CHP'de Kılıçdaroğlu yeniden genel başkan

CHP'de Kılıçdaroğlu yeniden genel başkan
CHP’nin korona virüs salgını nedeniyle ertelenen 37. Olağan Kurultayı bugün gerçekleştirildi. Kemal Kılıçdaroğlu, 1251 delegenin oyunu alarak, 6'ncı kez CHP'nin Genel Başkanı seçildi. Sonuçların açıklanmasının ardından konuşan CHP lideri, "Sorumluluğumun farkındayım" dedi.

CHP 37. Olağan Kurultayı’nda saat 17.15’te başlayan genel başkanlık için oy verme işlemi saat 18.15’te sona erdi.

KILIÇDAROĞLU YENİDEN GENEL BAŞKAN

Genel başkanlık için tek aday olan İzmir Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, 1 numaralı sandıkta oyunu kullandı. Kılıçdaroğlu, bin 251 oy alarak yeniden CHP Genel Başkanı seçildi.

Kılıçdaroğlu açıklamalarda bulunuyor: 

Bu zorluk bizim umudumuzu perçinledi. Büyük bir umutla yola çıktık. Kimseyi kırmadan, kimseyi ötekileştirmeden, kimseyi kırmadan yola çıkacağız. 

Biz söz verirken, sadece kendi ülkemiz için söz vermedik. Büyün Orta Doğu'yu kavga alanı olmaktan çıkarıp, barış havzası olmaktan çıkarmak için söz verdik. 

Akrabalarımızla beraber olacağız, ortak tarihimiz var, ortak kültürümüz var, ortak inançlarımız var. Bütün farklılıkları zenginlik kabul ederek, bu coğrafyayı barış havzasına çevireceğiz. 

Göreceksiniz ki Türkiye Cumhuriyeti, 21. Yüz yılın parlayan yıldızı olarak ortaya çıkacaktır. Biz bu hedefi gerçekleştireceğiz. Bizim sözümüz sözdür.  

Bizim inancımızın özü, 83 milyona hizmet etmektir. Oy verdiğiniz çok teşekkür ederim. Verdiğiniz her oya layık olmaya çalışacağım. Yeri gelir, 24 saat çalışırım.  

Bu taahütlerimizi dostlarımızla yerine getireceğimizi söyledik. Birlikte yapacağız, demokrasiden, kadın- erkek eşitliğinden yana olan, işsiz olan herkese iş bulacağız diyenlerle beraber olacağız. Kavga zamanı değil, ayrılma zamanı değil, beraber olma zamanıdır. Elbette herkes bizim gibi düşünmeyebilir. Ancak her düşünceye saygı göstermek bizim görevimizdir. Her düşünceyi dinlemeliyiz, bizim de yanlışlarımız olabilir. Hoşgörüyü toplumun her kesimine ulaştırmak zorundayız. Yunus Emre, Erzurumlu Emrah, Mevlana, Hacı Bektaş-i Veli bu toprakların insanıdır.

Bu toprakların mayasında ayrıştırma yok. Ayrıştırmak isteyenler, kendi koltuklarını korumak isteyenlerdir. Bizim siyaset anlaşımız böyle olmayacak. Dolayısıyla bana verdiğiniz oyun, benim açımdan doğurduğu sorumluluğun farkındayım. Ne yaparlarsa yapsınlar, bu ülkeye hizmet etmek benim için görevdir ve ben bu görevimi yerine getireceğim. 

Pandemi bize, çevrenin güzelliğini öğretti. Dolayısıyla biz bu doğayı korumak zorundayız. Gelecek çocuklarımıza da güzel bir coğrafya bırakmak zorundayız. Onlar da doğduklarında, babalarından, dedelerinden ve atalarından kendilerine güzel bir coğrafyanın kaldığını görecekler. 

İşte Kurultay'da dakika dakika yaşananlar...

