Başkan'ın ikiden fazla yardımcısı olacak

Başkan'ın ikiden fazla yardımcısı olacak
Hükümete yakınlığıyla bilinen Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya yeni başkanlık sistemine ilişkin önemli bir kulis bilgisi aktardı. Sarıkaya, yeni sistemde başkanın beklendiğinin aksine ikiden fazla yardımcısının olacağını söyledi.

MHP'nin tabanından, tavanına, delegesinden il başkanına kadar değişmesini istediği Devlet Bahçeli, ani bir dönüşle Erdoğan'ı başkan yaptırma telaşına girmişti. Yapılan pazarlıklar sonucunda Bahçeli yeni sistemde Başkan yardımcısı olarak koltuğunu garantileme sözü almıştı. Ancak AKP'nin farklı bir planı olduğu ortaya çıktı.

Ankara'da AKP'ye yakınlığıyla bilinen HaberTürk yazarı Muharrem Sarıkaya, AKP'nin Başkanlık sisteminde çok sayıda başkan yardımcısı olacağını söyledi. Kulislerden elde ettiği bilgileri köşesine taşıyan Sarıkaya, beklendiği gibi 2 tane başkan yardımcısı olmayacağını vurguladı.

Bahçeli'nin, AKP'nin bu planı karşısında nasıl bir konum alacağı merak konusu olurken, parti içi değişimcilerin gücünden çekindiği için çaresiz kabul edeceği gelen bilgiler arasında.

İşte Sarıkaya'nın o yazısı:

"Anayasa süreciyle ilgili iki gelişmeyi aktarayım.

MHP, 2 gün içinde AK Parti’nin sunduğu Anayasa taslak metni üzerindeki görüşlerini hazırlayıp dün itibarıyla bitirmeyi hedefliyordu.

Görünen o ki hafta sonunu bulacak.

Anayasa paketinin CHP’ye sunulmasıyla ilgili olarak da henüz bir gelişme yok.

AK Parti’de var olan görüş, MHP’nin paketle ilgili düşünceleri alındıktan sonra gerekirse CHP’ye de gitmek yönünde.

MHP, “CHP olursa iyi olur, ama olmaması engel değil” yaklaşımını açıkladığından, AK Parti’de CHP ile daha sonra görüşme eğilimi var.

Paketin detayları sır gibi saklanmakla birlikte bazı detayları da sızdı.

Buna göre, örneğin Cumhurbaşkanı için yazılıp söylendiği gibi 2 yardımcı öngörülmüyor, “Cumhurbaşkanı Yardımcıları” denilerek sayının birden fazla olması hedefleniyor.

Ayrıca yargı ile mali ve ekonomik hükümlere ilişkin de pakette herhangi bir düzenleme yer almıyor.

Sadece sistemle ilgili olan yürütmeye ilişkin düzenlemeler getiriliyor.

Yasamayla ilgili maddelerin ise sadece yürütmeye bağlı olan hükümlerinde düzenleme getiriliyor.

Dolayısıyla sadece sistem değişikliğini önceleyen bir paket..."

İlgili Haberler