Ekonomist Civelek: Asgari ücret kayıt dışı istihdamın önünü açar

Ekonomist Civelek: Asgari ücret kayıt dışı istihdamın önünü açar
Asgari ücretin kayıt dışı istihdamın önünü açacağını belirten ekonomist Uğur Civelek, ülkemizde 10 milyondan fazla sığınmacının olduğunu ve bunların büyük çoğunluğunun sigortasız çalıştığını da belirtti.

ANKARA / YENİÇAĞ- Halil Yatar

Asgari ücretin yüzde 50 artması ile birlikte kayıt dışının artacağını ve göçmenlerin daha çok istihdam edileceğini söyleyen ekonomist Uğur Civelek, “10 milyondan fazla sığınmacı var. Asya kökenli ev işlerinde çalışan kadınlar muhtemelen dövize çevirip memleketlerine yolluyorlar. Döviz kurunun bu denli yükselmesi ile birlikte bunların birçoğu memleketine dönecektir. Fakat geri kalanlar ne olacak belli değil. Özellikle de Suriyeliler. Bunların hepsini ülkesine gönderemeyeceğiz o kısım net. İşsizlik arttıkça bu yabancılara bakış da toplum tarafından değişecektir. 4 bin 253 lira asgari ücreti özellikle hizmet sektör kaldıramayacaktır ve bu göçmenler kayıt dışı olarak çalıştırılacaktır” dedi.

Ülkemizde 10 milyondan fazla sığınmacı olduğunu ve bunların büyük çoğunluğunun sigortasız çalıştığını belirten Civelek, “İktidar da uzun süredir göçmen politikası ile ilgili derin bir sessizlik var. Hatırlarsanız bir süre önce göçmenler olmasaydı iş dünyasının çok büyük sorunlar yaşayacağı söyleniyordu iktidar kanadından. Ucuz emek getiriyorlarmış havası vardı. Fakat bu gelenler kimin yerine işe giriyor konuşulmadan konuyu kapattılar ve tam bir sessizlik hakim.

10 milyondan fazla sığınmacı var. Asya kökenli ev işlerinde çalışan kadınlar muhtemelen dövize çevirip memleketlerine yolluyorlar. Döviz kurunun bu denli yükselmesi ile birlikte bunların birçoğu memleketine dönecektir. Eskisi gibi kazanamayacaklar. Fakat geri kalanlar ne olacak belli değil. Özellikle de Suriyeliler ne olacak belli değil. Bunların hepsini ülkesine gönderemeyeceğiz o kısım net. İşsizlik arttıkça bu yabancılara bakış da toplum tarafından değişecektir. 4 bin 253 lira asgari ücreti özellikle hizmet sektör kaldıramayacaktır ve bu göçmenler kayıt dışı olarak çalıştırılacaktır. Bu durum da toplumun tepkisine neden olacaktır” ifadelerini kullandı.

Her şey iyiye giderken sığınmacı konusunda bir sorun yaşamazsınız fakat her şey kötüye giderken göçmen konusu felakete yol açabilir diyen Civelek, “Suriyelilerin Avrupa’ya geçişlerine bir bakın. Avrupa istemiyor neler yaşandığını hep birlikte görüyoruz. Göçmenler bir geldikleri zaman başka sorunları hem onlar hem de bizler yaşıyoruz. Çok ciddi sorunlar yaşanacaktır. Asya krizinde ortalık karışmıştı. Her yerde Çinliler olduğu için tüm Asya ülkelerinde Çinlilere bakış çok değişmişti. Yani demek istediğim ekonomik kriz sosyal krizi tetikler sosyal kriz de göçmen konusu çok daha farklı bir olgu haline dönüşür. Kayıt dışılığın artması ve bizim vatandaşlarımızın işsiz kalması tam da bu olayı tetikleyecek türden bir durum yaratır. Fakat esas problem artan işsizliğin sosyal problemleri de beraberinde getirmesidir. Her şey iyiye giderken göçmen konusunda bir sorun yaşamazsınız fakat her şey kötüye giderken göçmen konusu felakete yol açabilir” diye konuştu.