“Beka” ile başlayan süreç Öcalan’la bitti

“Beka” ile başlayan süreç Öcalan’la bitti
İstanbul’da tekrarlanacak seçimlere sayılı günler kala bebek katili Öcalan’ın, HDP’ye tarafsızlık çağrısında bulunması "beka" söylemi ile başlayan seçim sürecinin Öcalan’ın mesajıyla nasıl sonlandırıldığını gözler önüne serdi.

Yeniçağ / Erdem AVŞAR

İstanbul’da devam eden yerel seçim süreci ilginç olaylara sahne olmaya devam ediyor.

31 Mart seçimlerinin ardından YSK’nın tartışmalı kararıyla iptal edilen İstanbul seçimlerine bebek katili Abdullah Öcalan’ın HDP’ye tarafsızlık çağrısında bulunması damgasını vurdu. Öcalan’ın çağrısı “İkinci çözüm süreci ilk meyvesini verdi” olarak yorumlanırken, iktidarın ‘beka’ söylemlerinin ardından İmralı’yı devreye sokması tepkileri de beraberinde getirdi.

Peki Cumhur İttifakı ortakları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Devlet Bahçeli’nin 31 Mart öncesi sık sık gündeme getirdiği ‘Beka’ söylemleriyle başlayan süreç nasıl terörist başının mektubuyla sona erdi?

31 MART ÖNCESİ ‘BEKA’

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yerel seçimlere giden süreçte sık sık gündeme getirdiği konulardan biri de ‘Beka’ söylemi oldu.

Milliyetçi söylemleriyle meydanlara inen Erdoğan’a en büyük destek ise Devlet Bahçeli’den geldi. Bahçeli’de hemen her açıklamasında yerel seçimleri “Beka seçimleri” olarak vurgularken, muhalefetten bu söyleme tepkiler yükselmeye devam etti.

SEÇİMİN ARDINDAN PEŞMERGE YÖNETİMİNE ÜST DÜZEY ZİYARET

31 Mart seçimlerinde büyükşehirleri kaybederek büyük yara alan AKP’nin seçimlerin ardından ilk durağı Erbil oldu. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Irak ziyaretinde Irak’ın kuzeyindeki peşmerge yönetimi ile de bir araya geldi.

SEÇİMLER TEKRARLANIYOR

İstanbul’da AKP’nin itirazı ile iptal edilen yerel seçimlerin 23 Haziran’da tekrarlanacağı açıklandı. YSK’nın tartışmalı kararı tepkilere neden olurken, Cumhur ittifakı ‘Beka’ söylemini İstanbul’a uyarladı.

Söylemlerini sertleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Devlet Bahçeli, “İstanbul Bekadır” açıklamalarıyla gündeme geldi.

ÖCALAN’A AVUKAT İZİNİ

23 Haziran seçimlerinden kısa bir süre önce terörist başı Abdullah Öcalan’ın, 8 yıl sonra avukatlarıyla görüşmesine izin verildi.

Açıklamayı Adalet Bakanı Abdülhamit Gül yaparken, Devlet Bahçeli’den bu karara destek geldi. Bahçeli “Öcalan avukatlarıyla görüşebilmeli” ifadelerini kullandı.

ÇAVUŞOĞLU'NDAN SÖZDE KÜRDİSTAN ŞEHİTLERİ İÇİN SAYGI DURUŞU

Bu gelişmelerin yaşandığı sırada Irak'a gerçekleştirilen ikinci bir ziyaret dikkat çekti. Irak'ın kuzeyindeki peşmerge yönetimine Neçirvan Barzani başkan seçilirken törene Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katıldı. Çavuşoğlu'nun törenden hemen önce sözde Kürdistan şehitleri için yapılan saygı duruşuna eşlik etmesi tartışmaları da beraberinde getirdi.

BAHÇELİ MİTİLİ ATAMADI

Öcalan’ın avukatlarıyla görüşmesi tartışmaları sürerken, Devlet Bahçeli “İstanbul’a mitili atacağım” diyerek seçime kadar İstanbul’da bulunacağını açıkladı. Yalnız bu açıklamalar karşılık bulamazken Bahçeli 2 günlük İstanbul ziyaretinin ardından Ankara’ya döndü.

BAHÇELİ GİTTİ ÖCALAN GELDİ

Bahçeli’nin Ankara’ya dönmesini takip eden süreçte İmralı’dan beklenen açıklama geldi. Bebek katili Abdullah Öcalan’ın son mektubu açıklandı. 23 Haziran için HDP’ye mesaj yollayan Öcalan, seçimlere 3 gün kala “Tarafsız kalın” çağrısında bulundu.

Devlet Bahçeli'nin, Öcalan'ın çağrısını Teröristbaşının mektubu "HDP'nin vahim sapmasına, Zillet İttifakı'na verdiği rezil desteğine itirazın, tepkinin ve bundan duyduğu rahatsızlığın eseri ve sonucudur" şeklinde değerlendirmesi "Öcalan’ın mektubunu mazur görüp, onayladı" şeklinde yorumlandı.

VE BARZANİ İSTANBUL'DA

Bugün ise peşmerge yönetimi başkanı Neçirvan Barzani, İstanbul'a gelerek Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü. Erdoğan'ın Barzani'yi Dolmabahçe Sarayı'nda ağırlaması ise dikkat çekti.

İlgili Haberler