Bir milyondan fazla Çinli, Uygur Türklerini izliyor

Bir milyondan fazla Çinli, Uygur Türklerini izliyor
Çin hükümetinin, Uygur Türklerinin yaşantısını ve ne kadar dindar olduklarını öğrenmek için evlerine casus gönderdiği belirtiliyor. Hükümet, bir milyondan fazla Çinliyi, Uygur Türklerinin yaşadığı köylere gönderdi.

Çin hükümetinin, Uygur Türklerinin evlerine yolladığı bir milyondan fazla Han Çinlisini istihbarat toplamak için görevlendirdiği öne sürüldü.

İddialara göre kendilerini Uygur Türklerine akraba gibi tanıtan sözde casuslar Doğu Türkistan’da ziyaret ettikleri ailelerin ne kadar dindar oldukları yönünde gözlem yaparak hükümeti bilgilendirdi.

Amerikalı antropolog Darren Byler'ın hazırladığı rapora göre, casuslar Uygur Türklerinin namaz kılıp kılmadığını, Ramazan ayında oruç tutup tutmadığın, evde Kur'an olup olmadığını, kadınların giyim kuşamlarını ve İslami kelimeler kullanıp kullanmadığını gözlemliyor.

Asya Toplumları Merkezi'nin yayınladığı rapora göre, toplanan istihbarat, toplama kamplarına gönderilecek Uygur Türklerini tespit etmek için kullanılıyor.

Araştırmada, 2014'te 200 bin, 2016'da 110 bin ve 2017'de ise bir milyonun üzerinde Han Çinlisinin Uygur köylerine gönderildiğini belirtildi.

Byler'ın hazırladığı rapor, Çin Komunist Partisi'nin resmi gazetesi tarafından da onaylandı.

 

İlgili Haberler