Bilim insanları açıkladı. Piyasadaki et fiyatları ile ilgili şok iddia

Bilim insanları açıkladı. Piyasadaki et fiyatları ile ilgili şok iddia
Bilim insanları tarafından yapılan araştırmada, et fiyatlarına birçok ek masrafın eklenmediğini, bu masrafların eklenmesi durumunda piyasadaki et fiyatlarının yaklaşık 2,5 kat artacağı belirtildi.

Bilim insanları, et fiyatları ile ilgili dikkat çeken bir araştırmayı ortaya koydu. Popular Science’de yer alan habere göre Et yemenin, fiyat etiketine dahil edilemeyen gizli bedelleri var.

Yeni bir çalışmada tahmin edilenlere göre; eğer batı dünyasındaki müşteriler tükettikleri bol miktarda proteinin sera gazı etkilerinden de sorumlu tutulsaydı, günümüze göre yaklaşık 2,5 kat (veya yüzde 146) daha fazla para ödemeleri gerekirdi.

“ORGANİK OLSA BEDELİ YÜZDE 70 ARTARDI”

Eğer et organik ise bu karbon bedeli yüzde 70 oranında artardı.

Çalışmanın yazarları şöyle ifade ediyor:

“Bu dış kaynaklı maliyetler, henüz piyasadaki gıda fiyatlarına dahil edilmiyor. Telafi karşılıkları olmadığında ise bu durum, piyasa fiyatlarında önemli bozulmalara ve toplumda bir bütün olarak refah kayıplarına yol açıyor.”

Neoklasik iktisatçılar, bu durumu piyasa aksaklığı şeklinde adlandırılıyor. Özel iktisadi kararlar genel refah düzeyini hesaba katmayı başaramadığında böyle bir durum ortaya çıkıyor. Bu durumda ne tüketici, ne de satıcı söz konusu ürünün çevresel sorumluluklarını üstlenmiyor. Buna karşılık, bilinmeyen fiyat felaketi gezegene ve genel olarak insan toplumuna intikal ediyor.

“BU YAKLAŞIM DEĞİŞTİRİLMELİ”

Geçen sene yürütülen küresel bir tahmin, gıdanın gizli bedelinin bir yılda yaklaşık 12 trilyon ABD doları olduğunu ve 2050 yılında bu rakamın 16 trilyon dolara çıkabileceğini göstermiş (Çin’in tamamının gayrisafi yurtiçi hasılası kadar).

Geçen yılki rapora yönelik Nature bülteninde yayımlanan bir başmakalede şu ifadeler yer alıyor: “Aynı derece endişe veren şey ise bu bedellerin düzenli şekilde hesaba katılmaması ve gıda ile tarım endüstrilerinin, görünüşe göre bu faturanın ödeneceğini varsaymaları. Bu doğru bir yaklaşım değil ve değiştirilmesi gerekiyor.

Uzmanlar, eğer et ürünlerinin gerçek maliyetleri ile faydalarını dengelemediğimiz takdirde; piyasadaki diğer aktörlerin, gelecek nesillerin ve doğal çevrenin aradaki bu farkı ödemeye devam edeceğini söyleyerek uyarıda bulunuyor.