Bilim insanları açıkladı. Her gün yaparsanız yaşam süreniz uzuyor

Bilim insanları açıkladı. Her gün yaparsanız yaşam süreniz uzuyor
Bilim insanları, üzerinde çok sık araştırma yapılan konulardan biri olan ‘hareket ve egzersiz’ konusu ile ilgili uyarılarda bulunmaya devam ediyor. Uzmanlar, günde 11 dakika hareket etmenin insan ömrünü uzattığını açıkladı.

Korona virüs salgını nedeniyle uygulanan karantinalar, birçok insanın eve kapanmasını sağladı. Virüs, eğitim, iş gibi çeşitli faaliyetlerinde de fiziksel ortamda dijital ortama geçmesine neden oldu. Daha önceleri dışarıya çıkarak belli oranda hareket eden insanlar, evlerde daha az hareket etmeye başladı. Ancak uzmanlar, ev içerisinde de hareketin çok önemli olduğunu söylüyor.

Sağlıklıyız.com’da yer alan habere göre günde sadece 11 dakika hareket edebilir misiniz? En hareketsiz insan bile 11 dakika hareket edebilir ve bu durum sağlıklı yaşam sürenizi uzatabilir

UZUN SÜRELİ OTURMAK RİSKLİ

2020'nin aktivite seviyelerimizi engellediğini inkâr etmek mümkün değil. Online toplantılar ve TV izleyerek geçirilen saatler, daha fazla oturma gerektiren durumlar, birçok insan için Pandemi kaynaklı bir mecburiyet oldu.

Üstelik uzun süreli oturmanın sayısız sağlık riskine atıfta bulunan çok sayıda çalışma var. Ama iyi haberler de var. Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, tüm bu hareketsiz zamana rağmen, günde sadece 11 dakika kadar hareketle yaşam sürenizi uzatabilirsiniz.

GÜNLÜK EGZERSİZ 60 İLA 75 OLARAK BELİRLENMİŞTİ

2016'da yapılan popüler bir çalışma da dahil olmak üzere geçmiş araştırmalar, başlangıçta günlük egzersiz hedefini 60 ila 75 dakika olarak belirlemişti. Bununla birlikte, bu çalışma, insanların kendi söyledikleri verilere dayandı ve insanların gerçek aktivite seviyelerini yanlış hatırlamaları nedeniyle kusurlu olduğu bulundu.

35 DAKİKA EGZERSİZ DAHA DA ETKİLİ OLUYOR

Daha objektif bir yaklaşım benimseyen Norveç Spor Hekimliği Okulu'ndaki bilim insanları araştırmalarını, egzersiz ve hareketsiz süreyi izlemek için aktivite monitörlerinin kullanımına dayandırdı. Sonuçlar, günde 35 dakika egzersiz yapan katılımcıların yaşam süresindeki en büyük istatistiksel farkı gördüklerini gösterdi. Sadece 11 dakikalık tempolu egzersiz, hızlı yürüyüşe eşdeğer ve gözle görülür olumlu bir etkiye sahipti.

11 DAKİKA HAREKET ETMEK ZOR DEĞİL 

Her gün 35 dakika egzersiz yapmak sağlığınız için daha iyi olsa da aramızdaki en hareketsiz olan kişi bile 11 dakika hareket edebilir ve bu durum da yaşam sürenizi uzatabilir.

PEKİ BUNU NASIL YAPACAKSINIZ? 

En basit yol, dışarıda veya bir spor salonundaki koşu bandında yürüyüş yapmaktır. Yürümek en iyi egzersizlerden biridir. Kış havasının insanları içeride tutması ve halka açık spor salonlarına erişimi kısıtlayan Pandemi düzenlemeleri ile evde 11 dakikanızı etkili bir şekilde geçirmek için daha yaratıcı, erişilebilir araçları tedarik etmek gerekli olabilir.

İlgili Haberler