Erik yemek de hayal oldu... Fiyatı kıymayı 8'e katladı

Erik yemek de hayal oldu... Fiyatı kıymayı 8'e katladı
Mersin’in Erdemli ilçesinde, yazın başlangıcını simgeleyen can erik hasadı hava sıcaklıklarının yüksek seyri nedeniyle 10 gün erken başladı. Sezonun ilk can eriklerinin satışı kilogramı 500 liradan gerçekleşti. Eriklerin 100 gramlık paketlerde satılacağı belirtildi. Can eriği alıp yemek isteyen vatandaşın 100 gram erik için 50 lirayı aşan bir tutar ödemesi gerekecek.

Mersin''in Erdemli ilçesinde yaz mevsiminin habercisi olan can eriği hasadı başladı. Havaların sıcak gitmesi sebebiyle 10 gün erken başlayan hasatta üreticiler, Türkiye’den ilk turfanda erik hasadını yapmanın sevincini yaşadı.

Erdenli''ye bağlı Ayaş Mahallesi''nde 3 dönümlük serada, erik üreticiliği yapan ilk hasadı gerçekleştirdiklerini ve kilogramını 500 liradan sattıklarını söyledi. Havaların sıcak gitmesi nedeniyle hasadın erken yapıldığını belirten Yıldız, “Sezonun ilk hasadını şubat ayında yapmış bulunuyoruz. Havaların sıcak gitmesi nedeniyle hasat zamanı 10 gün öncesinden yapıldı. İlk hasat olmasına rağmen rekolte de çok güzel. İnşallah bundan sonraki hasatlar da güzel ve bereketli geçer. Herkese hayırlı uğurlu olsun” ifadelerini kullandı.

İLK HASAT ÜRÜNLERİ BÜYÜKŞEHİRLERE GÖNDERİLECEK

Erik tüccarı Selahattin Öztürk, Erdemli''de Türkiye''nin ilk turfanda erik hasadının ardından alım yaptıklarını ifade ederek, "Kilosunu 500 TL''den satın aldığımız erikleri yüzer gramlık kaselere koyarak satışa sunacağız. İlk hasat ürünlerini İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlere göndereceğiz. Daha sonra hasat çoğaldığı zaman eriklerimizi bütün ülke geneline ve özellikle Rusya pazarına göndereceğiz. Şu anda özellikle hamileler ve aş erenlerin tercih ettiği can erikleri kısa süre sonra çoğalacaktır. Bütün üreticilerimize bol ve bereketli sezon diliyorum" dedi.

100 GRAM ERİĞE 50 LİRAYI AŞAN FİYAT

Eriklerin 100 gramlık paketlerde satılacağı düşünüldüğünde can eriği alıp yemek isteyen vatandaşın 100 gram erik için 50 lirayı aşan bir tutar ödemesi gerekecek.

''ERKEN HASADIN NEDENİ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ''

İklim değişikliği nedeniyle hasadın erken gerçekleştiğini belirten Ziraat Mühendisi Mustafa Besili, “Türkiye artık iklim değişikliğine gidiyor. Akdeniz iklimi yerine yarı kurak bir iklime doğru gidiliyor. Artık bundan sonra bütün üreticilerin bunu dikkate alması gerekiyor. İklim değişikliğinin yaşanması ile birlikte birçok ürün artık normal mevsiminden önce hasat edilebiliyor. Can eriği hasadının normalde mart ayının başlarında yapılması gerekiyordu ama havaların sıcak olması nedeniyle hasat zamanı öne alınmış oldu” diye konuştu.