Bilgisayar kasası toplarken yapılan hatalar

Bilgisayar kasası toplarken yapılan hatalar
Bilişim uzmanları bilgisayar kasası toplanırken yapılan hataları açıkladı. Seçilen işlemciden RAM boyutuna, Anakarttan güç kaynağına kadar yapılan 5 hata ortaya çıktı.

Bilgisayar toplanırken kullanılacak ekiplerin hangi işten, ne amaçla kullanılacağı en önemli noktalardan bir tanesi olarak yorumlanır. Bilgisayar uzmanları toplama bilgisayarlar konusunda işlemci, RAM, SSD, Anakart ve güç kaynağı konusunda bazı açıklamalarda bulundu.

Bilgisayar uzmanlarına göre örneğin “ofis ya da yazı işlerinde kullanılacak bir bilgisayara 32 GB bellekleri koymaya gerek yoktur. Çünkü 24 GB’lık kısmı hiç bir zaman kullanılmayacak” olarak tanımlandı. Anakart ve işlemci seçimlerini de ihtiyaca göre belirlemek gerekir. Bu sayede bütçe diğer parçalarda ayırılır.

İŞLEMCİ

İşlemci, sistemin beynini oluşturur. Ekran kartından sonra bütçenin büyük bir kısmı burada kullanılacak. Ancak pek çok kişi “uzun yıllar kullanacağım o halde en iyisini almalıyım” şeklinde bir düşünceyle Intel i7’ye veya Ryzen 7 serisine yönelmektedir.

Bilinenin aksine, bilgisayar oyunlarında asıl performans CPU’dan değil GPU’dan alınır. Bu sebeple i5 ve R5 modellerinden alınan performansta kayda değer bir düşüş olmaz. Bu sayede para tasarrufu sağlanır.

Örneğin 12. nesil bir i7 veya 5. nesil Ryzen 7 işlemcinin yanına GTX 1660 GPU alınacağına, i5 ve R5’i tercih ederek ekran kartında RTX 2060’ın tercih edilebileceği ifade edildi. Oyun değil de iş odaklı bir bilgisayar düşünülüyorsa işler tam tersi olacaktır.

RAM

Sistem toplarken olmazsa olmaz parçalar arasında RAM’ler ilk sıralarda yer alıyor. Şu anda bir kasa toplanılacaksa, özellikle oyun ve iş odaklıysa en az 8, tercihen de 16 GB belleğe sahip olması gerekir.

Yapılan bir diğer hata ise da tüm RAM slotlarını doldurmak zorunda hissetmektir. Örneğin anakartla 4 adet bellek yuvası mevcut ve yalnızca 1’i veya 2’si dolu. Eğer sistem 16 GB ise ve RTX 3090 SLI yapmak düşünülmezse 32 GB veya 64 GB bellek gereksiz olacaktır.

Eğer sisteme 32 GB’lık belleklerden alınacaksa, bunu tek yuvayı dolduracak şekilde değil, 2 adet 16 GB ya da 4 adet 8 GB şeklinde yapmak yani çoklu kanal olarak çalıştırmak faydalı olacaktır. Bir diğer önemli konu ise mHz ve Cl değeri. Bunlar çalışma frekansı ve gecikme oranını milisaniye olarak bildiren değerlerdir.

Eğer AMD işlemcili bir sistem toplanacaksa, mHz değerinin yüksek olması bir avantaj olacaktır. Cl değeri daha önemsizdir. Fakat Intel işlemcili bir sistemi varsa durum tam tersine döner. Cl değeri 14 veya 15 olan RAM’leri tercih etmek, 3200 yerine 3400 mHz olanı almal daha iyi olacaktır. Ancak yine de 3000 mHz üstü ve 17 Cl altındaki belleklerde fazla para harcamamak daha doğru olacaktır.

SSD

İşlemci ve ekran kartı sistemin performansını artıyor olabilir. Fakat hızını SSD ve HDD belirler. 500 GB veya 1 TB’lık HDD alınınca cihazın hafızası yüksek tutulabilir. Ancak uygun fiyatlı bir SSD alıp Windows’u ona yüklemek, sistemin açılıp kapanma hızı başta olmak üzere kullanımı kağıt üzerinde en az 10 kat, gerçek kullanımdaysa 4-5 kat hızlandıracaktır.

ANAKART

Kullanıcılar genelde işlemci ve ekran kartına daha fazla bütçe ayırabilmek için anakartı önemsemezler. Hatta 10 bin liralık bir ekran kartı ve 5 bin liralık işlemci alırken, 600- 700 TL’lik anakartlara yönelirler.

Eğer yüksek performans almak istenir hatta bu sebeple overclock yapması gereken bir işlemci varsa, en düşük Z serisi bir anakart almak herekir. Aksi halde sistemin tam verimlilikte çalışsa bile donanımların bireysel performansları hiç bir zaman maksimum değeri görmeyebilir.

GÜÇ KAYNAĞI

Bir oyuncu veya iş bilgisayarı toplanıyorsa, parçaların performansı ve enerji tüketimine göre bir güç kaynağı seçilmeli. Bu doğrultuda en az 500 ile 700 W arası bir model almak gerekir. Fakat gerçekten yüksek performans veren bir sistem olacaksa, 1000 W ve üzeri tercih edilmelidir.

İlgili Haberler