Avustralya'da flaş gelişme. Milli marş düzenlendi

Avustralya'da flaş gelişme. Milli marş düzenlendi
1884 yılında kabul edilen Avustralya milli marşında, kıtanın yerli halkı olan Aborjinleri dışladığı gerekçesiyle düzenlemeye gidildi. 

Marşın ikinci mısrasında geçen "genciz ve özgürüz" ifadesinin, kıtada yaklaşık 50 bin yıldır var olduğu bilinen Aborjinleri dışladığı gerekçesiyle düzenlemeye gidildi. "Genciz ve özgürüz" ifadesi, daha birleştirici olduğu düşünülen "biriz ve özgürüz" ifadesiyle değiştirildi.  

Avustralya Başbakanı Scott Morrison değişiklikle ilgili yaptığı açıklamada, "Bilinen en eski milletlerin yaşadığı bu topraklarda, 300'den fazla ulusun ve dil grubunun hikayesini birleştiriyoruz. Milli marşımız da bu durumu yansıtmalı. Bugün milli marşımızda yaptığımız bu değişiklikle de inanıyorum ki bunu başarırız" dedi.

İfadeyi değiştirme fikri ilk olarak New South Wales başbakanı Gladys Berejiklian tarafından, mevcut ifadenin Avustralya'nın "gururlu İlk Milletler kültürünü" görmezden geldiği iddiasıyla ortaya atılmıştı.

Öneri, Yerli Avustralyalılar Federal Bakanı Ken Wyatt ve koyu bir sağ parti olan Bir Millet partisi lideri Pauline Hanson da dahil olmak üzere birkaç milletvekili tarafından memnuniyetle karşılandı.

 

file-20190411-44790-1t6zhqz.jpg