP ile bağı çıktı” dedi.

YENİÇAĞ / İSTANBUL

İYİ Parti Grup Başkanvekili ve Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, hükümetin yargıyı baskı altına aldığını ifade etti, “Adalet Bakanının Hâkimler ve Savcılar Kurulunun Başkanı olduğu, kurul kararlarının yargı denetimi dışında tutulduğu, kurul kararlarına karşı etkili bir itiraz yönteminin bulunmadığı bir ortamda hangi yargı bağımsızlığından bahsedebiliriz?” ifadelerini kullandı. Türkkan Meclis’te yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“ÜLKEMİZDE YARGIYA OLAN GÜVEN YÜZDE 20'LERE DÜŞMÜŞ”

“Yargı bağımsız mı? Adalet Bakanının Hâkimler ve Savcılar Kurulunun Başkanı olduğu, kurul kararlarının yargı denetimi dışında tutulduğu, kurul kararlarına karşı etkili bir itiraz yönteminin bulunmadığı bir ortamda hangi yargı bağımsızlığından bahsedebiliriz? Türkiye'de artık yargı sisteminin çokça tartışılır hâle geldiği, hukuka güvenin iyice azaldığı, hatta hiç kalmadığı bir dönemdeyiz arkadaşlar; bunu ne yazık ki üzülerek söylüyorum. Barolar birliğinin yaptığı açıklamaya göre ülkemizde yargıya olan güven yüzde 20'lere düşmüş. Yani insanlarımız her 10 yargı kararından sadece 2'sinin adil olduğunu düşünüyor. Bunları sadece biz değil hukukçular, her gün duruşmadan duruşmaya giren avukatlar da söylüyorlar. Hukuk sisteminin her daim delindiği ve göz ardı edildiği bir ortamda hukukçu olmak gerçekten çok zor. Çünkü, hukuk fakültelerinde öğrendiklerimizin gerçek hayatta karşılık bulmadığı ve açık açık yasaların çiğnendiği bir ortamda mücadele ettiğinizi görüyorsunuz.”

“DANIŞTAY'IN ANDIMIZ KARARI ISRARLA UYGULANMIYOR”

“Hukuk sisteminin aslında en önemli sorunu bu, hukuku tanımamak. Türkiye'nin de en önemli sorunu, bilerek ve isteyerek hukuku tanımamak. Bunun en yakın örneğini Andımız meselesinde yaşadık. Danıştay'ın Andımız'ın okullarda okutulmasıyla ilgili verdiği karar ısrarla uygulanmıyor hâlâ. Hatta AKP'de siyaset yapan arkadaşlar, bunun uygulanmayacağını da her fırsatta dile getiriyorlar. İşte hukukun tanınmadığına dair en önemli örnek bu.”

“İSTİSMARIN KURUMSALLAŞTIĞINI İTİRAF ETTİNİZ”

“Siz iktidarınızda 5 şeyi meşrulaştırdınız: Düşman hukuku ve düşmana her şey mubahtır anlayışını meşrulaştırdınız, suçun şahsiliği ilkesine son verdiniz, koşul ne olursa olsun "bizden" ve "bizden olmayan" ayrımının tanımlanmasına gayret ettiniz, istismarın kurumsallaştığını itiraf ettiniz, taciz, tecavüz ve işkenceye, mafyaya hoşgörüyle bakan bir toplum hâline getirdiniz. Tek kelimeyle korkunç! Ama şu da bir gerçek ki bugün hukuku çiğneyenler de zamanı gelince mutlaka hukukla yüzleşeceklerdir, hukuka ihtiyaç duyacaklardır. İşte o zaman hukuk sistemini delik deşik etmenin ne kadar kötü olduğunu görecekler.”

“CUMHURBAŞKANIMIZIN TEYZESİNİN OĞLU ATANMIŞ”

“Bir aileden 4-5 fert birden bir yerde görev alabiliyor. TRT Genel Müdürünün soyadı Eren, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının başında bulunan arkadaşın soyadı da Eren. Kredi ve Yurtlar Kurumuna Sayın Cumhurbaşkanımızın teyzesinin oğlu atanmış. Bunlar toplumda iyi karşılanıyor mu zannediyorsunuz? Kendi seçmenleriniz arasında değer görüyor mu zannediyorsunuz? Emin olun görmüyor. Size şu anda menfaatleri karşılığı ses çıkarmayanlar evlerine gidince bunları çok daha fazla eleştiriyorlar.”

“YARGI SİYASİ İKTİDARIN ARKA BAHÇESİ KONUMUNA SOKULDU”

“Yargıya müdahale ettiğiniz yetmiyormuş gibi yargı organlarına yaptığınız keyfî atamalarla da yargıçları baskı altına alıyorsunuz. En yakın örnek, Elâzığ hâkimliğine atanan Danıştay Başkanı Sayın Zerrin Güngör'ün kızı Gonca Hatinoğlu, bir Hâkim Savcılar Kurulu kararnamesiyle Yargıtay tetkik hâkimliğine atanıyor bir günde. Şimdi soruyorum, bu gibi atamalar yargıyı siyasi iktidarın arka bahçesi konumuna sokmak değil de ne?”

“BİN 236 HÂKİM VE SAVCIDAN 113'ÜNÜN AKP İLE BAĞI VAR”

“Geçen yıl hem de sarayda kurayla atanan 1.236 hâkim ve savcıdan 113'ünün bir şekilde Adalet ve Kalkınma Partisiyle bağı çıktı. Olaya bakar mısınız? Bir hâkim ve savcıdan ya ilçe başkanı ya il başkanı ya kadın kollarında ya gençlik kollarında ya milletvekili adayı, yani yolu bir şekilde Adalet ve Kalkınma Partisinin içinden geçmiş. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan geçmiş dönemde Adalet Bakanlığı yapan Sayın Mehmet Moğultay'ı seçim meydanlarında ‘Yargıda kadrolaştı.’ diye eleştirmişti ve doğru bir eleştiriydi bence ama kadere bakın ki her eleştirdiğinizi de siz yapar oldunuz. Aynı ambargo döneminde oluşan yağ, tüp kuyrukları üzerinden siyaset üretip milletimizi domates, biber kuyruğuna mecbur ettiğiniz gibi.”