CHP’nin mart ayında yapılması planlanan ancak virüs nedeniyle ertelenen 37. Kurultayı bu hafta sonu yapılıyor. Pandemi gölgesinde yapılan kurultayda tüm davetliler birer koltuk ara vererek oturdu

chp-kurultay-foto-sozcu.jpg
Kurultay için Ankara Bilkent'teki 4 bin kişilik açık konser ve etkinlik alanı seçildi. Delegeler çipli kartlarını okutarak alana girecek. Adaylar, delegeler ve belediye başkanları dışında kimse alanın içine alınmayacak.

Kurultay için 2 şarkı hazırlandı. Kemal Kılıçdaroğlu’nun kürsüye rap şarkısı eşliğinde çıkacağı belirtiliyor.

Kurultayın ilk gününde genel başkanlık seçimi yapılacak. Aytuğ Atıcı, Tolga Yarman ve İlhan Cihaner aday olacaklarını açıklayan isimler . Pazar günü de 60 kişilik parti meclisi için seçim yapılacak .

İMAMOĞLU KURULTAY SALONUNA GELDİ

Dün Ankara’ya gelen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’da CHP’nin 37. Olağan Kurultayını takip etmek için Bilkent Odeon’a geldi. 

6568c16c-a8c2-4645-b347-5a874a1c8cbb.jpg

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan İmamoğlu, kurultayın Türkiye’nin geleceği için çok önemli olduğunu vurgulayarak, “CHP şu anda sadece kendisine oy veren insanlar için bir umut kurultayı yapmıyor. Şu an muhalefeti temsil eden hangi ruh varsa onu temsil edecek bir kurultayı yapacak. Sorumluluk çok büyük” dedi.

İmamoğlu, salonda oy kullanan bütün partililerin sorumlulukla hareket etmesi gerektiğini ifade ederek, “Türkiye siyasetinin ya da bugünkü rejime baktığımızda hiçbir partinin tek başına iktidar söz konusu olmadığına göre demek ki çok kapsayıcı bir anlayışla düşünmek ve ona göre kararlar almak lazım. Bizim ideolojik bir sapmamız anlamına asla gelmiyor. CHP evrensel değerlere önem verir. Türkiye’de kapsamayacağı hiçbir değer yoktur” diye konuştu.

İmamoğlu daha sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Özgür ve Adil Bir Türkiye İçin Yürüyüş Seçme Yazılar ve Konuşmalar” kitabına göz attı.

7cee6600-46ee-4b4c-ad0d-a0a54866e260.jpg

CHP PARTİ MECLİSİ ANITKABİR'E GİTTİ

Anka Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, CHP Parti Meclisi Üyeleri, 37. Olağan Kurultay öncesinde Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek başkanlığında Anıtkabir'i ziyaret etti.

d29689e4-9210-44c3-b0ef-743c595c2838-w.jpg

CHP Parti Meclisi Üyeleri, 37. Olağan Kurultay öncesinde Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek başkanlığında Anıtkabir'i ziyaret etti.

ce824d92-eff1-4ffe-b455-976e3e2fa7cf-w.jpg

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek başkanlığındaki heyet, Cumhuriyet Halk Partisi Kurucu Genel Başkanı Mustafa Kemal Atatürk ve ikinci Genel Başkan İsmet İnönü'yü Anıtkabir'de ziyaret etti. CHP PM üyeleri, Atatürk ve İnönü'nün mezarları başında saygı duruşunda bulundular ve çelenk bıraktılar. 

ec0f9ac5-ba88-405b-b549-a7b79cb1a148-w.jpg

KILIÇDAROĞLU, KURULTAY SALONUNA GELDİ

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu eşi Selvi Kılıçdaorğlu’yla birlikte kurultay salonuna geldi.

05bfb1ce-7aef-40ec-a00c-9f3ef07b9410.jpg

Kılıçdaroğlu çiftine Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş eşlik etti. Kılıçdaroğlu’nun kısa bir süre sonra konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkması bekleniyor.

1cddce7c-29ce-4698-83fe-16e699120ce1.jpg

KURULTAY BAŞLADI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaorğlu, partisinin 37. Olağan Kurultayı'nın açılışını yapmak için kürsüye çıktı.

