Dağdan topluyorlar toprakla karıştırıp 300 derecede pişiriyorlar. Tüketeni Süpermen'e dönüştürüyor

Dağdan topluyorlar toprakla karıştırıp 300 derecede pişiriyorlar. Tüketeni Süpermen'e dönüştürüyor
Bitlis’te geleneksel yöntemlerle yapılan üzüm pekmezinin üretimi devam ediyor. Dağların yamaçlarından toplanan üzümler beyaz toprakla karıştırılıp 300 derece pişiriliyor. Pekmez vücuda enerji ve direnç katıyor.

İHA'nın haberine göre, Hizan ilçesine bağlı Harmandöven köyündeki vatandaşlar, dağ yamaçlarından topladıkları üzümleri imece usulüyle çalışıp pekmez yapıyor.

Bağlardan toplanan üzümler, kasalarla üretim yerine getirilerek zorlu ve zahmetli bir aşamadan geçiriliyor. Bölgeye has beyaz üzüm ve siyah üzümleri önce bağlardan toplayan köylüler daha sonra havuzlarda ezerek su haline getiriyor.

Maya olarak kullandıkları beyaz toprakla karıştırarak büyük kazanlarda yaklaşık 300 derece sıcaklıkta 4-5 saat kaynayan üzüm suyu pekmez kıvamına gelinceye kadar pişiriliyor.

Harmandöven köyü dahil yaklaşık 15 köyde halen doğal ve geleneksel yöntemlerle yapılan üzüm pekmezi hem sofralarda yerini alıyor hem de şifa kaynağı olarak kullanılıyor. İçinde herhangi bir katkı maddesi bulunmadığı için birçok hastalığa da iyi gelen pekmez, özellikle bölgedeki vatandaşlar tarafından sıkça tercih ediliyor.

Beyaz ve siyah üzümün pekmezini yapan köylüler, özellikle bazı hastalıklara iyi geldiği için genellikle siyah üzüm pekmezinin tercih edildiğini söylediler. Köylülerden Kahraman Yılmaz, “Bu köyümüzün geliri sadece üzümcülüktür. Üzümü manavlara satışından fazla para kazanamıyorlar ama bu üzümleri pekmez yapıyorlar. Üzümün kilosunu şu anda 15 liradan satıyorlar. Bu nedenle genellikle üzümleri pekmez yapımında kullanıyorlar. Türkiye’nin birçok ilinden sipariş alıyorlar. Özellikle de bazı hastalıklara iyi geldiği için siyah üzümün pekmezi tercih ediliyor” dedi.

YARARLARI

Üzüm pekmezinin içeriğinde yararlı karbonhidratlar bulunur.

Kemik ve kas sağlığı için faydalıdır.

Vücudun gün içinde ihtiyaç duyduğu bazı mineraller vardır. Üzüm pekmezinin içeriğindeki kalsiyum, potasyum, demir ve magnezyum da günlük ihtiyacın önemli bir kısmını karşılar.

Üzüm pekmezi karaciğer dostu olduğu için temizlenmesine yardımcı olur.

Üzüm pekmezi iştahı açmaya yardımcı olur.

Kadınlar tarafından tüketildiğinde regl sancılarının azalmasında etkili olabilir.

Soğuk algınlığı gibi gribal hastalıkların iyileşme sürecinde kullanılır. Vücuda enerji ve direnç katar.

Kan dolaşımını hızlandırmaya yardımcıdır. Hem gebelik döneminde hem de lohusalık dönemlerinde kadınların tüketmesi önerilir.

Damar sertliğinde iyi gelir.

Kalp rahatsızlıklarının ilerlemesini engeller.

Kanser riskine karşı vücudu korur.

Alkol, sigara gibi bağımlılığa yol açan zararlı maddelerin vücutta yol açtığı zararları en aza indirmeye yardımcı olur.

aw059776-05.jpg

aw059776-06.jpg

aw059776-07.jpg

aw059776-01.jpg

aw059776-02.jpg

aw059776-03.jpg

aw059776-04.jpg

İlgili Haberler