İnsanlık tarafından bilinmeyen 28 virüs tespit edildi

İnsanlık tarafından bilinmeyen 28 virüs tespit edildi
Bilim insanları Çin'de elde edilen buzul örnekleri içinde yaklaşık 15 bin donmuş halde olan ve şu ana kadar insanlık tarafından hiç bilinmeyen 28 farklı virüs tespit etti.

İnsanlık tarafından bilinmeyen 28 virüs tespit edildi

Çin''in Tibet Özerk Bölgesi’nde bilim insanları tarafından gerçekleştirilen bir keşif, bilim dünyasında dikkatleri üzerine çekti. Tibet Özerk Bölgesi’nde yer alan Tibet Platosu’ndaki Guliya buz örtüsünden 2015 yılında alınan buzul örnekleri üzerinde araştırmalar yapan bilim insanları, incelemeler sonucu yaklaşık 15 bin yıldır buzulların içinde donuk halde olan ve 28’i şu ana kadar insanlık tarafından bilinmeyen 32 farklı virüse ait genetik kodları tespit etti.

ABD’nin Ohio eyaletinde yer alan Columbus kentindeki Ohio Eyalet Üniversitesi’nin Byrd Polar ve İklim Araştırmaları Merkezi’nde araştırmacı ve virüslerin keşfine kapı açan araştırmaya başkanlık eden Zhi-Ping Zhong, “Bu buzullar toz ve gazlarla birlikte yavaş yavaş oluştu ve pek çok virüs de bu buzda birikti. Buz çekirdekleri, her yıl biriken ve her bir katmanı donduğu sırada etraflarındaki atmosferde olanları hapseden buz katmanları içeriyor. Bu katmanlar, bilim insanlarının tarih boyunca iklim değişikliği, mikroplar, virüsler ve gazlar hakkında daha fazla şey anlamak için kullandığı türden bir zaman çizelgesi oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

Öte yandan buz çekirdekleri, Byrd Polar ve İklim Araştırmaları Merkezi ile Çin’in başkenti Pekin’de yer alan Çin Bilimler Akademisi Tibet Platosu Araştırma Enstitüsü arasında disiplinler arası bir çalışma olarak gerçekleştirilen ortak bir programın parçası olarak toplanmıştı. Ayrıca çalışma, ABD Ulusal Bilim Vakfı ve Çin Bilimler Akademisi tarafından finanse edilmişti.

Ancak küresel ısınma nedeniyle bu virüslerin insanları da tehlikeye atma ihtimali bulunduğuna işaret eden çalışmada, "Buzulların erimesi, içlerindeki virüs ve mikropların dünyaya yayılmasına yol açabilir" ifadeleri yer aldı. 
Yazar ve yer bilimcisi olan ve araştırmada yer alan Lonnie Thompson, bunu kesinleştirmek için cevaplanması gereken çok soru olduğunu belirterek şunları söyledi: "Şunu anlamak son derece önemli: Bakteriler ve virüsler iklim değişikliğine nasıl tepki verir? Buzul çağından şimdiki gibi sıcak bir döneme geçtiğimizde ne olur?" dedi. 

Bilim insanları, keşfettikleri bulguların virüslerin yüzyıllar boyunca nasıl evrimleştiğini daha iyi anlamalarına yardımcı olabileceğini ve iklim krizi nedeniyle buzul çalışmalarına önem verilmesi gerektiğini belirtiyor.