Kılıçdaroğlu açılış konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Genel Başkan olarak kurultayı açıyorum. Bu kurultayda birlikte olmaktan ve önemli kararlar almaktan büyük mutluluk duyuyorum. Şimdi sizleri ilk genel Başkanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimiz için bir dakikalık saygı duruşu ve ardından istiklal marşını okumak için davet ediyorum."

KURULTAY DİVAN BAŞKANI ÇERÇİOĞLU

Kılıçdaroğlu'nun kurultayı açmasının ardından Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, oy çokluğu ile kurultayın divan başkanlığına seçildi.

divan Başkanlığı'na seçilen Çerçioğlu'nun yaptığı konuşmadan öne çıkanlar şu şekilde;

"Bugün sizlerin teveccühü ile bu kurultayda divan başkanı olarak görev yapacağım. Bana bu güveni duyan kurultayımıza çok teşekkür ediyorum. Özel olarak burada kurultay başkanı olmamı sağlayan ilk genel başkanımız Mustafa Kemal Atatürk’e minnet duyuyorum.

İstanbul sözleşmesini feshetmek kadına karşı şiddete göz yummak demektir. İstanbul sözleşmesinin her zaman yanında olmaya devam edeceğiz. CHP sadece siyasi bir parti değildir. CHP, Türkiye Cumhiyeti’ni kuran ebedi felsefenin eseridir, Türkiye’nin güvencesidir."

"TÜRKİYE, CUMHURİYET TARİHİNİN EN AĞIR BUHRANINI YAŞIYOR"

Divanın belirlenmesinin ardından Kılıçdaroğlu yeniden kürsüye gelerek kurultay konuşmasını yaptı. Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından satır başları şu şekilde:

"İş insanlarımız, engellilerimiz, taşeron işçilerimiz, kuryelerimiz, güvenlik güçlerimiz, tüm sağlık çalışanları hepinize en içten selamlarımı iletiyorum.
Bütyün vatandaşlarımız kucaklıyor, hepinizin sorunlarını çözeceğimi açıkça ilan ediyorum.
Bu kurultay, TBMM’nin açılışının 100. Yılında yapılan bir kurultaydrı.
Bu kurultay, bizi Türkiye’1ni,n 100. Yılına taşıyacak bir kurultaydır.
Bu iktidar kurultayının 10 binlerin katılımıyla yapılasını çok istedim ama korona nedeniyle böyle yapmak zorunda kaldık. Milyonların gözü ve kulağı bu kurultaydır.
Sadece Türkiye değil, Orda Doğu, Afrika, Uzak Asya ve Amerika’nın gözü de bu kurultayda.
Çünkü bu kurultayda Türkiye’nin çıkış yolunu anlatacağız.
Nasıl Atatürk, Kurtuluş Savaşı’nda diğer mazlum ülkelere örnek olduysa bizim de aynı şeklde hareket etmemiz gerekiyor. Bu kurultay, alçak gönüllü bir uygarlığı inşa edeceğimiz bir kurultaydır.
Bu kurultay, adaletsizliği, liyakatsizliği, kayırmacılığı ve umutsuzluğu nasıl yeneceğimizi açıklayacağımız kurultaydır."

"EKONOMİK BAĞIMSIZLIĞIMIZ TEHLİKE ALTINDA"

"Yasama yürütme ve yargı bir kişinin vesayeti altındayız. Öyle bir noktadayız ki egemen güçler ne istiyorsa saray da onu yapıyor. Saray ne diyorsa yargı aynısını yapıyor.

Saray talimat veriyor, Osman Kavala içeride kalacak, yargı gereğini yapıyor. Cezaevlerinde onlarca gazeteci var. Buradan cezaevinde olup kalemini satmayan gazetecileri selamlıyorum.

Trump saraya talimat verdi, Rahip Brunson’ı serbest bırakın, Saray’ın talimatıyla yargı gereğini yapıyor. 20 Temmuz sivil darbe sürecinde Meclis’in yetkileri kısıtlandı. Böyle bir ortamda demokrasiden söz etmemiz mümkün değil. İkinci sorunumuz ekonomi. Türkiye’nin ekonomik bağımsızlığı tehlike altındadır."

