Demirtaş, Yüksekdağ ve 9 HDP'li vekil gözaltına alındı

Demirtaş, Yüksekdağ ve 9 HDP'li vekil gözaltına alındı
Terör soruşturmaları kapsamında HDP'li milletvekillerine yönelik operasyon başlatıldı. HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın yanı sıra Şırnak milletvekilleri Ferhat Encü, Leyla Birlik, Hakkari milletvekilleri Selma Irmak, Abdullah Zeydan, Diyarbakır milletvekilleri İdris Baluken, Nursel Aydoğan, Ziya Pir, Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile Mardin Milletvekili Gülser Yıldırımgözaltına alındı. Hakkında yakalama kararı bulunan HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ve Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk’ün yurtdışında olduğunun tespit edildiği, Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan ile ilgili sürecin devam ettiği açıklandı. HDP milletvekili İmam Taşçıer, twitter'dan paylaştığı mesajda Ankara'da kaldığı otelde gözaltına alındığını duyurdu.

İŞTE GÖZALTINDAKİ VEKİLLERLE İLGİLİ SON DURUM

ZİYA PİR SERBEST BIRAKILDI

-Gözaltına alınan isimlerden HDP milletvekili Ziya Pir, savcılıktaki ifade işleminin ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 

DEMİRTAŞ İFADE VERDİ, SAVCI TUTUKLAMA İSTEDİ

-Diyarbakır’da evinde gözaltına alınan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, bu sabah avukatı ile birlikte adliyeye çıkarıldı. Avukatı Demirtaş'ın adliyede isnat edilen suçlara dair savcının sorularına yanıt vermek istemediğini, sadece kısa bir beyanatta bulunacağını söylediğini sosyal bildirdi. Savcının Demirtaş için tutuklama talebinde bulunduğu öğrenildi.  Demirtaş, tutuklanması istemiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi.

YÜKSEKDAĞ VE GÜLSER YILDIRIM İÇİN TUTUKLAMA TALEP EDİLDİ

-Aynı soruşturma kapsamında gözaltına alınan partinin diğer Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın da Ankara’dan Diyarbakır’a getirildiği öğrenildi. Yüksekdağ, HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, Diyarbakır Adliyesi’nde savcıya ifade verdi. Figen Yüksekdağ, Gülser Yıldırım tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. 

-ZEYDAN VE SELMA IRMAK SAVCILIĞA ÇIKARILDI

-Gözaltına alınan HDP Hakkari Milletvekilleri Abdullah Zeydan ile Selma Irmak Hakkari’ye getirilerek Savcılığa çıkarıldı.

HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de gözaltına alındı.

DEMİRTAŞ TWITTER'DAN DUYURDU

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığ’nın yürüttüğü terör soruşturması kapsamında Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, saat 01.00 sıralarında HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ı gözaltına almak üzere merkez Kayapınar İlçesi’ndeki konutuna geldi.

Demirtaş, ellerinde gözaltı kararı bulunan polislere uzun süre kapıyı açmadı. Bu sırada Demirtaş’ın avukatları ile HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş ve Muş milletvekili Ahmet Yıldırım ile birçok partili de konuta geldi.

Uzun süre Demirtaş’ın kapıyı açmaması üzerine iddiaya göre TEM ekipleri içeri girerek Demirtaş’a gözaltı işlemi uyguladı.

Selahhatin Demirtaş evinin kapısına polisler geldiğinde Twitter adresinden de bir mesaj paylaştı.

HDP’Lİ BEŞTAŞ VE YILDIRM POLİSLERLE TARTIŞTI

Selahattin Demirtaş gözaltına alınmak üzere Emniyet Müdürlüğü’ne götürülürken, Eş Genel Başkan Yardımcısı Beştaş ve Muş milletvekili Yıldırım ve avukatları, sitenin bahçesinde polis araçlarının önüne geçerek engellemeye çalıştı. Çıkan tartışmanın ardından Beştaş ve Yıldırım’ı uzaklaştıran polis, Demirtaş’ı Emniyet’e götürdü.

Bu arada HDP Diyarbakır milletvekilleri Nursel Aydoğan ile Ziya Pir de aynı saatlerde Diyarbakır’da gözaltına alınarak Emniyet’e götürüldü.

HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken, partisinin genel merkezinde gözaltına alındı.

HDP'DE GÖZALTINA ALINAN VEKİLLER

Gözaltına alınan HDP'li diğer milletvekillerinin isimleri şunlar:

İstanbul milletvekili Selahattin Demirtaş

Van Milletvekili Figen Yüksekdağ

Ankara milletvekili Sırrı Süreyya Önder

Şırnak milletvekilleri Leyla Birlik ve Ferhat Encü

Diyarbakır milletvekilleri İdris Baluken, Ziya Pir ve Nursel Aydoğan

Mardin milletvekili Gülser Yıldırım

Hakkari milletvekili Abdullah Zeydan

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI AÇIKLAMA YAPTI

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Diyarbakır, Şırnak, Hakkari, Van ve Bingöl Cumhuriyet Savcılıklarının ilgili kolluk birimlerine verdiği talimatlar doğrultusunda 11 milletvekilinin adli mercilere götürülmek üzere yakalama işleminin gerçekleştirildiği bildirildi.

6-8 EKİM'DE NE OLMUŞTU?

HDP Merkez Yürütme Kurulu ve HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ın "Sokağa çıkın" çağrısı üzerine, terör örgütü PKK/PYD yandaşlarının Ayn el Arap (Kobani) bahanesiyle 35 ilde gerçekleştirdiği şiddet olaylarında 2 polis şehit olmuş, Diyarbakır'da yoksullara kurban eti dağıtan Yasin Börü ve üç arkadaşının da aralarında bulunduğu 31 kişi hayatını kaybetmiş, 221 vatandaş ile 139 polis yaralanmıştı.

Terör örgütü yandaşlarının saldırıları sonucu çok sayıda ev ve iş yeri ile okul, kültür merkezi, müze ve yurt binasında hasar oluşmuş, olaylar nedeniyle zarar gören esnafa devlet tarafından yaklaşık 50 milyon liralık ödenek sağlanırken, şiddet eylemlerinin devlete maliyetinin 300 milyon liranın üzerinde olduğu belirlenmişti.