Berlin’de Doğu Türkistan çağrısı: Soykırımı durdurun

Berlin’de Doğu Türkistan çağrısı: Soykırımı durdurun
Çin’in Doğu Türkistan’da Uygur Türklerine karşı uyguladığı baskı ve işkenceler, Berlin'de protesto edildi. Çin Büyükelçiliği önünde gerçekleşen eyleme katılanlar, 'Uygurlara özgürlük', 'Soykırımı durdurun', 'Toplama kamplarını kapatın' yazılı döviz ve pankartlar açtı.

Almanya’nın başkenti Berlin’de, Dünya Uygur Kongresi tarafından Çin Büyükelçiliği önünde protesto gösterisi düzenlendi. Yaklaşık 3 bin kişinin katıldığı gösteri için yoğun güvenlik önlemleri alındı. Büyükelçilik bölgesindeki yollar geçici süreyle ulaşıma kapatılırken, eylemciler, ''Uygurlara özgürlük'', ''Soykırımı durdurun'', ''Toplama kamplarını kapatın'' yazılı döviz ve pankartlar açtı.

Çin zulmü nedeniyle hayatını kaybedenler için Kur’an-ı Kerim okunmasının ardından Dünya Uygur Kongresi Başkanı Dolkun İsa konuştu.

Yaklaşık 3 milyon Uygur Türkü’nün Çin tarafından toplama kamplarına kapatıldığını, Çin'in bu gerçeklerin dünya tarafından bilinmesini istemediğini ifade eden İsa, toplama kampları kurmanın insan hakları ihlali olduğunu vurguladı.

“ALMANYA ÇİN’E BASKI UYGULAMALI”

Alman hükümetinden Çin'e baskı yaparak Uygurlara destek olmasını ve söz konusu kampların kapatılmasını istediklerini dile getiren İsa, ''3 milyon Uygur toplama kamplarında. Toplama kamplarının kapatılması için Almanya Çin'e baskı uygulamalı.'' dedi.

Dolkun İsa, Çin'in Uygurları sırf Müslüman oldukları için tutukladığını ve sistematik bir şekilde asimile etmeye çalıştığını savundu. Almanya İslam Konseyi Başkanı Burhan Kesici de Uygurlara işkence uygulandığını, ailelerin parçalandığını ve dinlerini yaşayamadığını kaydetti.

Çin'in Kur’an-ı Kerim ve diğer dini kitapları sosyalist kuramlara göre uyarlamak istediğini anlatan Kesici, bunun insan hakları ihlali anlamına geldiğini vurguladı. Burhan Kesici, Alman hükümetine de çağrıda bulunarak, Uygurların özgürlüğüne kavuşması için çaba sarf etmesini istedi.