"79 YILDA YAPILANLARI SATTILAR"

Türkiye savaş meydanlarında kuruldu, Lozan’da tapu senedi imzalandı. Diyun-u Mumiye vardı o zamanlarda. 79 yılda 57 hükümet kuruldu. 79 yıl içinde 714 milyar dolarlık bir kaynak kullanıldı. Bunlarla Sümerbank, Eti Bank, Telekom, demir çelik fabrikaları kuruldu.

Osmanlı’nın borcu son kuruşuna kadar ödendi. 1929 ekonomik buhranı içinde de onurlu durmasını bildiler. 2003-2020 arasında yani Ak Parti iktidarlarının harcadığı para ise 2 trilyon 400 milyar dolar para harcadı.

Keban Barajı’nı mı yaptılar, neler yaptılar? Bu rakamlara şehir hastaneleri ve havaalanları dahil değil. Bunların paralarını bizin torunlarımız ödeyecek. 79 yılda yapılanları sattılar. Parayı ne yaptıklarını kimse bilmiyor. Vatan toprağını sattılar, 250 bin dolara istediğiniz yerden daire alabiliyorsunuz.

18 yılda 2 trilyon 400 milyar lira harcanacak ama Meclis bu parayla ne yapıldığını bilmeyecek. Bu yoksulluk ne? Lale devrini yaşayanlarla sokaktaki vatandaşın derdi farklı. Borç batağındayız. 2 trilyon 400 milyar dolar harcıyorlar ama Türkiye borç batağında.

Nasıl Osmanlı’da Diyın-U Umumiye kuruldu, 2019’da Borçlar Genel Müdürlüğü kuruldu. Londra’daki bir avuç tefeciye 83 milyon vatandaşı çalışır hale getirdiler. Londra’daki bir avuç tefeciye bu akşama kadar 48 milyon 703 bin dolar para gidecek.

İşçi çalıştı, çiftçi çalıştı, tarlada, lokantada çalıştık, kimin için? Türkiye’yi bu hale getirenlerden hep beraber hesap sormak zorundayız.

Üçüncü büyük sorunumuz dış politika. Türkiye, bugün egemen güçlerin taleplerini yerine getiren bir devlet konumuna düştü. Ekonomi ve siyasetteki bağımsızlığını kaybetti.

"ÖNÜMÜZDEKİ İLK SEÇİMDE DOSTLARIMIZLA BİRLİKTE İKTİDAR OLACAĞIZ"

"Sorunları tespit ettik. Asıl soru şu bu sorunları kimlerle nasıl çözeceğiz. Bu sorunları yol arkadaşlarımızla, dostlarımızla yani Millet İttifakı’nı oluşturan dostlarımızla, gençlerimizle, hakları elinden alınan ama pes etmeyen kadınlarla, kalemini satmayan gazetecilerle birlikte çözeceğiz.

Bu sorunları, işsizlerle, esnafla, bu ülkenin kalkınması için çalışan iş insanlarıyla, emekçilerle, özet olarak halkımızla çözeceğiz. Önümüzdeki ilk seçimde dostlarımızla birlikte iktidar olacağız.

Firavunların iktidarını yıkıp halkın iktidarını kuracağız. Herkese saygı duyarak hiçbir zaman kibirle bakmayacağız. Bize oy versin vermesin sorununu çözmek bizim boynumuzun borcudur.

Ahlaklı bir siyaset anlayışı, vatandaşını kucaklayan bir siyaset anlayışını Türkiye Cumhuriyeti’nin topraklarına indireceğiz. Nasıl çözeceğiz? Akılla, bilimle adalet duygusuyla çözeceğiz. Nasıl çözeceğiz? Akılla, bilimle adalet duygusuyla çözeceğiz."

"YENİ BİR ANAYASA İLE GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEME GEÇECEĞİZ"

"İkinci yüzyılda hedeflerimiz ne olacak? Yoksulluğu işsizliği nasıl çözebiliriz? Bunun için ikinci yüz yıla çağrı belgesini hazırladık. Birinci hedefimiz yeni bir anayasa ile güçlendirilmiş demokratik parlamenter sisteme geçeceğiz. Güçlü demokratik parlamenter sistem için öncelikle geniş bir toplumsal mutabakatla vesayetin gölgesinden uzak bir anayasa getireceğiz."

