Balıktan virüs geçer mi: Somon paniği

Balıktan virüs geçer mi: Somon paniği
Pekin’de korona virüs vakalarındaki ani artış Çin’de paniğe neden olurken, virüsün yayılma nedeni için çarpıcı bir iddia gündeme geldi. Salgının toptan satış yapılan bir pazarda satılan balıklardan kaynaklandığı üzerinde duruluyor.

Çin'in başkenti Pekin'de geçen hafta Covid-19 vakalarında ani bir yükselme görüldü. Şinfadi adlı pazarda ithal somon balıklarının kesildiği tahtalarda korona virüs bulunduğunu duyulması, ülkede kaygı yarattı.

Süpermarketler ve restoranlar somon satmayı durdurdu. Avrupa'dan somon ithalatının da durdurulduğu açıklandı. Çarşamba günü Pekin yakınlarındaki Tianjin'de balık ayıklayan 22 yaşındaki bir kişinin korona virüs testinin pozitif çıktığı bildirildi. Salgının başladığı Vuhan'dakinin aksine burada vahşi hayvan ticareti yapıldığında dair hiçbir emare yok.

SOMONDA VİRÜS OLABİLİR Mİ?

Bu çok olası değil. Çin Hastalık Kontrol Merkezi'nden bir yetkiliye göre virüsün somondan kaynaklandığına, hatta somonun virüs taşıyıcısı (ara konak-ikincil konak) olduğuna dair bir kanıt yok.

CDC acil müdahale biriminin müdür yardımcısı Shi Guoqing, pazara ulaşmadan önce somonda virüse rastlanmadığını söyledi. Yani virüs somonda değil pazardaydı. Uzmanlar da buna katılıyor.