Bilim insanları Neptün'de böylesi ilk kez görüldü diyerek açıkladı

Bilim insanları Neptün'de böylesi ilk kez görüldü diyerek açıkladı
Hubble Uzay Teleskobu tarafından çekilen görüntülerde Neptün'de yaşanan fırtınalar bilim insanlarının büyük ilgisini çekiyor. Fırtınaların oluşması, büyümesi ve dağılmasının 2 Dünya yılı sürdüğü Neptün'de meydana gelen fırtınanın Atlantik Okyanusu'ndan daha büyük olduğu belirtildi.

Webtekno'da yer alan habere göre, Güneş Sistemi'nde yer alan gezegenlerin en mavisi olan Neptün'de yaşanan fırtınaların dünyadan bile gözlenebilmesi bilim insanlarını hayrete düşürüyor.

ATLANTİK OKYANUSU'NDAN BÜYÜK

Neptün atmosferinde gözlemlenebilen bu fırtınaların Atlantik Okyanusu'ndan daha büyük olduğu ve zayıflama aşamasında olan fırtına döngüsünü tersine çevirdiği tespit edildi.

ekran-alintisi-20201231120436.jpg

İLK KEZ 2018'DE GÖRÜNTÜLENDİ

Bu fırtına ilk olarak 2018 yılında Hubble Uzay Teleskobu tarafından gözlemlenmişti. Gezegenin kuzey yarım küresinde gerçekleşen fırtınanın diğerleri gibi zamanla dağılması bekleniyordu. Geçen yıl yapılan gözlemlerde ise fırtınanın ekvator bölgesine doğru hareketlendiği ifade edilmişti.

YENİ DÖNGÜ DAHA ÖNCE GÖRÜLMEDİ

Ağustos 2020'de gelen gözlem sonuçları ise fırtınanın, yeniden eski bölgeye doğru döndüğünü ve alanının da iki katına çıktığını gözler önüne serdi. Bilim insanları yaptıkları açıklamalarda bu yeni döngünün daha önce görülmediğini söyledi.

ph.jpg

Daha öncelerinde gezegen üzerinde, Jüpiter'in büyük kırmızı noktasına benzer bir fırtına merkezi olduğu ortaya çıkmıştı. Bu noktaya "Büyük Kara Nokta" adı verilmişti.

İlgili Haberler