"TANK PALET FABRİKASI BİR KURUŞ ÖDEMEDEN PEŞKEŞ ÇEKİLDİ"

"Kamu özel işbirliği ile vatandaşların hakkını sömüren bütün yatırımları devletleştireceğiz. Tank Palet Fabrikası bir kuruş ödemeden peşkeş çekildi. Kata ordusuna peşkeş çekildi. İşçilerimiz, subaylarımız Katar ordusuna çalışıyorlar. Fabrika bizim, çalışan işçi bizim parayı Katarlılar alıyor. Bu olayı her vatandaşın sorgulaması lazım. Sayıştay eski fonksiyona kavuşacak. Ulusal Vergi Konseyi’ni getireceğiz. Her kuruşun hesabını vereceğiz."

İLHAN CİHANER KONUŞMASINI YAPTI

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun ardından ise sözü adaylığını açıklayan isimlerden CHP Parti Meclisi Üyesi İlhan Cihaner aldı. Cihaner, yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

"Her şeyden önce bu bir kurultay mı? Genel başkan ve parti yöneticileri gitmeseydi buradaki ciddiyetsizlik olmazdı. Bu ciddiyetsizlik nasıl iktidara gideceğiz? Bu bir tiyatrodur. 1934 yılında 18 kadın milletvekilimiz var hala 18 milletvekili var. Tüzüğümüzde olan yüzde 30’luk kadın kontenjanını kullanmıyoruz. Ön seçimi kaldırdık.

CHP Genel Başkanı Cumhurbaşkanı adayı olarak Ekmeleddin İhsanoğlu’nu Cumhurbaşkanı adayı olarak göstermek mi marjinallik ben mi marjinalim? Tüzük kurultayında dokunulmazlık oldubittiye getirilerek kabul edildi. İl kongrelerinde tek aday dayatıldı. Bu nasıl demokrasi şöleni oluyor? Bu bakış açısı bize nasıl demokrasi getirecek. Savaş tezkerelerine evet dedik. Yeni ittifak ortağımız ekonomiyi batıran, kamu varlıklarını satan Ali Babacan ekonomiyi mi kurtaracak.

Ayasofya’da yaşanan Cumhuriyet’in ve laikliğin cenaze namazıydı. Herkes Atatürk diye ağzını açıyor, Ayasofya’da devletin üst kademesinden Atatürk’e hakaret edildi. 18 yıldır muhalefetteydik, AKP’nin hangi politikasına engel olduk? Enis Berberoğlu’nun haksız hukuksuz içeride tutulmasına mı engel olduk, baroların bölünmesine mi engel olduk? 

Kurultay sürecinde imza toplarken beni en çok rahatsız eden: delegeler üzerindeki baskıdır. Siz oylarınızı Ekmeleddin İhsanoğlu’na, savaş tezkerelerine verdiniz. Yüzün üzerinde imzayla son iki güne girdik. Birçok arkadaşımız ofisimize imza vermeye gelirken yoldan çevrildi. Belediye başkanları aşıyla işiyle tehdit edildi.

İtiraz edenlerin düşmanlaştırıldığı bir süreç yaşıyoruz. Tek bir şeye ihtiyacımız var oda cesarettir. Bu cesareti gösterirseniz iktidarı görebiliriz. Aksi halde AYM kapısında yatıp kalkan sağ merkezli bir parti haline dönüşürüz. Çıkışımız solda, sosyal demokrasidedir."

OY VERME İŞLEMLERİ SONA ERDİ

CHP'nin kurultayında Genel Başkan Kemal Kılıçdaorğlu, seçime tek aday olarak girdi. Genel Başkanlık seçiminde oy verme işlemleri saat 18.18'de sona erdi.

KILIÇDAROĞLU YENİDEN GENEL BAŞKAN

Genel başkanlık için tek aday olan İzmir Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, 1 numaralı sandıkta oyunu kullandı. Kılıçdaroğlu, bin 251 oy alarak yeniden CHP Genel Başkanı seçildi.